Evropa

Putin se obratio naciji bez pominjanja Prigožina: Većina boraca u Vagneru su ruske patriote

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/06/2023

-

07:50

Putin se obratio naciji bez pominjanja Prigožina: Većina boraca u Vagneru su ruske patriote
Putin se obratio naciji bez pominjanja Prigožina: Većina boraca u Vagneru su ruske patriote - Copyright EPA-EFEFILIP SINGER, Tanjug AP/Efrem Lukatsky, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 488. dan rata u Ukrajini. I dva dana nakon pobune koju je protiv ruskog vojnog vrha pokrenuo šef ruske plaćeničke paravojske Jevgenij Prigožin nije izvesno šta se zapravo dešavalo i kakvi su uslovi dogovora koji je postignut, a po kome protiv Prigožina neće biti pokrenut krivični postupak, a on će utočište naći u Belorusiji. Svet s pažnjom prati sve signale u pokušaju da složi zamršenu slagalicu u igri rata i moći. Ti događaji sklonili su reflektore s ratnih dejstava i borbi koje se i dalje vode u Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Putin: Većina boraca u Vagneru su ruske patriote
  • Prigožin: Cilj marša nije bio da se svrgne rusko rukovodstvo
  • Bajden: SAD i NATO nemaju ništa sa pobunom u Rusiji
  • SAD najavljuju novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan oko 500 miliona dolara
  • Jermak: Ukrajina očekuje poziv za pojednostavljeno pristupanje u NATO
  • Moskva produžila recipročne mere zbog ograničavanja cena ruske nafte
  • Gutereš sa zabrinutošću prati razvoj situacije u Rusiji
  • Predsednik Litvanije: NATO da ojača istočne granice na Baltiku
  • Ruska duma radi na donošenju zakona o privatnim vojnim kompanijama
  • Stoltenberg: Prekid napetosti u Rusiji sprečio humanitarnu katastrofu u Ukrajini
  • Moskva: U ukrajinskom granatiranju Donjecka ubijena dva civila

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.23 Stejt department: Prigožinova pobuna je bila ''značajan korak''

SAD neće spekulisati o motivima šefa paravojne formacije ''Vagner'' Jevgenija Prigožina za podsticanje oružane pobune u Rusiji tokom vikenda, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler, ocenivšti da je potez Prigožina ''značajan korak''.

''(Predsednik Rusije) Vladimir Putin je taj koji je podigao bauk 1917. godine, a ne neko drugi, niti bilo ko iz vlade Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Miler na brifingu za štampu, dodajući da nije upoznat sa bilo kakvim kontaktom Vašingtona sa, kako je naveo, režimom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka po tom pitanju, prenosi Si-En-En.

Miler je naveo da nema procenu Prigožinove lokacije ili rasporeda Vagnerovih snaga u Ukrajini ili negde drugde, napominjući da situacija u Rusiji ostaje "dinamična" On je potez Prigožina ocenio "značajnim korakom", jer, kako je naveo, novost je što je došlo do direktnog osporavanja liderstva ruskog predsednika. 

„Nova je stvar videti Jevgenija Prigožina kako direktno dovodi u pitanje razloge za ovaj rat i poručuje da je rat vođen u suštini na laži, što je nešto što smo i sami ranije govorili, ali sigurno nismo čuli tako nešto od zvaničnika iz Rusije ranije", rekao je Miler.

Kako je dodao, nejasno je kakve će biti krajnje implikacije onoga što se dogodilo na aktivnosti i interese Sjedinjenih Američkih Država.

21.31 Lukašenko sutra odgovara na pitanja novinara

Iako je bilo najavljeno da će se večeras građanima obratiti i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, RIA Novosti prenosi da će on na pitanja novinara odgovarati sutra.

21.16 Putin: Većina boraca u Vagneru su ruske patriote

Ruski predsednik Vladimir Putin je u večerašnjm obraćanju naciji rekao da su sve ucene i neredi osuđeni na neuspeh.

On se zahvalio javnosti, stranka, verskim organizacijama i celom društvu koji su zauzeli su čvrst stav u podršci ustavnom poretku.

"Organizatori pobune, koji su izdali zemlju, izdali su one koji su bili sa njima. Pobunjenici su hteli da vojnici ubijaju jedan drugog, želeli su takav ishod i u Kijevu. Velika većina boraca grupe Vagner su patriote koje su iskoristili", naveo je Putin.

„Znali smo i znamo da su ogromna većina boraca i komandanata grupe Vagner takođe ruske patriote, koje su odane svome narodu i državi. Oni su dokazali svoju hrabrost na bojnom polju, oslobađajući Donbas i Novorusiju. Njih su pokušali naslepo da iskoriste protiv svoje braće po oružju, sa kojima su se zajedno borili za zemlju i njenu budućnost“, poručio je Putin.

On je dodao da su odluke koje su donete po njegovom direktnom naređenju, donete kako bi se izbeglo prolivanje krvi i zahvalio se borcima „Vagnera“ koji su stali u poslednjem trenutku i nisu pokrenuli krvoproliće. Oružani prevrat bi, kako je dodao, u svakom slučaju bio ugušen.

On je rekao da svi pripadnici Vagnera koji hoće da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane to mogu da urade, a oni koji ne žele mogu da odu kući, ili u Belorusiju.

„Ponavljam, izbor je na svakome od vas, ali, uveren sam da će to biti izbor ruskih vojnika, koji su svesni svoje tragične greške“, ocenio je ruski predsednik. 

Putin je izrazio zahvalnost i predsedniku Belorusije na doprinosu u rešavanju situacije sa pokušajem prevrata u Rusiji.

Tokom Putinovog petominutnog govora, Prigožinovo ime nijednom nije pomenuto.

Tanjug/AP/Russian Presidential Press Service

 

20.41  Borelj: Pogled EU na Rusiju se promenio u poslednjih 48 sati

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da se pogled EU na budućnost Rusije promenio u proteklih 48 sati, navodeći da politička nestabilnost i unutrašnja krhkost te nuklearne sile povećava vojnu opasnost koju Moskva već predstavlja.

„Sada je jasno da je naša vizija Rusije sasvim drugačija. Ona nije samo pretnja jer ima vojnu sposobnost da izazove rat što je već pokazala, već i unutrašnju političku nestabilnost", istakao je Borelj nakon sastanka Saveta ministara u Luksemburgu, prenosi Gardijan.

Prema njegovim rečima, situacija ostaje složena i nepredvidiva, ali je zaključak debate jasan i ministri spoljnih poslova EU nastaviće da podržavaju Ukrajinu "više nego ikad". 

19.23 Lavrov: Vagner trupe ostaju u Africi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je za RT da pobuna Vagnerovih plaćenika neće dovesti do povlačenja grupe iz afričkih zemalja za koje je rekao da „rade dobar posao“, prenosi Euronews.

Uprkos pobuni u Rusiji i vođi Vagnerove plaćeničke grupe Jevgeniju Prigožinu koji je rekao da će se preseliti u Belorusiju, Lavrov tvrdi da ti događaji „neće uticati na odnose između Moskve i njenih afričkih prijatelja“.

„Pored odnosa sa Vagnerom, vlade Centralnoafričke Republike i Malija imaju zvanične kontakte sa našim rukovodstvom. Na njihov zahtev, nekoliko stotina vojnika radi u CAR kao instruktori. Ovaj posao će se nastaviti“, rekao je Lavrov.

19.19 SAD najavljuju novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan oko 500 miliona dolara

Planovi Sjedinjenih Američkih Država da već u utorak objave novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vredan oko 500 miliona dolara, odražava rešenost SAD da pomognu Ukrajini u ratu protiv Rusije u trenutku kada se zvanična Moskva suočava sa pobunom dela svojih oružanih snaga, izjavili su američki zvaničnici. Paket pomoći uključuje 30 borbenih vozila tipa Bredli i 25 oklopnih transportera Strajker, prenosi Rojters.  Kao deo paketa pomoći, Ukrajina će dobiti municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti HIMARS, protivoklopne sisteme Stinger i Patriot PVO sisteme, potvrdili su neimenovani američki zvaničnici.

18.52 Bajden: SAD i NATO nemaju ništa sa pobunom u Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da SAD i NATO nisu bili umešani u kratkotrajnu pobunu paravojne grupe Vagner u Rusiji. On je, u prvom reagovanju na pobunu, rekao da je "prerano" proceniti kakav će uticaj ona imati na rat u Ukrajini, prenosi AP.

