Evropa

RAT U UKRAJINI Kirbi: Kasetna municija u rukama Kijeva, raspoređena na terenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2023

-

07:45

RAT U UKRAJINI Kirbi: Kasetna municija u rukama Kijeva, raspoređena na terenu
RAT U UKRAJINI Kirbi: Kasetna municija u rukama Kijeva, raspoređena na terenu - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 512 dana. Ruske snage izvršile su vazdušni udar na luku Odesu, a ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani su na odbijanju ruskog raketnog napada i udara dronova na Kijev, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Istovremeno, i Moskva i Kijev ponovno najavljuju da očekuju provokacije suprotne strane oko NE Zaporožje. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ispunjenje ruskih zahteva uslov za povratak dogovoru o izvozu žita. Istovremeno, ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski tvrdi da je dogovor o trasportu žitarica moguće nastaviti i bez učešća Rusije. 

Ključni događaji: 

  • Putin: Ispunjenje ruskih zahteva uslov za povratak dogovoru o izvozu žita
  • Ukrajina najavila uspostavljanje alternativne rute za izvoz žitarica
  • Moskva: Smatraćemo da svi brodovi koji putuju u ukrajinske luke na Crnom moru prevoze vojnu opremu 
  • Rusija izvršila vazdušni udar na luku Odesu
  • Ukrajinski ministar: Uništeno 60.000 tona žita zbog ruskih napada na Odesu
  • Pet zemalja EU će zajednički tražiti produženje zabrane uvoza žita iz Ukrajine
  • Nova vojna pomoć SAD Ukrajini od 1,3 milijarde dolara

 Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.57 Kirbi: Kasetna municija 'u rukama Ukrajine', raspoređena na terenu

Kasetna municija koju isporučuju SAD nalazi se u ukrajinskim rukama i raspoređena je na terenu, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Dobili smo neke početne povratne informacije od Ukrajinaca i oni ih prilično efikasno koriste", rekao je Kirbi tokom obraćanja za medije.

On je istakao da će kasetna municija imati veliki uticaj na ruske odbrambene formacije i manevre, a iz Kijeva je poručeno da će se kasetne bombe koristiti samo za uklanjanje velikih ''koncentracija'' ruskih vojnika, prenosi Rojters.

"Dobili smo neke početne povratne informacije od Ukrajinaca i oni ih prilično efikasno koriste", rekao je Kirbi.

19.24 SAD uvele sankcije velikom broju kompanija zbog saradnje sa Rusijom

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije, za skoro 120 pojedinaca i kompanija, sa ciljem da blokiraju Rusiji pristup proizvodima koji su joj potrebni za rat protiv Ukrajine i toj zemlji smanje prihode od metalnog i rudarskog sektora, saopštilo je danas američko ministarstvo finansija. Istovremeno, cilj je da se potkopaju energetski kapaciteti Moskve, kao i da joj se oteža pristup međunarodnom finansijskom sistemu.

Na listi sankcionisanih našli su se jedan Rus i jedan državljanin Severne Koreje zbog navodne povezanosti sa šefom paravojne grupe "Vagner" Jevgenijem Prigožinom. Pored toga, restriktivne mere su uvedene protiv šest zamenika ruskih ministara, zamenika direktora FSB-a i guvernera Smolenske oblasti.

Na udaru sankcija su i kompanije koje Rusija navodno koristi za uvoz elektronike i tehnologije stranog porekla. Pored toga, mere su uvedene protiv onih koji pomažu Moskvi da izbegne sankcije koje su joj već uvedene, a restriktivne mere su uvedene i protiv uvoznika robe dvostruke namene iz Rusije, kao i protiv ruskih fabrika municije i visokotehnološke industrije koje podržavaju ruski odbrambeni sektor.

18.44 Borelj: EU stvara namenski fond od 20 milijardi evra za odbranu Ukrajine

Evropska unija obezbediće do pet milijardi evra godišnje u naredne četiri godine za potrebe odbrane Ukrajine putem namenskog odeljka u okviru Evropskog mirovnog fonda, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i istakao da je to isti alat koji je dosad veoma dobro funkcionisao, preneo je Rojters.

"Nastavićemo da ga koristimo, ali sa posebnim poglavljem unutar njega, sa specifičnim finansiranjem, koje se može proceniti na osnovu cifara koje sam spomenuo", naveo je Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU. 

18.41 Rusija još nije dozvolila IAEA da pregleda krovove reaktora NE Zaporožje

Rusija još nije dozvolila stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), timu UN-a za nuklearni nadzor, da pristupe nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini odnosno pristup krovovima reaktora te elektrane, saopšteno je danas iz te agencije.

''Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju izvršili su dodatne inspekcije i obilaske ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje tokom protekle nedelje i za sada nisu primetili nikakvu tešku vojnu opremu, eksploziv ili mine, ali još čekaju pristup krovovima zgrada reaktora'', navodi se u saopštenju IAEA.

Ruska savezna služba bezbednosti uhapsila je ranije ove sedmice stanovnika grada Energodara u Zaporoškoj oblasti, zbog sumnje na špijunažu, koji je osumnjičen da je prenosio podatke o koordinatama lokacija ruskih jedinica u zoni nuklearne elektrane Zaporožje. Napominje se da je napadač prosledio dobijenu informaciju rođaku, koji služi u artiljerijskoj jedinici Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja.

18.04 Bela kuća zabrinuta zbog ruskih napada u Crnom moru

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog ruskih napada u Crnom moru, saopštila je danas Bela kuća."Duboko smo zabrinuti zbog onoga što trenutno vidimo u Crnom moru", rekla je zamenica portparolke Bele kuće Olivija Dolton, prenosi Rojters.

Ruske snage već tri dana uzastopno napadaju ukrajinske luke u Crnom moru, a rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su od danas svi brodovi koji plove Crnim morem ka ukrajinskim lukama potencijalni prevoznici vojnog tereta i da su, u skladu sa tim, legitimne mete.

17.40 Britanija ukinula sankcije ruskom biznismenu Tinkovu nakon Bransonove molbe

Britanija je danas ukinula sankcije preduzetniku Olegu Tinkovu, nekoliko dana nakon žalbe britanskog milijardera Ričarda Bransona s tim u vezi i oko devet meseci nakon što se Tinkov odrekao ruskog državljanstva, kritikujući rat Moskve u Ukrajini.

Britansko Ministarstvo finansija danas je istaklo da Tinkov više nije podložan zamrzavanju imovine ili sankcijama povereničkih usluga, preneo je Rojters.

Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionisalo je osnivača digitalne banke Tinkof, mesec dana od napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022, nakon što da je nazvalo "istaknutim ruskim biznismenom", koji je bio uključen u strateški značajnu oblast za rusku vladu.

16.57 Kanada uvodi novu rundu sankcija protiv 39 Rusa i 25 ruskih subjekata

Kanada uvodi sankcije protiv ukupno 39 Rusa i 25 ruskih subjekata u najnovijoj rundi mera osmišljenih da kazni Moskvu za napad na Ukrajinu, izjavila je kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Žoli.

U saopštenju, Žoli je navela da će neke od sankcija pogoditi vodeće pripadnike privatne vojne grupe "Vagner", koji su u velikoj meri uključeni u rat u Ukrajini kao i u borbama u Africi, preneo je Rojters.

Ovim sankcijama, Kanada ponovo potvrđuje svoju nepokolebljivu posvećenost podršci Ukrajini, dok brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, istakla je šefica diplomatije.

16.22 Rajaner objavio plan za obnovu Ukrajine u vrednosti od 2,7 milijardi evra

Avio-kompanija Rajaner je danas u Kijevu objavila planove za posleratnu obnovu avio-indistrije Ukrajine, u vrednosti od 2,7 milijardi evra.

U saopštenju Rajanera se navodi da su se njegovi prestavnici sastali sa zamenikom premijera Ukrajine za obnovu i ministrom infrastrukture, Oleksandrom Kubrakovim, i tom prilikom najavili da će uložiti preko 2,7 milijardi evra u ukrajinsku avio-industriju kada rat bude završen.

Zvaničnici irske avio-kompanije su na Aerodromu Borispil kod Kijeva održali sastanak i sa predstavnicima aerodroma u Kijevu, Lavovu i Odesi, dodaje se u saopštenju.

"Rajaner ostaje posvećen partner u obnovi i ulaganju u ukrajinsku avijaciju. Danas smo videli da u najtežim uslovima rata tim aerodroma Borispil pokazuje svoj profesionalizam i da je u potpunosti spreman za nastavak letova u najkraćem mogućem roku", izjavio je šef ove avio-kompanije Majkl O'Liri.
 

16.10 Prigožin: "Vagner" će nastaviti aktivnosti u Africi

Vođa privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin, izjavio je da će oni nastaviti da se bore u afričkim zemljama gde su već prisutni.

"Nije bilo i neće biti smanjenja naših programa u Africi", rekao je Prigožin za televiziju Afrik media.

BBC je analizirao audio zapis i potvrdio da je to glas Prigožina.

On se nije pojavio pred kamerama tokom intervjua za Afrik media, proruski informativni kanal koji ima u fokusu afričke zemlje francuskog govornog područja i povezan je sa grupom "Vagner", navodi britanski javni servis.

