Evropa

Vagnerovci tvrde da su zauzeli Rostov na Donu i Voronjež: Zašto su ova dva grada toliko važna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2023

-

16:59

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Ruska plaćenička grupa Vagner tvrdi da je preuzela kontrolu nad svim vojnim objektima u Rostovu na Donu i Voronježu. Ova dva grada imaju veliki značaj, a šef Vagnera Jevgenij Prigožin zatražio je od ministra odbrane da dođe kod njega na razgovor.

Važnost ova dva grada prepoznaju i neki evropski zvaničnici, pa je tako estonski ministar odbrane Hano Pevkur za tamošnji javni servis ERR naveo da obe lokacije imaju taktički značaj za rat u Ukrajini.

"Ako pogledate kontrolnu šemu ruskih oružanih snaga, i Rostov na Donu i Voronjež su važni čvorovi, sa logističke tačke gledišta i iz perspektive komandovanja i kontrole. Prigožin je odabrao veoma veoma važne taktičke lokacije - jednu ka Zaporožju, drugu ka Harkovu", rekao je Pevkur.

"Takođe, treba imati na umu da Prigožin nije promenio svoj pogled na Ukrajinu. Možda želi da zauzme Voronjež i Rostov kako bi preuzeo municiju od regularnih ruskih trupa", naveo je Pevkur i dodao da, s obzirom na Putinove postupke, postoji rizik od dalje eskalacije u Rusiji.

Pevkur ne navodi bez razloga potencijalni plan Prigožina za preuzimanje municije, s obzirom na to da je upravo to bila tačka sporenja između šefa Vagnera i ruskih vojnih zvaničnika u proteklim mesecima, pa ih je nekoliko puta optuživao da mu ne šalju dogovoreno naoružanje i opremu.

Prigožin je izjavio da njegove snage imaju pod kontrolom vojne objekte u Rostovu na Donu, uključujući i aerodrom, javlja AP. On je, takođe, pozvao rusku vojsku da mu ne pruža otpor jer, kako je rekao, "ovo nije vojni udar, već marš pravde".

Prema pisanju BBC-a, Rostov je važan grad, između ostalog, i zbog toga što je jedno od ključnih mesta iz perioda samog početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Smešten je blizu granice sa Ukrajinom, i u njemu se nalazi glavni štab ruskog Južnog vojnog okruga.

U Rostovu su često stacionirane ruske trupe, pre nego što budu poslate u Ukrajinu. Takođe, bitan je i zbog toga što se koristi kao logistički centar za isporuku oružja i goriva.

Voronjež - važno železničko čvorište

Kada je reč o Voronježu, BBC navodi da je to glavno železničko čvorište i da se nalazi nedaleko od granice sa Ukrajinom. Istovremeno, Voronjež se nalazi na pola puta između Rostova i Moskve.

Guverner Voronješke oblasti, Aleksandar Gusev je rekao da se konvoj sa vojnim vozilima kretao lokalnim autoputem, ali da "nije jasno u kom pravcu se kreće". Takođe, Gusev je naveo da se ruska vojska "uključuje u sukobe" na tom području.

U Voronježu se, prema rečima Guseva, desila eksplozija u skladištu nafte, a požar je gasilo više od 100 vatrogasaca, i oštećen je jedan rezervoar.

profimedia

 

Britanski BBC izveštava da se konvoj oklopnih vozila ruske paravojne grupe Vagner se kreće auto-putem M4, koji povezuje Voronjež i Moskvu, dodavši da je njihov tim potvrdio autentičnost video-snimka objavljenog na društvenim mrežama. 

Takođe, Ruski nacionalni antiteroristički komitet je najavio uvođenje stanja protivterorističke operacije u Moskvi, Moskovskoj i Voronješkoj oblasti.

Protivteroristički režim uključuje, ali nije ograničen, na proveru dokumenata, pojačanu zaštitu javnog reda, praćenje telefonskih razgovora i ograničavanje komunikacija, kao i kretanja vozila i pešaka na ulicama.

Zvaničnici Moskve su u saopštenju naveli da ulazak i izlazak u grad nisu ograničeni, ali su rekli da "može biti poteškoća u saobraćaju". Objave na društvenim mrežama pokazuju vojna vozila na glavnim ulicama ruske prestonice u ranim jutarnjim satima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa