Evropa

Vežbe Vagner grupe i beloruskih snaga uz NATO granicu: Poljska premešta vojsku, "Prigožinovi borci su nepredvidivi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2023

-

07:52

Vežbe Vagner grupe i beloruskih snaga uz NATO granicu: Poljska premešta vojsku, "Prigožinovi borci su nepredvidivi"
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je objavljeno da će beloruska vojska održati zajedničke vojne vežbe za pripadnicima Vagner grupe u blizini granice sa Poljskom, vlasti u toj zemlji su odlučile da premeste vojne jedinice na istok zemlje. Dok Poljska to ocenjuje kao pretnju, analitičari napominju da taj potez šalje poruku da je moguće da se nešto dogodi na tom potezu, i poručuju da su Vagner borci nepredvidivi.

Zajedničke vežbe Vagner grupe i beloruskih snaga biće održane na poligonu god Bresta. Taj grad se nalazi na zapadu Belorusije, na granici s Poljskom. 

"Tokom nedelje, jedinice specijalnih snaga zajedno sa predstavnicima privatne kompanije će raditi na obuci, i borbenim zadacima na poligonu kod Bresta", navedeno je u saopštenju ali nije istaknuto kada će se vežbe održati.

Poljska je prvo saopštila da su njene granice bezbedne i da prati situaciju, a juče su vlasti u toj zemlji odlučile da premeste vojne jedinice na istok, saopštio je sekretar Komiteta za odbranu Zbignjev Hofman. 

"Komitet je analizirao moguće pretnje, poput dislokacije jedinica Vagner grupe. Stoga je ministar nacionalne odbrane, predsednik Komiteta Marijuš Blaščak odlučio da naše vojne formacije premesti sa zapada na istok Poljske", rekao je Hofman za agenciju PAP, prenosi Rojters. 

On je dodao da su obuke ili zajedničke vežbe beloruske vojske i paravojne grupe Vagner "nesumnjivo provokacija". 

Tanjug AP/AP Photo

 

CNN podseća da je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da posvećuje povećanu pažnju "poljskim vojnim manevrima", zato što je kako je naveo, agresivnost Varšave prema Belorusiji i Rusiji realnost. 

Upitana o zajedničkim vežbama Vagnera i belosruskih snaga u regionu Bresta, bivša šefica biroa CNN u Rusiji Džil Doerti je navela je da se time šalje poruka da postoji pretnja i da je moguće da se nešto dogodi. 

"A suočavanje sa borcima Vagnera nije lako zato što su oni nepredvidivi. Mislim da se čak i Rusija i Belorusija pitaju da li na njih mogu da se oslone", navela je Doerti.

"Prigožion rekao da će od beloruske vojske napraviti drugu po snazi vojsku u svetu"

Inače, sudbina Vagner grupe i njenog šefa Jevgenija Prigožina je obavijena velom misterije posle pobune koju je ta jedinica izvela u Rusiji, a ko je je okončana dogovorom uz posredstvo beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.  

Analiza satelitskih snimaka koju je uradio CNN, kao i snimaka koji su se pojavljivali na društvenim mrežama, pokazala je da su borci Vagnera stigli u napuštenu vojnu bazu u Belorusiji ranije ove nedelje. Interesantan je i snimak koji se pojavio u sredu i koji navodno pokazuje Prigožina koji se obraća njegovim borcima u Belorusiji. To je inače njegovor prvo pojavljivanje od pobune.

Prigožin je rekao da će od beloruske vojske napraviti drugu po snazi u svetu. "Ako bude bilo potrebe, borićemo se za nju", rekao je Prigožin i dodao da će oni neko vreme ostati u Belorusiji.  

Prisustvo Vagner grupe u Belorusiji izaziva zabrinutost i među predstavnicima propzapadne opozicije u toj zemlji. Svetlana Tihanovska izjavila je da se privatnoj vojnoj kompaniji Vagner ne može dozvoliti da koristi Belorusiju kao bazu za, kako je navela, krimininalne operacije i pozvala na odlučnu međunarodnu akciju.  

profimedia

 

"Ne može se dozvoliti (Jevgeniju) Prigožinu i njegovim Vagnerovim nasilnicima da koriste Belorusiju kao bazu za svoje globalne kriminalne operacije. Od Ukrajine do Afrike, njihov trag zločina uključuje masovna pogubljenja, otmice dece i teška kršenja ljudskih prava", navela je Tihanovska na Tviteru.  

Ona je dodala da "ova ozbiljna pretnja" zahteva odlučnu međunarodnu akciju.   

Prigožin tema među šefovima obaveštajnih službi

U prethodnom periodu je Jevgenij Prigožin bio tema i među šefovima obaveštajnih službi SAD i Velike Britanije. Direktor CIA Vilijam Barns je rekao da je pobuna Vagnera predstavljala priliku koja se javlja jednom u generaciji za regrutovanje, napominjući da Centralna obaveštajna agencija pokušava da iskoristi to i druge pukotine u vlasti Vladimira Putina koje je pobuna razotkrila.

On je naveo da ruska elita pokazuje sve veću zabrinutost u procene predsednika Vladimira Putina, a posebno nakon kratke pobune paravojne grupe. 

"Javila su se neka dublja pitanja o Putinovim procenama, o njegovoj otuđenosti od događaja, pa čak i o njegovoj neodlučnosti. Za mnoge Ruse, koji su navikli na Putina kao nekoga ko čuva mir, pitanje je bilo da li je car go ili zašto mu treba toliko vremena da se obuče", rekao je Berns na bezbednosnom forumu u Aspenu, prenosi Blumberg. 

Šef CIA je dodao da će ruski predsednik verovatno pronaći način da se osveti šefu "Vagnera" Jevgeniju Prigožinu i eliminiše ga na duže staze.

Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

 

"Da sam na Prigožinovom mestu, ne bih otpustio svog degustatora hrane", poručio je Berns. 

Prethodno je šef MI6 Ričard Mur rekao da situacija s Prigožinom predstavlja zanimljiv razvoj događaja. 

"Ove stvari su misterija čak i za mene. Prigožin je za vreme doručka bio izdajnik, tokom večere je pomilovan, a nekoliko dana kasnije je pozvan na čaj", rekao je Mur tokom događaja koji je organizovan u britanskoj ambasadi u Pragu. 

Komentari (0)

Evropa