16.05 Vašington post: Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju protiv ruskih snaga

Ukrajina je počela da koristi kasetnu municiju, koju su joj isporučile SAD protiv ruskih snaga na jugoistoku zemlje, objavio je danas "Vašington post", pozivajući se na neimenovane ukrajinske zvaničnike.

Prema pisanju američkog lista, ukrajinska vojska koristi kasetnu municiju protiv dobro utvrđenih položaja ruske vojske zbog kojih je usprena letnja kontraofanziva.

Ukrajinski pukovnik Oleksandr Bakulin ove nedelje je poručio da je Kijevu kasetna municija potrebna kako bi se "neprijateljskoj pešadiji nanela maksimalna šteta".

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je Rusija već 24 puta koristila kasetnu municiju u naseljenim delovima Ukrajine od početka invazije u februraru 2022. godine.

15.25 Jedna osoba poginula u ruskim napadima na Odesu i Nikolajev

Jedna osoba je poginula, a najmanje 27 je povređeno u ruskim napadima na Odesu i Nikolajev, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Osoba koja je poginula je radnik obezbeđnja u Odesi.

Istovremeno, jedna osoba je ubijena prilikom ruskog granatiranja u sveroistočnom delu Harkova, prenosi Rojters.

U Nikolajevu je trospratna stambena zgrada ostala bez poslednjeg sprata, a niz susednih zgrada je izgoreo.

14.59 Ukrajina će smatrati da brodovi u ruskim crnomorskim lukama prevoze vojni teret

Ukrajinsko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da će Ukrajina od sutra, 21. jula,  smatrati da svi brodovi, koji plove Crnim morem ka ruskim lukama, prevoze vojni teret.

U saopštenju ukrajinskog ministarstva se navodi da je od danas plovidba u oblastima severnoistočnog dela Crnog mora i Kerčkog moreuza zabranjena kao opasna.

13.51 EU produžila sankcije protiv Rusije za još šest meseci

Evropska unija donela je danas odluku da produži sankcije Rusiji za još šest meseci, do 31. januara 2024. godine, zbog vojne agresije te zemlje na Ukrajinu, navodi se na sajtu Saveta EU.

"Ove sankcije, prvi put uvedene 2014. godine kao odgovor na ruske akcije koje su dovele do destabilizacije situacije u Ukrajini, značajno su proširene od februara 2022. godine, kao odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se sankcije odnose na veliki broj sektora, među kojima su trgovina, finansije, tehnologija, roba dvostruke namene, industrija, transport i luksuzna roba.

Pored toga, sankcije pokrivaju zabranu uvoza ili transfera sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u Evropsku uniju, izbacivanje nekoliko ruskih banaka iz sistema SWIFT, kao i suspenziju emitovanja za nekoliko "dezinformacionih kuća koje podržava Kremlj".

Istovremeno, uvedene su i posebne mere za jačanje sposobnosti EU da se suprotstavi zaobilaženju sankcija, navodi se u saopštenju Saveta Evropske unije.

12.43 EU o vojnoj podršci Ukrajini

Ministri inostranih polsova zemalja članica EU sastali su se danas u Briselu da razgovaraju o podršci Ukrajini, uključujući predlog da se potroši do 20 milijardi evra na oružje, municiju i drugu vojnu pomoć tokom naredne četiri godine, počev od 2024. 

Predlog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja deo je nastojanja da evropska podrška Kijevu ima dugotrajnije uporište, preneo je Rojters.

"Razgovaraćemo o tome kako da nastavimo da podržavamo Ukrajinu dugoročno", rekao je Borelj po dolasku na sastanak u Brisel. 

On je naveo da je predstavio plan za finansijsku podršku za Ukrajinu u narednim godinama, izražavajući očekivanje da će ministri podržati taj predlog.

11.18 Beloruske snage na obuci sa "Vagnerovcima" kod granice sa Poljskom

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je danas da će pripadnici beloruskih snaga za specijalne operacije obaviti misiju borbene obuke zajedno sa borcima privatne vojne kompanije "Vagner" u blizini granice sa Poljskom, na šta je Ministarstvo odbrane Poljske saopštilo da prati situaciju i da je spremno za različite scenarije.

Kako je navedeno u saopštenju beloruskog Ministarstva odbrane misija borbene obuke biće održana u Brestskiju, nedaleko od granice sa Poljskom, preneo je TASS.

Poljsko ministarstvo odbrane navelo je da prati situaciju na granici sa Belorusijom i da je spremno je za različite scenarije, preneo je Rojters.

"Poljske granice su bezbedne, mi pratimo situaciju na našoj istočnoj granici i spremni smo za različite scenarije u skladu sa tim kako se situacija bude razvijala", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Poljske.

