Evropa

Raskol između Prigožina i Putina: Eskalacija sukoba unutar Rusije stavlja znak pitanja na dalju ulogu Vagnera u ratu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, Tanjug

24/06/2023

-

12:10

Raskol između Prigožina i Putina: Eskalacija sukoba unutar Rusije stavlja znak pitanja na dalju ulogu Vagnera u ratu
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Jevgenij Prigožin, šef privatne vojne jedinice Vagner je od nacionalnog heroja za kratko vreme postao "trn u oku" vojnih struktura Rusije. Nakon što je Federalna služba bezbednosti Rusije pokrenula protiv njega krivični postupak zbog "pozivanja na oružanu pobunu", šef Vagnera objavio je da su njegove trupe ušle u komande ruske vojske u Rostovu na Donu. Ruski predsednik Vladimir Putin hitno se obratio naciji i naveo da to "nož u leđa Rusiji", te da će organizatori pobune odgovarati za izdaju domovine.

Kulminiralo je nakon što je Prigožin optužio vojno rukovodstvo Rusije da je izvršilo smrtonosni raketni napad na njegove ljude. O ovim izjavama obavešten je i predsednik Vladimir Putin, a prema rečima Dmitrija Peskova, "preduzimaju se sve neophodne mere". Ministarstvo odbrane je Prigožinove optužbe nazvalo "informativnom provokacijom", a "problemi u raju" između dve vojne strukture počele su nedeljama ranije kada je Prigožin objavio video u kojem stoji okružen telima i "grdi" ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova što mu nisu obezbedili prekopotrebnu municiju u krvavoj bici za Bahmut.

Na sve to, odbio je i da potpiše ugovor sa Sergejem Šojguom i na taj način "legalizuje" svoju paravojnu jedinicu. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je prošle nedelje da je ministar Sergej Šojgu naredio svim "dobrovoljačkim odredima" da potpišu ugovore sa ministarstvom do kraja meseca, što se smatra korakom u naporima povećanja efikasnosti ruske vojske.

"Ovo će dobrovoljačkim formacijama dati neophodan legalan status", navelo je ministarstvo. Mere imaju za cilj da povećaju nivo borbene sposobnosti i efikasnost oružanih snaga i dobrovoljačkih odreda, rekao je tada zamenik ministra odbrane Nikolaj Pankov.

Od jutros je, međutim, situacija u Rusiji krajnje neočekivana. 

"Mi smo u komandi vojske, sada je 7.30 (6.30 po srednjoevropskom vremenu). Vojne lokacije Rostova su pod kontrolom, uključujući aerodrom“, rekao je Prigožin u videu objavlenom preko Telegrama.

Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

 

Zašto je Rostov značajan?

Rostov na Donu je najveći grad na jugu Rusije i glavni je grad Rostovske oblasti koja se graniči sa delovima istočne Ukrajine. Grad se nalazi samo 100 kilometara od granice sa Ukrajinom i dom je ruske komande južnog vojnog okruga čija se 58. kombinovana armija bori protiv kijevske kontraofanzive na jugu Ukrajine, prema istraživačkom centru Institut za proučavanje rata (ISW).

U Rostovu se takođe nalazi komandni centar ruskih zajedničkih snaga i stoga se smatra kritičnim logističkim čvorištem za rusku vojsku. Svaka pretnja prisustvu ruske vojske tamo će verovatno imati posledice na neke kritične aspekte ratnih napora, navodi ISW.

profimedia

 

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je, inače, da se snage privatne paravojne formacije Vagner Jevgenija Prigožina kreću na sever, kroz Vorenešku oblast, sa gotovo sigurnom ciljem da dođu do Moskve.

U Rostovu na Donu, "Vagner" je gotovo sigurno zauzeo ključne bezbednosne lokacije, uključujući štab koji vodi ruske vojne operacije u Ukrajini, navodi britansko ministarstvo na Tviteru.

"Sa vrlo ograničenim dokazima o borbama između 'Vagnera' i ruskih snaga bezbednosti, neki su verovatno ostali pasivni, prećutno pristajući na 'Vagner'", ističe se u objavi.

Britansko ministarstvo ocenjuje da sukob Prigožina i ruskog vojnog vrha predstavlja najveći izazov za rusku državu u poslednje vreme, i dodaje da će u narednim satima lojalnost ruskih snaga bezbednosti, a posebno ruske Nacionalne garde, biti ključna za ishod ove krize.

U objavi se dodaje da su u operaciji koju je Prigožin okarakterisao kao "marš za slobodu", snage grupe "Vagner" prešle iz okupirane Ukrajine u Rusiju na najmanje dve lokacije, dodaje se u objavi.

"Nisam siguran da će Vagner nastaviti da se bori u Ukrajini"

Osnivač ruske paravojne organizacije Vagner, Jevgenij Prigožin izjavio je ranije da pripadnici te grupe neće potpisati bilo kakav ugovor sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, odbijajući na taj način pokušaje ministarstva da stavi Vagner pod svoju vlast.

Prigožin je rekao da je Vagner potpuno podređen interesima Rusije, ali da bi, kako je naveo, visoko efikasna struktura komandovanja grupe bila narušena kada bi se podredila Šojguu.

"Šojgu ne može pravilno da upravlja vojnim formacijama", istakao je Prigožin.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

Sergej Šojgu

On je rekao da bi ministarstvo moglo iskoristiti nepoštovanje naredbe kao razlog da se Vagneru oduzmu zalihe oružja i municije, preneo je Rojters.

Dan kasnije, na pitanje novinara da li će Vagner biti i dalje angažovan u Ukrajini nakon što je odbio da potpiše ugovor sa Ministarstvom odbrane, Prigožin je odgovorio da "nije siguran".

Kako piše Gardijan, uprkos tvrdnji da kontroliše vojni štab u Rostovu, Prigožin je rekao da njegova operacija neće ometati ruske ratne napore. U svojoj izjavi Prigožin je naveo da njegovi borci kontrolišu aerodrom, ali da avioni koji učestvuju u borbama u Ukrajini "napuštaju normalno" aerodrom.

"Šojgu i Gerasimov lažu Putina"

Prigožin je inače optužio vojni vrh Rusije da "laže predsednika Putina" i ruski narod o razmerama gubitaka i neuspeha u Ukrajini. Kako je preneo Rojters, Prigožin je opisao Vagner kao najefikasniju borbenu silu Rusije.

Istakao je da on uživa ''neobično veliku slobodu'' da javno kritikuje Moskvu, iako ne direktno Putina, i da je, uprkos tome, naredba da se plaćenici dovedu pod direktnu kontrolu Ministarstva jedan vid sugestije da nije više toliko važan za Putina.

U nizu audio poruka koje je tokom dva dana objavio na Telegramu, Prigožin je eskalirao kritike upućene ministru odbrane Sergeju Šojguu, i načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu, optužujući ih da od Putina kriju ''veoma ozbiljne gubitke Rusije na frontu''.

"Totalno smeće se stavlja na predsednikov sto. Šojgu i Gerasimov imaju jednostavan pristup. Laž mora biti monstruozna da bi ljudi u nju poverovali. To je ono što oni rade. Sve se to krije. Rusija će se jednog dana probuditi i saznati da je Krim predat Ukrajincima. Oni obmanjuju ruski narod i ako tako nastavi, mi ćemo ostati bez najvažnijeg: Rusije'', rekao je Prigožin.

Tanjug/AP/Mikhail Kuravlev

Valerij Gerasimov

Štaviše, Prigožin je rekao da "zlo koje nosi rusko vojno rukovodstvo mora biti zaustavljeno".

"Biće kažnjeni oni koji su ubili naše momke i desetine hiljada života ruskih vojnika", rekao je on i nastavio:

"Molim vas da se ne opirete. Svako ko to učini biće smatran pretnjom i uništen. To važi za sve kontrolne punktove i avijaciju na našem putu. Predsednička vlast, vlada, oplicija i ruska garda će raditi kao i obično. Ovo nije vojni udar, već marš za pravdu. Naše akcije ni na koji način ne ometaju trupe".

Ko su Jevgenij Prigožin i grupa Vagner?

Grupa Vagner sebe opisuje kao "privatnu vojnu kompaniju". Prvi put se čulo za nju 2014. godine, kada je podržavala proruske snage na istoku Ukrajine. Od tada je znatno porasla, preneo je BBC.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije navodi da je Vagner počeo da regrutuje borce u velikom broju 2022. godine, jer je "Rusija imala problema da pronađe ljude za regularnu vojsku". Oko 80 odsto pripadnika "Vagnera" u Ukrajini povučeno je iz zatvora, saopštio je početkom ove godine Savet za nacionalnu bezbednost SAD.

Vagnerove trupe odigrale su glavnu ulogu u dugoj i skupoj borbi za preuzimanje grada Bahmuta od ukrajinskih snaga, naveo je BBC.

On je iz Sankt Peterburga, rodnog grada predsednika Rusije Vladimira Putina. Nakon što je određeno vreme proveo u zatvoru zbog krađe, Prigožin je u Sankt Peterburgu otvorio lanac objekata za prodaju hot-dogova.

Tanjug/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin

 

Posao je išao dobro i nakon nekoliko godina, tokom 1990-ih, Prigožin je uspeo da otvori skupe restorane u gradu. Kasnije je Prigožinova ketering kompanija "Konkord" dobila ugovor da isporučuje hranu Kremlju, zbog čega je dobio nadimak "Putinov kuvar".

Nakon višegodišnjeg poricanja da "Vagner" uopšte postoji, 27. jula 2022. ruski mediji su iznenada priznali da se pripadnici "Vagnera" bore na istoku Ukrajine.

I Prigožin je počeo da postavlja video snimke na društvenim mrežama, koji su najverovatnije snimljeni na područjima pod ruskom kontrolom.

Potpisan ugovor sa privatnom jedinicom Ramzana Kadirova

Rusko Minsitarstvo odbrane potpisalo je ugovor sa privatnom jedinicom Ahmat, koju mnogi nazivaju privatnom vojskom lidera Čečenske oblasti Ramzana Kadirova, koji se, za razliku od Prigožina uzdržao od kritikovanja Minsitarstva odbrane.

Navodi se da je komandant Ahmata Apti Alaudinov, koji je učestvovao u potpisivanju ugovora, rekao da je ta jedinica ''pripremila i poslala na desetine hiljada dobrovoljaca'' u Ukrajinu u poslednjih 15 meseci koliko traje rat.

profimedia

Ramzan Kadirov

Zamenik načelnika ruskog generalštaba Aleksej Kim rekao je nakon potpisivanja sporazuma sa Čečenima da se nada da će i druge dobrovoljačke jedinice slediti njihov primer.

''Mislim da je ovo veoma dobra stvar'', ocenio je Alaudinov.

Komentari (0)

Evropa