Evropa

Demonstranti šutnuli i delimično uništili Kuran u Švedskoj, Irak zatražio od švedskog ambasadora da napusti zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2023

-

15:31

Demonstranti šutnuli i delimično uništili Kuran u Švedskoj, Irak zatražio od švedskog ambasadora da napusti zemlju
Tanjug/AP/Oscar Olsson - Copyright Tanjug/AP/Oscar Olsson

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti u Švedskoj danas su šutnuli i delimično uništili knjigu za koju su tvrdili da je Kuran, sveta knjiga islama, ispred iračke ambasade u Stokholmu, ali je nisu spalili kao što su pretili, izjavili su očevici za Rojters. U znak protesta zbog planiranog spaljivanja Kurana u Stokholmu, Irak je zatražio od švedskog ambasadora u Bagdadu da napusti iračko tlo.

U saopštenju iračke vlade navedeno je da je zvanični Bagdad i opozvao svog otpravnika poslova u Švedskoj, dok je iračka državna agencija javila da je Irak suspendovao radnu dozvolu švedskoj kompaniji Erikson na tlu Iraka, preneo je Rojters.

Demonstranti u Švedskoj su podneli prijavu i dobili dozvolu policije da danas spale Kuran ispred iračke ambasade u Stokholmu. 

Međutim, oni su danas šutirali i delimično uništili knjigu, za koju su tvrdili da je Kuran, a napustili su to područje nakon jednog sata, ali je nisu zapalili.

Odluka o opozivu otpravnika poslova doneta je u vreme kada je protest u Stokholmu počeo, ali pre nego što su se demonstranti razišli nezapalivši Kuran.

Demonstranti u Bagdadu upali u švedsku amabasadu

Ranije danas stotine demonstranata upale su u švedsku ambasadu u centru Bagdada, glavnog grada Iraka, preskačući zidove i paleći vatru u znak protesta protiv najavljenog spaljivanja Kurana u Švedskoj. 

Iračke snage bezbednosti su se rasporedile unutar ambasade i dim se dizao iz zgrade, dok su vatrogasci gasili požar, prema Rojtersovim svedocima. 

Tanjug/AP/Ali Jabar

 

Većina demonstranata se povukla, a oni su prethodno bacali kamenice na pripadnike snaga bezbednosti.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je da je osoblje ambasade bezbedno, ali da iračke vlasti nisu uspele da zaštite ambasadu u skladu sa Bečkom konvencijom. 

Bilstrom je istakao da je ono što se dogodilo potpuno neprihvatljivo i da je švedska vlada u kontaktu sa predstavnicima Iraka na visokom nivou da bi izrazila protest zbog incidenta.

Švedska vlada je ovoga meseca saopštila da razmatra promenu zakona da bi se omogućilo policiji da spreči javno spaljivanje Kurana ukoliko bi to ugrozilo bezbednost Švedske.

SAD osudile napad na švedsku ambasadu u Bagdadu

SAD su oštro osudile napad na švedsku ambasadu u Bagdadu zbog planiranog spaljivanja Kurana u Stokholmu i kritikovale iračke snage bezbednosti što nisu sprečile demonstrante da provale u diplomatsku misiju.

"Sloboda mirnog okupljanja je suštinsko obeležje demokratije, ali ono što se dogodilo je nezakonit čin nasilja", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, preneo je Rojters.

On je naveo da je neprihvatljivo da iračke snage bezbednosti nisu reagovale da spreče demonstrante da uđu na posed švedske ambasade po drugi put i oštete je. Irak je danas zatražio od švedskog ambasadora u Bagdadu da napusti iračko tlo, u znak protesta zbog ranije planiranog spaljivanja Kurana u Stokholmu.

Američki zvaničnici su u kontaktu sa švedskim partnerima i ponudili su podršku, istakao je Miler u saopštenju. SAD su pozvale iračku vladu da poštuje svoje međunarodne obaveze o zaštiti svih diplomatskih misija u Iraku. Strane misije ne bi trebalo da budu mete nasilja, naglasio je Miler.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa