Evropa

Da li je Prigožin imao nečiju podršku za akciju pobune: "Nije se samo probudio i rekao - hajde da ovo uradimo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/06/2023

-

16:06

Da li je Prigožin imao nečiju podršku za akciju pobune: "Nije se samo probudio i rekao - hajde da ovo uradimo"
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Posle 24 sata jedne vrste haosa u koju je Rusija zapala tokom jučerašnjeg dana i pobune koju je protiv vojnog vrha pokrenuo šef plaćeničke vojske Jevgenij Prigožin, deluje da se situacija smirila, ali mnogo toga ostalo je nejasno. Izvesno je da je Prigožin pristao da obustavi kretanje njegovih jedinica ka Moskvi i da će otići u Belorusiju, ali se njegovi motivi za pokušaj pobune i dalje analiziraju, kao i trenutak zbog čega se baš sad odlučio na taj potez.  

Nije nepoznato da je on bio u otvorenom sukobu sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovim, a na račun njih dvojice konstantno je ponavljao optužbe da su nesposobni i osporavao je učinak ruskih snaga u Ukrajini.

"Ministarstvo odbrane nije u poziciji da bilo šta uradi, jer de fakto ne postoji," govorio je tokom ruskih napada na Belgorod.  

Takođe, ne tako davno je pretio da će njegove jedinice napustiti položaje oko Bahmuta ukoliko ne dobiju municiju od Rusije. Međutim, Prigožin nikada direktno nije kritikovao predsednika Rusije Vladimira Putina, zbog čega su mnogi analitičari smatrali da Putin dozvoljava taj "mali rat" među elitama, dok god nije usmeren ka njemu.  

Tanjug/AP

 

Mnogi su verovali i da Prigožin želi da pređe u političku sferu, ali je izvesno da je on svoju budućnosti video u "periodima kriza i opasnosti". Tako je Džek Margolin, stručnjak za ruske privatne vojne kompanije iz Vašingtona naveo za Njujork Tajms da se, posle bitke za Bahmut, Prigožin trudio da sebi obezbedi odrđeno mesto.

Koji su Prigožinovi motivi?

Iako je Prigožin tvrdio da je počeo pobunu kao odgovor na napad ruske vojske na Vagnerove kampove u Ukrajini, američki obaveštajci su imali podatke da je on već neko vreme pozicionirao svoje snage u blizini granice, piše AP. 

On je optužio ruske snage za napad na Vagnerove položaje i to raketama, helikopterima i artiljerijom, a naveo je da je sve to naredio načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, i to nakon sastanka sa ministrom odbrane Šojguom. Sve to je MInistarstvo odbrane negiralo.  

Međutim, agencija AP, pozivajući se na osobu upoznatu sa ovim pitanjem, navodi da su kongresni lideri u SAD obavešteni o pokretima Vagner grupe ranije ove nedelje. Kao moguću motivaciju za Prigožinovu pobunu vide zahtev Ministarstva odbrane, koji je podržao i Putin, da privatne kompanije potpišu ugovore sa njima do 1. jula. Prigožin je to odbio. 

"Moguće da je on taj rok video kao opasnost za njegovu kontrolu nad trupama", rekao je bivši američki ambasador u Uukrajini Džon Herbst za CNN. 

Tanjug AP/AP Photo

 

Među Putinovim saveznicima koji su osudili Prigožina je i čečenski lider Ramzan Kadirov koji ga je nazvao "arogantnim". On tvrdi da je Prigožin nastupao iz besa zbog neuspelih poslovnih dogovora, ali je otkrio i detalje nekih njihovih ranijih razgovora. Kaže da mu je savetovao da svoja pitanja ostavi po strani. 

"Razgovarao sam sa Prigožinom, pozivajući ga da napusti svoje poslovne ambicije i da ih ne meša sa pitanjima od nacionalnog značaja. Mislio sam da me je razumeo, ali se ispostavilo da je bes u njemu sve vreme rastao", naveo je Kadirov, prenosi BBC.

Da li je Prigožin imao podršku unutar Kremlja? 

Jučerašnja kriza koja je pogodila Putinov režim naglo je splasnula posle razgovora koji je Prigožin imao sa još jednim Putinovim saveznikom, beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom. Međutim, određeni analitičari ne smatraju da je sve gotovo. 

"Ne verujem da ćemo se probuditi i reći - to je bilo interesantno, drago mi je da gotovo. Verujem da je Prigožin imao značajno planiranje pre nego što je sproveo svoje aktivnosti. Nije se samo probudio i rekao: Hajde da ovo uradimo", ističe analitičar za nacionlanu bezbednost CNN-a Stiv Hol.  

Smatra da je Prigožin verovatno imao podršku nekih visokopozicioniranih ljudi, koji su u najmanju ruku bili svesni njegovih zabrinutosti i koji bi možda bili spremni da gledaju na drugu stranu dok je on preduzimao akcije kao što su marš ka Moskvi ili preuzimenje određenih gradova. 

Euronews Srbija

 

"To nije nešto što radite ukoliko nemate bar nekakvu podršku unutar Kremlja", ističe Hol.  

Kako kaže, potpuno je moguće da je Prigožin odlučio da sada nije pravi trenutak za sve to, ili je isto tako moguće da su neki od ljudi sa kojima je pričao rekli: "Sačekaj". 

"Moja teorija je da on možda sada usporava, nakon što je bio važan izazov za Putina", naveo je. 

"Malo ko je mogao da predvidi šta Prigožin planira"

Američki obaveštajci i ranije su izveštavali o unutrašnjoj borbi u Rusiji između Vagner grupe i ruske vlade. Međutim, zapadne službe nisu predvidele da će Prigožin sa svojim snagama upasti u Rostov na Donu, rekao je izvor za CNN. 

"Teško je reći koliko je tu bilo razgovora i koliko toga je stvarno. Tenzije su dugo rasle, a ništa se zapravo nije dešavalo”, rekao je on. 

Takođe, neimenovani evropski obaveštajni zvaničnik je rekao za CNN da je temperatura očigledno rasla, "ali malo ko je mogao da predvidi šta Prigožin planira". NIje jasno ni dokle je Prigožin imao nameru da ide u svojoj pobuni.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa