Evropa

Lukašenko o detaljima pregovora s Prigožinom: Pola sata smo pričali samo u psovkama, bio je polulud

Komentari

Autor: Belta

27/06/2023

-

18:32

Lukašenko o detaljima pregovora s Prigožinom: Pola sata smo pričali samo u psovkama, bio je polulud
Lukašenko o detaljima pregovora s Prigožinom: Pola sata smo pričali samo u psovkama, bio je polulud - Copyright Tanjug AP/Belarusian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas je, govoreći o pregovorima nakon kojih je zaustavljena pobuna u plaćeničke paravosjke vagner u Rusiji rekao je da se vođa te formacije Jevgenij Prigožin zakleo da mu cilj nije bilo krvoproliće i da je nakon nekoliko rundi pregovora na kraju odustao od prvobitnih zahteva, prenela je beloruska državna agencija Belta. 

Lukašenko je naglasio da je ruski predsednik Vladimir Putin bio spreman da nemilosrdno okonča pobunu, ali da ga je ubedio da sačeka dok on ne pokuša da razgovara sa Prigožinom.

"Odgovorio mi je: ‘Gledaj, Saša, to je uzaludno. On čak ne želi da se javi na telefon, ne želi ni s kim da razgovara‘", ispričao je Lukašenko.

On navodi kako je upitao Putina gde je Prigožin, a on mu je odgovorio da je u Rostovu.

"Rekao sam, u redu, loš mir je bolji od svakog rata. Polako. Ja ću pokušati stupiti u kontakt s njim. A on mi je opet rekao: ‘Uzaludno je‘. Ja sam rekao: ‘U redu, čekaj‘", otkrio je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je otkrio da je veliku ulogu u organizovanju pregovora imao general Junus-Bek Jevkurov i da je u razgovorima prvobitno učestvovao i direktor ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov. Pregovori su počeli oko 11 sati kad je Jevkurov pozvao Prigožina i pitao da li želi da razgovara sa Lukašenkom.

"Jevgenij je bio potpuno euforičan. Prvo smo pričali samo psovkama oko 30 minuta. Kasnije sam to analizirao. Broj psovki bio je deset puta veći od broja normalnih reči. Rekao je da mu je žao i počeo da psuje", navodi Lukašenko.

On kaže da je razmišljao šta da kaže Prigožinu kako bi započeli pregovori.

"Momci su se upravo vratili s fronta. Videli su hiljade svojih mrtvih saboraca. Bili su izrazito nezadovoljni. Naročito komnadanti i koliko sam mogao da razumem, oni su snažno uticali na samog Prigožina. Shvatio sam to unapred. Da, on se ponašao kao heroj, ali, znate, bio je pod pritiskom i uticajem onih koji su komandovali jurišnim jedinicama i koji su gledali te pogibije i smrt. Dakle, u toj situaciji razgovarao sam s njim kada je otišao samo na sekundu u Rostov i bio polulud", prisetio se detalja beloruski lider.

Kako je dodao, situacija u Rusiji je mogla da utiče i na Belorusiju zbog čega je pokušavao da ubedi Prigožina da zaustavi svoje trupe. 

"Dugo sam pokušavao da ga ubedim. I na kraju sam rekao: "Znaš, možeš da radiš šta hoćeš, ali nemoj da me vređaš. Brigada je pripremljena za premeštaj u Moskvu. Branićemo Moskvu kao 1941. godine. Vi čitate knjige. Vi ste obrazovana i pametna osoba. Ova situacija neće uticati samo na Rusiju". Da su se previranja proširila na celu Rusiju i da su za to postojali kolosalni preduslovi mi bismo bili sledeći", rekao je Lukašenko.

Beloruski lider navodi da je Prigožin rekao kako od predsednika Rusije neće zahtevati da se odrekne ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova, kao i da neće tražiti sastanak s njima. 

"Ovo je veoma dobar potez. Nije neophodno zaoštravati situaciju i zahtevati nemoguće", rekao je beloruski lider.

Sledeći uslov, koji je bio dogovoren tokom pregovora sa Prigožinom, bilo je dalje zaustavljanje kretanja konvoja PMC ka Moskvi.

"U pet sati uveče me je pozvao i rekao 'Aleksande Grigorijeviču, prihvatam sve vaše uslove. Ali šta da radim? Ako zastanemo, počeće da nas ubijaju', ja sam mu rekao 'Neće da krenu, garantujem ti, preuzimam to na sebe' ", rekao je Lukašenko. 

Navodi da je u pregovorima sa Prigožinom bilo neophodno delovati brzo i odlučno, jer je i na putu za Moskvu i kod Kremlja već bila izgrađena odbrambena linija, a da su Vagnerovci stigli do nje, sudarili bi se sa snagama branioca na ovoj liniji, a to bi dovelo do krvoprolića.

Kaže kako su tokom pregovora bili u kontaktu sa rukovodstvom Rusije, sa Aleksandrom Bortnikovim, direktorom Federalne bezbednosne službe Rusije.

"Bortnikov je pametna osoba, rekao mi je 'Aleksandre Grigorijeviču, pa ja nisam budala, razumem šta bi moglo biti'", rekao je Lukašenko. 

Dalje navodi da je Prigožinu obećao kako će ga odvesti u Belorusiju, čime će mu biti zagrantovana bezbednost. Takođe je obećao bezbednost i pripadnicima njegovih snaga.  Lukašenko dodaje da Prigožinu rekao kako treba da kontaktira Bortnikova. 