09.40 Najmanje 21 osoba ranjena u današnjem ruskom napadu na Odesu i Nikolajev

Najmanje 21 osoba je ranjena u današnjem ruskom napadu na Odesu i Nikolajev, što je treći uzastopni noćni vazdušni udar na lučke gradove na jugu Ukrajine, saopšile su ukrajinske vlasti.

Ukrajinska vojska oborila je tokom noći pet krstarećih raketa i 13 jurišnih dronova koje su lansirale ruske snage u južnim oblastima Nikolajeva i Odese, saopštile su danas kijevske vazduhoplovne snage. Navodi se da je Rusija ispalila 19 krstarećih projektila i 19 dronova ukupno, ali nije precizirao gde su ostali tačno udarili, prenosi Rojters.

07.23 Najmanje 18 ljudi ranjeno u ruskom napadu na Nikolajev, novi udar i na Odesu

Najmanje 18 ljudi je danas ranjeno u ruskom napadu na ukrajinski lučki grad Nikolajev saopštio je regionalni guverner Vitalij Kim, a vlasti u Odesi izvestile o novim udarima na taj region. 

Tenzije oko ukrajinskih crnomorskih luka eskalirale su nakon što je Rusija upozorila da će se brodovi koji od današnjeg dana plove do njih smatrati potencijalnim vojnim ciljevima, nakon povlačenja Moskve iz sporazuma kojim se obezbeđuje siguran prolaz ukrajinskih tovara žitarica, prenosi Rojters.

Trospratna stambena zgrada pogođena je u centru Nikolajeva, a hitne službe spasile su dve osobe iz ruševina, napisao je Kim na Telegramu. Ranije je saopštio da su neki ljudi ubijeni, ali nije dao više informacija u narednim porukama. Zvaničnik administracije Odeske oblasti Sergij Bračuk rekao je da su dve osobe hospitalizovane nakon napada na Odesu u kojoj je oštetećena zgrada i izazvan požar. Još jedan napad je prijavljen van grada, napisao je Bračuk na Telegramu.
 

07.00 Putin: Ispunjenje ruskih zahteva uslov za povratak dogovoru o izvozu žita

Rusija je spremna da se odmah vrati dogovoru o izvozu žitarica iz crnomorskih luka ukoliko se ispune svi prethodno dogovoreni uslovi za rusko učešće u toj inicijativi i povrati "prvobitna humanitarna suština" dogovora, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa zvaničnicima Vlade Ruske Federacije.

Prema njegovim rečima, "zapadne zemlje su u potpunosti izokrenule suštinu ovog sporazuma", što je dovelo do generisanja profita za evropske kompanije i gubitaka za ruske kompanije i proizvođače, prenosi TASS.

06.45 Ukrajina najavila uspostavljanje alternativne rute za izvoz žitarica

Ukrajina uspostavlja alternativnu, privremenu transportnu rutu za transport žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka nakon odustajanja Rusije od dogovora koji omogućava nesmetani transport kroz bezbedan koridor u Crnom moru, saopštio je juče zvanični Kijev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je dogovor o trasportu žitarica moguće nastaviti i bez učešća Rusije, kao i da Ukrajina radi na opcijama da nastavi da ispunjava svoje obaveze u pogledu redovnih isporuka.

06.30 Nova vojna pomoć SAD Ukrajini od 1,3 milijarde dolara

Sjedinjene Američke Države juče su najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 1,3 milijarde dolara, koji obuhvata kapacitete za protivvazdušnu odbranu, dronove i municiju.

SAD koriste sredstva iz programa Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI), što administraciji predsednika Džozefa Bajdena omogućava da kupuje oružje, umesto da ga uzima iz američkih vojnih zaliha, objavio je Rojters.

Paket uključuje četiri napredna raketna sistema zemlja-vazduh (NASAMS), artiljerijsku municiju kalibra 152 milimetra, opremu za čišćenje mina i dronove, naveli su iz Pentagona.

06.15 Ukrajinski ministar: Uništeno 60.000 tona žita zbog ruskih napada na Odesu

Ukrajinski ministar agrarne politike i ishrane Nikolaj Solski izjavio je da je uništeno 60.000 tona žita u morskim lukama Odesa i Černomorsk kao rezultat ruskih udara 18. i 19. jula i pozvao svetsku zajednicu da oštro odgovori na agresiju, saopštila je pres služba ministarstva.

U saopštenju se navodi da je nakon napada na terminale za žito i lučku infrastrukturu u lukama Odesa i Černomorsk, značajan deo infrastrukture za izvoz žitarica onesposobljen. Za potpunu obnovu pogođenih objekata biće potrebno najmanje godinu dana, javio je ukrajinski Interfaks.

 

Komentari (0)

Evropa