Evropa

Više pitanja nego odgovora posle pobune u Rusiji: Na kakav dogovor je Prigožin pristao i koja je budućnost Vagner grupe

Komentari

Autor: BBC, CNN, Glas Amerike

25/06/2023

-

12:28

Više pitanja nego odgovora posle pobune u Rusiji: Na kakav dogovor je Prigožin pristao i koja je budućnost Vagner grupe
Više pitanja nego odgovora posle pobune u Rusiji: Na kakav dogovor je Prigožin pristao i koja je budućnost Vagner grupe - Copyright profimedia, ssu.gov.ua

veličina teksta

Aa Aa

Oružana pobuna koja je pretila da Rusiju gurne u građanski rat i na čijem čelu je bio šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, naglo je okončana u subotu kada je šef ove grupe pristao da napusti zemlju i ode u Belorusiju, nakon dogovora u kojem je posredovao beloruski lider Aleksandar Lukašenko, a čiji detalji nisu potpuno poznati.

Do primirja je došlo nakon burnih 24 sata, u kojima je Prigožin kritikovao ruske vojne vođe zbog rata u Ukrajini i optužio ih da su naredili udare u kojima je ubijena "ogromna količina" njegovih vojnika. Zatim je najavio da će "marširati za pravdom" do Moskve.

Putin je ove akcije označio "izdajničkim" i svojim snagama naredio da slome pobunu, takođe upozorivši na opasnost od građanskog rata koji liči na preokret iz 1917. godine, kada su boljševici došli na vlast. 

Neke od Prigožinovih snaga počele su da marširaju ka Moskvi u subotu pre nego što je objavio audio-snimak u kojem tvrdi da ih okreće da bi "izbegao krvoproliće" u očiglednoj deeskalaciji pobune. 

Nakon postignutog sporazuma tenzije su se naizgled smirile, ali koliko znamo o tome šta je Prigožinu zapravo ponuđeno i da li je opasnost za njega, ali i njegove borce prošla? 

Šta znamo o dogovoru koji je Prigožin postigao?

Kao rezultat pregovora, koji su se odigrali uz Putinovu saglasnost, Prigožinu je dozvoljeno da ode u Belorusiju, a krivična prijava protiv njega za organizovanje oružane pobune biće odbačena.

Takođe, izvesno je i da Vagnerovi borci neće biti krivično gonjeni, a onima koji nisu učestovali u pobuni, biće ponuđeni ugovori sa ruskim ministarstvom odbrane, koje nastoji da sve autonomne dobrovoljačke snage stavi pod svoju kontrolu do 1. jula. 

"Uvek smo poštovali njihova herojska dela na frontu", rekao je portparol Kremlja Dimitriij Peskov i dodao kako je Moskva zahvalna Lukašenku na njegovoj ulozi u deeskalaciji krize, prenosi VOA. 

Ruski portparol nije otkrio da li su učinjeni bilo kakvi ustupci da se Prigožin ubedi da povuče sve svoje snage, osim garancija za njegovu bezbednost, nešto za šta je rekao da je Putin dao reč, kao i za bezbednost Prigožinovih ljudi. 

Na sve ovo, penzionisani američki major Majk Lajons za CNN kaže kako je Vagner grupa "nezavisna kompanija" koja ima drugačije uslove nego ruska vojska i da bi njihova asimilacija bila teška.   

Tanjug/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin

 

"Možda će se neki odvojiti, ali ti ljudi su odani Prigožinu, ne zemlji i misiji. Mislim da sada imamo mnogo više pitanja nego odgovora", rekao je Lajons. 

Kako dodaju stručnjaci, opasnost nije prošla ni za šefa Vagnera.   

"Putin ne oprašta izdajnicima. Iako mu kaže: Idi u Belorusiju, on je za njega i dalje izdajica i mislim da mu nikad neće oprostiti", kaže bivši šef moskovskog biroa Džil Doerti. 

"Moguće je da ćemo videti da Prigožina ubiju u Belorusiji", dodala je Doerti. Mada, rekla je i da to predstavlja dilemu za Moskvu zbog toga što Prigožin ima neku vrstu podrške, bez obzira gde je.

Kako piše CNN, pretpostavlja se da je Prigožinu, pre nego što je odstupio rečeno nešto slično sledećem: "Vidite, ovde ste sami, niko vam nije dao podršku, i ako nastavite sa ovim naravno da će biti proliveno mnogo krvi, a to je ruska krv". 

Kako je rekla Sara Rejnsford, BBC dopisnik za istočnu Evropu u Varšavi, biće interesantno gledati šta je tačno urađeno sa njim kako bi mu se omogućilo da se uputi u Belorusiju i šta će da radi ubuduće raditi.

"Ne očekujem da će se tiho povući i nije jasno šta će tačno sledeće da radi. On nije čovek koji će tiho nestati u noć", rekla je Rejnsford.

Sa druge strane, važno pitanje na koje još čekamo odgovor je i da da li će plaćenici Vagnera i koliko njih pratiti njihovog lidera u Belorusiju. Bivši šef britanskog generalštaba zato upozorava da bi to moglo da dovede do novog napada na Ukrajinu sa teritorije Belorusije.

"Očigledno mu je prepušteno da ode u Belorusiju, ali da li je ovo kraj Prigožina i Vagner grupu? To što on ide u Belorusiju je, verujem pitanje za brigu. Ono što ne znamo, i što ćemo otkriti u narednim danima...koliko će zapravo njegovih boraca otići sa njim”, rekao je.  Lord Ričard Danad za Sky News.  

Kakoje dodao, ukoliko Prigožin zadrži efektivnu borbenu silu oko sebe, onda on predstavlja pretnju za Ukrajinu u pravcu koji je najbliži Kijevu. 

"Ukrajina mora da posmatra taj pravac veoma pažljivo i da obezbedi da imaju jedinice sposobne za manevre koje bi mogle da odbiju obnovljeni napad iz Belorusije", poručio je. 

Na kraju, čini se kako komandant Vagnera nije uspeo da obezbedi svoje suštinske zahteve, piše Politico

Njegova najveća pobeda bi bila da je Putin pristao da smeni ministra odbrane Sergeja Šojgua ili načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, koje je Prigožin prethodno kritkovao, ali takav veliki ustupak od ruskog predsednika nikada nije i nije bio verovatan.

"U Rusiji sve tek počinje"

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici kažu da pomno prate događaje dok njihove snage pokušavaju da iskoriste haos da produže svoje napredovanje u istočnoj Ukrajini nakon nedavnog pokretanja kontraofanzive.

Objavljujući na Tviteru, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da su podele između ruskih borbenih snaga očigledne i da će neko morati da pobedi, a neko da izgubi.

"U Rusiji sve tek počinje", objavio je on.

U međuvremenu, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Andrej Jermak, objavio je na Tviteru da je "ruski građanski rat bio jedini verovatan ishod Putinove nezakonite invazije na Ukrajinu".

"Istorija nam pokazuje da se svi diktatori na kraju sruše pod teretom svojih kontradikcija i njihove oholosti", naveo je. 

Dok je u Rusiji vlada oružana pobuna, ukrajinske snage pokrenule su istovremene kontraofanzive u više pravaca, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar, prenosi CNN

Ona je rekla da "postoji napredak u svim pravcima" ne dajući više detalja.

Takođe, Podoljak je rekao kako je Prigožinova eskalacija "skoro poništila" Putina i kritikovao Prigožina što je "iznenada" okrenuo svoje snage. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je "svet video da šefovi Rusije ne kontrolišu ništa. Ništa uopšte. Potpuni haos. Potpuno odsustvo bilo kakve predvidljivosti". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa