Evropa

Kako će se Prigožinova pobuna odraziti na ukrajinski front: "Sa istrošenim Vagnerom Putin mnogo više rizikuje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Atlantic Council, WP

02/07/2023

-

13:57

Kako će se Prigožinova pobuna odraziti na ukrajinski front: "Sa istrošenim Vagnerom Putin mnogo više rizikuje"
Kako će se Prigožinova pobuna odraziti na ukrajinski front: "Sa istrošenim Vagnerom Putin mnogo više rizikuje" - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Pažnja javnosti proteklih dana više je bila usmerena ka Moskvi nego ka Kijevu, s obzirom na ono što je u jednom trenutku izgledalo kao da može čak biti i puč pod vođstvom Jevgenija Prigožina, ali se na kraju sve završilo brzim dogovorom, za manje od jednog dana. Za to vreme, kontraofanziva ukrajinske vojske se nastavila, kao i vazdušni napadi ruske armije, ali Prigožinova pobuna bi mogla da ima odjeka i na dešavanja u Ukrajini.

U prošlu subotu ujutru, Prigožin je saopštio da je njegova Vagner grupa zauzela dva ruska grada - Rostov na Donu i Voronjež. Prvi je od posebnog značaja, jer je u pitanju jedno od ključnih mesta iz perioda samog početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Smešten je blizu granice, važno je logističko čvorište, i u njemu se nalazi glavni štab ruskog Južnog vojnog okruga, a tu su često i stacionirane ruske trupe pre nego što budu poslate u Ukrajinu.

U tim trenucima, situacija je bila, u najmanju ruku, nezgodna za ruske vojnike u Ukrajini, jer su praktično bili odsečeni - nisu mogli ni napred ni nazad, niti je iz Rusije bilo ko mogao da dođe do njih bez velikih komplikacija.

profimedia

 

S obzirom na to da je pobuna brzo ugašena, Rostov i Voronjež su ponovo prešli pod kontrolu ruskih vlasti. Međutim, kako je nedavno za Euronews Srbija rekao Dragoslav Rašeta iz Novog trećeg puta, to i dalje ne znači da je sve rešeno.

"Na kratke staze ovo neće uticati na rat u Ukrajini, ali očigledno je da sa istrošenim Vagnerom Putin mnogo više rizikuje regularne trupe, jer ne može da koristi Vagner za krvničke akcije kao što je Bahmut", naveo je Rašeta. 

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se Vagner "priprema za predaju vojne opreme" ruskoj vojsci, a pripadnici Vagnera koji žele da se priključe regularnim trupama, mogu to da učine. U suprotnom, moraju da odu sa Prigožinom u Belorusiju.

Nepoverenje među vojnicima

Rašeta je istakao da postoji rizik da će Putin morati da se opredeli za još jednu mobilizaciju, što je izuzetno nepopularno, i što Putin izbegava čak i po cenu da neki vojni ciljevi trpe. 

"Bez Vagnera, mislim da će se probuditi malo više nezadovljstvo među ruskim regrutima, s obzirom na to da će sada biti više na udaru nego ranije", naveo je.

Bez obzira na to što je prerano reći koliki broj pripadnika Vagnera će se priključiti ruskoj vojsci, mnogi stručnjaci smatraju da je čitava situacija veliki udar na ugled i snagu režima ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Autoritarni režimi poput Putinovog oslanjaju se na to da naprave osećaj nedodirljivosti, a izazovi ovakvih 'gospodara rata' kao što je Prigožin mogu dovesti taj mit u pitanje. Činjenica da značajan deo ruskih trupa nije sasvim lojalan može imati uticaja na bojnom polju, jer će regularna ruska vojska još više morati da se pita koliko može da veruje onima sa kojima bi trebalo da stoji rame uz rame", piše Dag Klajn u analizi za "Atlantic Council"

Dodaje da je Putinov režim "možda preživeo Prigožinov izazov, ali skoro svaki aspekt ove situacije pokazuje da je ruski sistem krhkiji nego ikada, i sve to zato što Rusiji ide užasno loše u ratu, a najveći deo ukrajinske kontraofanzive tek predstoji".