"Rekao sam mu (Prigožinu) 'Bortnikov to radi. Treba da ga kontaktiraš', dobio sam odgovor da 'on ne diže slušalicu', na šta sam odgovorio da 'Hoće. Pozovite za 20 minuta' ", ispričao je Lukašenko. 

Kako kaže, pitao je Ivana Stanislavoviča (Tertel, šefa beloruskog KGB-a) da hitno pronađe Bortnikova. Nakon što su stupili u kontakt rekao mu je da "ostavi sve po strani i uradi kako smo se s njim dogovorili". 

"Razgovarali su. Okrenuo je kolonu, a oni su otišli u svoje kampove u Luganskoj oblasti", otkrio je detalje Lukašenko.

Tanjug AP/Belarusian Presidential Press Office via AP

 

 

On je naveo da je u daljem razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom još jednom zatražio da se situacija ne rešava nasilno i održao svoja obećanja. 

"Time su sprečena previranja. Opasni događaji koji su mogli da budu otklonjeni. Obezbeđene su garancije bezbednosti, kako je on (Putin) juče rekao, obećao", naglasio je Lukašenko.

"Ako Rusija propadne niz država će biti pod njenim ruševinama"

Lukašenko je naglasio da u slučaju da Rusija propadne, onda će Belorusija i niz drugih zemalja postsovjetskog prostora biti pod njenim ruševinama. 

"U ovom poslu nema heroja, iskreno vam kažem. Putin i ja smo krivi što nismo na vreme preduzeli akciju. Dakle, niko ovde sebe ne smatra herojem. Da, zaustavili smo loš razvoj događaja. Možda monstruozan razvoj", kaže Lukašenko

Takođe, Lukašenko je istakao kako je veoma zadovoljan akcijama bezbednosnih snaga u Belorusiji i načinom na koji su se odvijale u kontekstu situacije u Rusiji. 

"Vrlo brzo smo shvatili šta se dešava i bili spremni da delujemo", rekao je on. 

Kako kaže Lukašenko, Rusija je saveznik Belorusije, a "snabdevanje nuklearnim oružjem, koje naši ljudi možda ne razumeju, je garancija naše bezbednosti".

"Mi smo svoj posao uradili" 

Komentarišaću situaciju sa Vagnerom, rekao da je nema potrebe da "zatvarate nikoga, morate se ohladiti i okrenuti novu stranicu". 

"Zaključak i pouka je da bi to bio rat na dva fronta. Ovo nije Prigožin, Prigožin je okidač, a ovde je stvarno kao za vreme građanskog rata. Još jednom ponavljam i ovo je najvažniji zaključak - ni Putin ni Lukašenko nisu heroji. Mi smo svoj posao uradili. Ali smo mnogo propustili", navodi on i dodaje: "Obraćam se samo Rusima - nema potrebe da zatvarate nikoga, nema potrebe da pucate u bilo koga. Moramo da se ohladimo i okrenemo novu stranicu. Doći će vreme, ako treba, vratićemo se ovoj priči, ali sada moramo da se ohladimo. Ne treba zagrevati situaciju i okrivljavati nekoga“, rekao je predsednik.

Prema rečima Aleksandra Lukašenka, ovo su veoma teška vremena.

Tanjug AP/Belarusian Presidential Press Office via AP

 

 

"Pred nama su teška vremena. Videvši ovo i zapadnjaci će izvući određene zaključke i biće im pouka. Oni će koordinirati rad, koncentrirati se i udarati na najbolnija mesta, a nama je zaista potrebno, kako je juče Putin rekao, jedinstvo našeg društva. Dakle, vremena nisu laka", navodi Lukašenko.

"Pokušaj da se zabije klin između Lukašenka i Putina"

Što se tiče njegove uloge u situaciji sa Vagnerom, govori kako nije posrednik, pošto je "ovo naša otadžbina", kao i da tu ulogu nikada nije ni tražio. 

"Ja nisam posrednik. Učesnik sam ovih događaja koliko i predsednik Putin. Jer ovo je naša otadžbina. Ponavljam još jednom. Isti problemi je i naš i moj, kao i predsednika Putina i Rusa", naglasio je beloruski lider.

Naglasio je da ne pokušavaju da naprave razdor između njega i Putina i obratio se pojedinim ruskim i beloruskim zvaničnicima. 

"Pojavljuje se neka vrsta ljubomore. Ovo nije ništa drugo do pokušaj da se još jednom zabije klin između Lukašenka i Putina. Nismo mi glupi ljudi, mi sve razumemo.Ali nema potrebe. Nema potrebe da se ovaj trend preokrene. To neće dovesti do dobra", naglasio je beloruski lider.

Takođe se obratio i pojedinim medijima i medijskim radnicima. 

"Postoje 'smrdljivi' politikolozi i blogeri koji počinju da me guraju protiv Putina, a opet kažem da ni ja, ni Putin, ne vidimo nikakvo herojstvo u tome (u rešavanju situacije sa Vagnerovim). Uradili smo sve što smo morali. Radili smo i radimo svoj posao i to bez ambicije. Ja nemam apsolutno nikakve ambicije", rekao je Lukašenko. 

Dodaje kako su on i Putin generacija odlazećih političara i da nemaju nikakvih ambicija, ali da će  sve dok su predsednici "veoma oštro, a ponekad i surovo, braniti ono što je ustavno pravo".  

 

Komentari (0)

Evropa