Evropa

Niz reakcija na događaje u Rusiji: Evropski zvaničnici "pomno prate", oglasio se i Blinken

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2023

-

18:32

Niz reakcija na događaje u Rusiji: Evropski zvaničnici "pomno prate", oglasio se i Blinken
Niz reakcija na događaje u Rusiji: Evropski zvaničnici "pomno prate", oglasio se i Blinken - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je šef privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin objavio da su te trupe preuzele kontrolu nad štabom Južnog vojnog okruga Rusije u Rostovu na Donu, ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih. Prigožin odgovara da se niko neće predati. Visoki predstavnici EU poručuju da pažljivo prate situaciju, ali da je to unutrašnje rusko pitanje.

Na novonastalu situaciju u Rusiji među prvima se na Tviteru oglasio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel koji je rekao da "pomno prati" sva dešavanja i da je u kontaktu sa kolegama liderima Evropske unije i partnerima G7.

"Ovo je očigledno unutrašnje rusko pitanje", napisao je na Tviteru Mišel, prenosi Rojters.

On je, takođe, rekao da je podrška EU Ukrajini i njenom predsedniku Volodimiru Zelenskom "nepokolebljiva".

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj danas je razgovarao sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica G7, povodom situacije u Rusiji. On je na Tviteru napisao da je aktivirao centar za reagovanje na krize.

"Naša podrška Ukrajini se nastavlja", napisao je Borelj na Tviteru.

Oglasio se i kanadski premijer Džastin Trudo, koji je naveo da ta zemlja prati situaciju u Rusiji, i dodao da će se danas sastati Tim za odgovor na incidente da razgovara o najnovijim dešavanjima.

"U kontaktu smo sa našim saveznicima i nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju", naveo je Trudo.

Belgijski premijer Aleksander de Kro najavio je da će sutra biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Belgije, dodavši da situacija u Rusiji ima ozbiljne posledice po Evropu.

"Večeras se sastajem sa ministrima odbrane i spoljnih poslova i našim bezbednosnim i obaveštajnim službama. Savet za nacionalnu bezbednost sastaće se sutra u 10 časova radi daljeg praćenja situacije", saopštio je De Kro i naveo da je situacija u Rusiji teška.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok saopštila je da zvanični Berlin veoma pažljivo prati razvoj događaja u Rusiji, kao i da je u bliskom kontaktu sa međunarodnim partnerima zbog pobune paravojne grupe "Vagner".

"Državljani Nemačke u Rusiji svakako treba da poštuju naša ažurirana uputstva za putovanja", napisala je Berbok na Tviteru.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke pozvalo državljane u Rusiji da izbegavaju centar Moskve.

Reakcije iz Rima i Londona

Reakcije su stigle i iz Italije. Italijanska premijerka Đorđa Meloni ocenila je da je pobuna od Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke grupe "Vagner", pokazala da se ruska invazija na Ukrajinu okrenula protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ona je potvrdila da Italija "budno prati događaje koji se odvijaju u Rusiji" i ukazala da invazija na Ukrajinu podstiče nestabilnost unutar Ruske Federacije, prenosi Rojters.

Takođe, šef italijanske diplomatije Antonio Tajani je rekao da je Rim zatražio od Rusije da osigura bezbednost zapadnih ambasada.

"U ovom trenutku nema govora o evakuaciji italijanskih državaljana jer nijedna od zemalja G7 ili Evropske unije nije o tome razmišljala. Tražili smo od ruskih vlasti da zaštite ambasade zapadnih zemalja", rekao je Tajani za TG1, prenosi Tas.

Tanjug/AP

 

Odbor za hitne slučajeve britanske vlade sastao se danas zbog najnovijih dešavanja u Rusiji.

"Ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli je predsedavao sastankom kako bi obavestio prisutne o najnovijim dešavanjima, a posebno o britanskim državljanima u Rusiji", saopštio je portparol vlade, prenosi Rojters.

Prethodno je britanski premijer Riši Sunak pozvao je Kremlj i šefa Vagnera Jevgenija Prigožina "da budu odgovorni i da zaštite civile", kao i da London "budno prati situaciju na terenu".

Takođe, hrvatska ambasada u Moskvi preporučila je svojim državljanima koji se nalaze u ruskim gradovima i oblastima gde su povećane mere bezbednosti da se ponašaju u skladu s tim pravilima i izbegavaju mesta većih okupljanja, objavilo je danas hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Blinken razgovarao sa G7 zvaničnicima

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ministrima spoljnih poslova Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom o trenutnoj situaciji u Rusiji.

"Sjedinjene Američke Države će ostati u bliskoj koordinaciji sa saveznicima i partnerima u skladu sa razovjem situacije", navodi se u saopštenju Stejt departmenta. Blinken je ponovio da se podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini neće promeniti.

Šta se zapravo desilo

Jevgenij Prigožin, koji je još ranije najavljivao nameru da svrgne ruski vojni vrh,  saopštio je da se trenutno nalazi u sedištu južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu i objavio snimak kako sedi između dva visoka ruska generala.

On je pozvao ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova da dođu na sastanak s njim, i zapretio da će, u suprotnom "krenuti na Moskvu".

U svom obraćanju naciji, predsednik Rusije Vladimir Putin je akcije Prigožina nazvao "pobunom", "izdajom" i pokušajem da se Rusiji "zabije nož u leđa".

Prigožin je odbavio optužbe predsednika Vladimira Putina za izdaju, a svoje borce nazvao patriotama. U audio poruci na svom Telegram kanalu, Prigožin je poručio: "Što se tiče izdaje otadžbine, predsednik je duboko pogrešio. Mi smo patriote. Niko se neće predati na zahtev predsednika. Ne želimo da zemlja nastavi da živi u korupciji i lažima", prenosi AP.

Komentari (2)

Драган

24.06.2023 17:52

И боље би им било да "помно прате", јер ако превлада струја Пригожина не само да ће да гори Украјина него би могао да гори и цео запад - нек се моле за Путина јер је он и разборит и умерен човек, максимално уздржан , а ако дође струја Пригожина неће бити уздржаности.

Драган

24.06.2023 18:02

Како год да се заврши ова ситуација у Русији може се након тога очекивати оштрији курс из Русије и према Украјини и према западу. Путин је умерена опција док је Пригожин екстремна опција, али су обоје против запада и против онога што запад ради у Украјини. Тако да би за запад боља опција била досадашња, али то ће се сасвим сигурно променити и промениће се на оштрију опцију како према Украјини тако и према западу, само је питање - колико оштрију. Иако је у Русији раскол, мислим да запад ту нема шта да слави, како год да окрене.

Evropa