Posejana konfuzija

Baš kada se radi o ukrajinskoj kontraofanzivi, posmatrači su saglasni da bi ovakav razvoj događaja svakako mogao samo da joj pogoduje. Međutim, ni taj deo ne ide baš kako je planirano.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno je i sam priznao da "kontraofanziva ide sporije od očekivanog", ali je dodao i da "ovo nije holivudski film, šta god ljudi mislili".

Ukrajinski zvaničnici, naravno, pratili su nedavna dešavanja u Moskvi, i uglavnom su reagovali tako što su rekli da čitava situacija zapravo naglašava nejedinstvo među ruskim elitama, kao i slabosti Putinovog režima.

To što je Prigožin zauzeo Rostov na Donu, makar nakratko je bilo dovoljno je da se poremeti lanac komande i da ruske trupe na frontu ne dobijaju pravovremena naređenja. 

Tanjug/AP

 

Takođe, u samoj Rusiji su, kada je Vagner krenuo ka Moskvi, postavljene barikade i uništeni delovi puteva, što dodatno otežava logistiku za dopremanje potrebnih zaliha ruskoj vojsci u Ukrajini.

Prema mišljenju analitičara, najbolje šanse koja Ukrajina ima u kontraofanzivi (koja će verovatno trajati mesecima), jesu da napadne duboko iza ruskih linija odbrane. 

To bi, u teoriji, moglo da znači presecanje logističkih puteva u samom začetku, odnosno komandnom centru, mada verovatno ni u najluđim snovima Ukrajinci ne bi pomislili da napadnu Rostov. U tom smislu, Prigožin im je učinio veliku uslugu, makar samo posejavši konfuziju u redove ruske vojske.

Problemi za Moskvu na južnom frontu

Iako se čini da je ruska vojska sada nastavila sa svojim uobičajenim, gotovo svakodnevnim, granatiranjem ukrajinske teritorije, ipak je ostala velika logistička rupa koju je neophodno zakrpiti.

"Ruska vojska je izgubila veliku jedinicu koja je bila spremna za borbu. Naravno da će to ubuduće biti važno za borbe na jugu", rekao je za Vašington post Jan Matvejev, ruski vojni analitičar.

Na jugu se i nastavila ukrajinska kontraofanziva, sudeći po rečima zamenice ministra odbrane Hane Malijar, koje je u ponedeljak rekla da je oslobođeno još oko 17 kvadratnih kilometara teritorije.

Prigožin već duže kritikuje način na koji ruski vojni vrh vodi akcije u Ukrajini, i to ne samo zbog onoga što smatra pogrešnim taktičkim odlukama, već i zbog toga što, kako kaže, vojni zvaničnici namerno obmanjuju Putina zbog lične koristi.

"Prigožin je rekao da ga brinu ciljevi 'specijalne vojne operacije', kao i način na koji se do njih dolazi. To verovatno brine i jedan deo ruske armije", kaže Mari Dumulan iz Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR).

Tanjug/Iryna Rybakova via AP

 

Prigožin tvrdi da ima 25.000 vojnika, a njihovo povlačenje iz Ukrajine, po mišljenju analitičara, izaziva veliki problem za Rusiju - nedostatak veštih boraca.

Britansko ministarstvo odbrane procenilo je da Rusija trenutno ima oko 200.000 vojnika u Ukrajini, otprilike isti broj koliko je imala na početku rata. Ipak, s obzirom na to da su mnogi od njenih najboljih boraca već ubijeni i zamenjeni regrutima ili osuđenicima, sumnja se da ima dovoljno snage da sačuva sve okupirane teritorije. 

"Vagnerovci svakako nisu najbolji vojnici, ali ima ih na hiljade, a Rusija jedva ima dovoljno vojnika da održi trenutnu liniju fonta", rekao je Džejms Rend, analitičar obaveštajne kompanije Džejns.

Neizvesno je i šta će uopšte biti sa delom Vagnera koji ode u Belorusiju - da li će da se vraća u Ukrajinu. Međutim, stvari se veoma vrzo menjeju, pa čak i da ne budu poslate na liniju fronta, Vagnerove trupe mogu da se eventualno koriste kao rezerva za borbu protiv ukrajinske vojske koja prođe kroz prvu liniju utvrđenja.

"Mali je deo ruske rezerve koji negde nije aktivno na liniji, što znači da imaju veoma ograničen odbrambeni potencijal", rekla je Karolina Hird iz Instituta za studije rata, sa sedištem u Vašingtonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa