Evropa

Prigožinova pobuna ugušena, ali šteta po Putina ostaje: Najveći izazov za njegov autoritet u više od dve decenije vlasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/06/2023

-

11:53

Prigožinova pobuna ugušena, ali šteta po Putina ostaje: Najveći izazov za njegov autoritet u više od dve decenije vlasti
profimedia, Tanjug/AP/Prigozhin Press Service - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Pobuna Vagner grupe i Jevgenija Prigožina je okončana, ali deluje da se ruski predsednik Vladimir Putin u subotu suočio sa najvećim izazovim za njegovu vladavinu koja je duga više od dve decenije, a naročito za njegov autoritet.

Ishod pobune je sledeći: Borci Vagnera mogu da se vrate u baze i neće biti procesuirani, ali njihov lider Jevgenij Prigožin mora da napusti Rusiju i ode u Belorusiju. Međutim, iako je kriza prošla, analitičari napominju da Putin iz nje ne izlazi snažniji.

Posebno upada u oči to što je u Rostovu na Donu Vagner uspeo sa očiglednom lakoćom da preuzme kontrolu nad vojnim objektima, a zatim da krene severno ka Moskvi. Nakon Putinovih izjava o izdaji i "zabijanju noža u leđa", čovek koji je stajao iza pobune je ipak slobodan, a uprkos tome što je pokušao da slomi ruski vojni vrh, optužbe za pobunu protiv njega su odbačene, navodi BBC.

Ističe se da je pobuna Vagnera bila veoma opasan trenutak za Vladimira Putina. 

"Kada ste toliko dugo na vlasti, mislite da ste nepobedivi i da možete sve. Poslednjih meseci dogodili su se i napadi dronovima na Kremlj i granatiranja u zapadnoj Rusiji. A sada, oružana pobuna plaćenika koji su se probijali ka Moskvi zahtevajući smenu ministra odbrane koga je Putin postavio", navodi britanski javni servis. 

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

To su sve stvari na koje Vladimir Putin nije navikao tokom svoje vladavine. Za više od dve decenije, sistem mu je pomogao da ojača autoritet, obezbeđujući da u njegovim rukama budu bogatstvo i uticaj u modernoj Rusiji, ističe u svojoj analizi Njujork Tajms.  

"Deluje kao da je Putin uvek cvetao u periodima haosa. Međutim, onda je došla pretnja da će ga to progutati", piše američki list. 

Takođe se navodi da ni u jednom momentu do sada, od decembra 1999. godine, Putin nije bio suočen sa tako dramatičnim izazovom. A taj izazov je došao upravo od strane čoveka koji Putinu duguje svoju moć.

"Putin je potcenio pretnju koju je predstavljao Prigožin. Verovao je da je potpuno zavisan i lojalan", rekla je Tatjana Stanovaja, viši istraživač u Karnegi centru za Rusiju i Euroaziju.   

Mnogi su čak verovali da je Putin imao dobre razloge da ne staje na put kritikama Prigožina na račun ruskog vojnog rukovodstva, da neki ruski vojni lider ne bi postao preterano popularan. 

Tanjug AP/AP Photo

 

"Putinu je potreban neko relativno slab i kompromitovan za predstavlja javno vojsku, zato što u Rusiji, čak i u najgorim ratovima, nastaju veoma popularni generali", rekao je Andrej Soldatov iz Centra za analize evropskih politika.

"Narušen autoritet i monopol na silu"

Međutim, deluje da je Prigožin stekao previše moći i samopouzdanja, zbog čega se Kremlj sada, nakon ugušene pobune, suočava sa duboko nestabilnom situacijom, navodi Institut za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu. Sve to će verovatno naneti značajnu štetu Vladimiru Putinu i ruskim ratnim naporima u Ukrajini, pišu analitičari ISW.  

"Pobuna je razotkrila sabosti ruskih bezbednosnih snaga, i demonstrirala Putinovu nesposobnost da koristi svoje snage kako bi odbacio unutrašnju pretnju. Dodatno je narušen i njegov monopol na silu", naveli su.  

Primećuju i da su u nekim slučajevima borci Vagnera bili "toplo pozdravljeni" od strane stanovnika Rostova na Donu.  

Tanjug/AP

 

U međuvremenu se Putin oglasio pokušavajući ponovo da vrati fokus na rat u Ukrajini. On je rekao da "specijalna vojna operacija", kako u Kremlju nazivaju rusku invaziju na Ukrajinu, kod njega ima prioritet. Istakao je da je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom odbrane, preneo je Rojters. 

"Pa, naravno, dajem (tome) prioritet. Dan počinjem time i time ga završavam", rekao je Putin u intervjuu novinaru za program "Moskva.Kremlj.Putin" na televiziji Rusija 1, odgovarajući na pitanje koliko vremena posvećuje toku specijalne vojne operacije, i to dan nakon poklušaja pobune.  

"Putin nije neko ko će otići u ćošak"

Ipak, kako piše BBC, na prvi pogled Putin sada deluje oslabljen, kao predsednik zemlje u kojoj je čitav jedan dan vladao haos. Nazgodno po njegov imidž deluje i oslanjanje na beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka u pregovorima sa Prigožinom.  

Zbog toga NPR navodi da je pobuna gotova, ali da i dalje nanosi štetu Putinu, a naročito njegovom imidžu unutar zemlje i u inostranstvu. Viši naučnik u istračivačkom centru Rend Korp Semjuel Čarap je rekao za taj medij da je u ovom trenutku mnogo toga nejasno, ali da ono što sigurno znamo, to je da je Putinov autoritet nepopravljivo oštećen.  

"Ovo je momenat kao iz čarobnjaka u Ozu, gde se ispostavlja da ljudi koji imaju oružje nisu voljni da ga iskoriste da bi podržali vaš autoritet", rekao je on.  

Stručnjaci ipak upozoravaju da je Putin lider koji je preživeo više od 20 godina na vlasti zbog toga što je veoma taktičan i zna kako da podnese udarac.  

"To je tip sa kojim se suočavamo. On nije neko ko će da ode u ćošak i da se oseća posramljeno ili poniženo", naveo je Endrju Vajs iz Kargenijeve zadužbine za međunarodni mir.  

Komentari (0)

Evropa