"Jasno smo stavili do znanja da nismo umešani. Nismo imali ništa sa tim. Ovo je bio deo borbe unutar ruskog sistema", rekao je Bajden, dodavši da su saveznici radili na tome da ne daju "nikakav izgovor" da se za pobunu okrivi Zapad.

Predsednik SAD je naveo da je imao dugačak razgovor sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, kao i da će se možda ponovo čuti sa njim kasnije u toku dana.

"Rekao sam mu da će, bez obzira na ono što se desilo u Rusiji, Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju odbranu Ukrajine, njen suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Bajden.

18.42 Požar u  zoološkom vrtu u Rostovu na Donu

U zoološkom vrtu u Rostovu na Donu izbio je požar, a spasioci su na licu mesta, saopštio je danas predstavnik Glavne uprave za Rostovsku oblast Ministarstva za vanredne situacije. 

„U 18:33 po moskovskom vremenu zapalio se krov upravne zgrade muzeja u Zoološkoj ulici, zgrada 3 na površini od 300 kvadratnih metara", naveo je na Tviteru predstavnik Ministarstva za taj region. 

Rostovski zoološki vrt je jedan od najvećih u Rusiji i Evropi, prostire se na površini od skoro 57 hektara, što je, na primer, dva i po puta više od moskovskog.   U njemu je smešteno oko 5.000 životinja, odnosno 400 različitih vrsta, među kojima više od 30 spadaju među zaštićene vrste.

18.31  Zelenski posetio ukrajinske snage u regionu Donjecka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podelio je priznanja vojnicima i pozirao na zajedničkim fotografijama tokom posete regionu Donjecka, objavljeno je danas na društvenim mrežama.

Iz kabineta predsednika Ukrajine nisu rekli kada je Zelenski boravio u ovoj poseti ukrajinskim trupama, ali potvrđeno je da se susreo sa pripadnicima operativno-strateške jedinice Horticije i sa vojnicima koji su se borili protiv ruskih trupa u sektoru Bahmuta, prenosi Rojters.

"Imam čast da budem danas ovde, razgovaram sa komandantom. Pre svega hvala vam, hvala vam što štitite našu zemlju, njen suverenitet, naše porodice, decu i Ukrajinu. Svi u zemlji savršeno razumeju da radite najteži posao i svi znaju koliko je težak istočni pravac", rekao je Zelenski.

17.13 Obratio se Prigožin: Cilj marša nije bio da se svrgne rusko rukovodstvo

Šef ruske plaćeničke Vagner grupe Jevgenije Prigožin je objavio jedananaestominutni audio snimak u kojem je naveo da se niko nije saglasio da potpiše ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane, i da je 1. jula Vagner trebalo da prestane da postoji.

Kako je rekao, on nije krenuo "marš ka Moskvi" da bi svrgnuo rusko rukovodstvo, i jasno je stavio do znanja da Vladimir Putin nije bio njegov cilj, prenosi BBC.  

"Cilj marša je bio da se izbegne uništenje Vagner grupe i da se pozovu na odgovornost zvaničnici koji su kroz zvoje neprofesionalne postupke počinili veliki broj grešaka", naveo je.  

Kako je rekao, Vagner grupi je žao što je morala da deluje protiv ruske avijacije, a obustavili su marš da bi izbegli "prolivanje krvi ruskih vojnika".

Prigožin je kazao da je predsednik Belorusije Aleksandar  Lukašenko predložio opciju za dalji rad Vagnera u pravnim okvirima.

Osvrćući se na marš, kazao je da su za dan prešli 780 kilometara i da nijedan vojnik na zemlji nije poginuo.

"Žalimo zbog udara na avione, ali su na nas bacali bombe i rakete", dodao je.

Cilj je bio da se privedu pravdi oni koji su pogrešili tokom "specijalne vojne operacija" i to su, dodao je, zahtevali javnost i vojno osoblje.

Kako je naveo, marš ka Moskvi je pokazao je pokazao mnogo bezbednosnih problema Rusije.

"Za 24 sata prešli smo razdaljinu koju je ruska vojska mogla da pređe od 24. februara 2022. do Kijeva i dalje. To dokazuje da bi, da se Oružane snage RF ponašaju kao Vagner, Specijalna vojna operacija mogla da se završi za jedan dan", naveo je Prigožin.

16.40 Lavrov: SAD poslale signale da nemaju nikakve veze sa pokušajem pobune Vagnera

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da ruske obaveštajne agencije već istražuju da li su ukrajinske ili zapadne obaveštajne službe bile umešane u pobunu Jevgenija Prigožina i njegove paravojne formacije Vagner.

Lavrov je u intervjuu za RT istakao da postoji mogućnost da američka obaveštajna služba nije želela da obavesti druge da se priprema pobuna u Rusiji u nadi da će ona uspeti.

''Mediji su saopštili da je američka obaveštajna služba nekoliko dana unapred znala za predstojeću pobunu, ali da je odlučila da nikome ne govori o tome. Očigledno, u nadi da će pobuna uspeti'', rekao je Lavrov, i dodao da ga na to navodi vest ''Si-En-Ena'', u kojoj se navodi da se očekivalo da će pokušaj pobune Vagnera biti ''mnogo krvaviji nego što je zapravo bio''.

Lavrov je naveo da je ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi ''signalizirala'' ruskim zvaničnicima da Vašington nema nikakve veze sa pobunom ruske paravojne formacije Vagner, i izrazila nadu da je nuklearno oružje bezbedno.

16.09 Moskva produžila recipročne mere zbog ograničavanja cena ruske nafte

Predsednik Rusije Vladimir Putin produžio je danas trajanje recipročnih mera Moskve uvedenih zbog ograničavanja cena ruske nafte. Mere koje su prvobitno važile do 1. jula biće produžene do 31. decembra, navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Zapadne naftne sankcije protiv Rusije stupile su na snagu 5. decembra 2022 godine. Evropska unija je tada prestala da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i EU nametnule su joj ograničenje cene na 60 dolara po barelu, podseća ruska agencija.
Kremlj je uzvratio zabranom isporuke ruske nafte i naftnih derivata u inostranstvo ako ugovori direktno ili indirektno predviđaju mehanizam za fiksiranje gornje cene. Predsednički ukaz stupio je na snagu 1. februara 2023. godine i primenjuje se na sve faze snabdevanja do krajnjeg kupca.

15.09 Valtonen: Pobuna Vagnera mogla bi da utiče na to kako Rusi doživljavaju sopstveno rukovodstvo

Finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen izjavila je da je pobuna Vagnera unutrašnja stvar Rusije koja bi mogla da utiče na to kako Rusi doživljavaju sopstveno rukovodstvo i kakav imidž Rusija ima u inostranstvu.

Ona je, međutim, navela da je prerano znati "kakve će efekte pokušaj državnog udara u Rusiji imati na njeno rukovodstvo i na nastavak agresije u Ukrajini", prenosi finski javni servis YLE.

Dodala je da je na granici Finske i Rusije mirno, kao i da državne agencije nastavljaju da prate situaciju.

14.01 U Poljskoj će biti otvoren centar za servisiranje američkih tenkova "Abrams"

U Poznanju na zapadu Poljske biće otvoren centar za servisiranje američkih tenkova "Abrams", saopštila je poljska kompanija PGZ. Sporazum o osnivanju centra potpisali su predstavnici PGZ-a i američki proizvođač tenkova General Dynamics Land Systems, prenosi Rojters.

"Kao pouzdan partner vojske, odgovorni smo za podršku jedinicama u održavanju efikasnosti svake vrste opreme koju koristi poljska vojska ili koju će tek koristiti", rekao je izvršni direktor PGZ-a Sebastijan Čvalek.

Ministar državne imovine Poljske Jacek Sasin napisao je na Tviteru da izgradnja uslužnog centra pokazuje da "Amerikanci veoma cene potencijal Poljske i njene organizacione sposobnosti".

Vlasti Poljske ranije su naručile 250 najsavremenijih borbenih tenkova "Abrams" i obećale su da će udvostručiti svoju vojsku, te da će u 2023. godini potrošiti četiri odsto BDP-a za odbranu.

13.45 Putin se obratio prvi put od završetka pobune Vagnera

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je na sajtu Kremlja objavio svoju prvu izjavu od završetka pobune paravojne grupe Vagner, poručivši gostima Međunarodnog omladinskog industrijskog foruma "Inženjeri budućnosti - 2023" da razvoj industrije ostaje prioritet za Rusiju, prenosi RIA.

"Razvoj i modernizacija industrije je naš apsolutni prioritet. Zato ćemo nastaviti da stimulišemo uvođenje najnovijih tehnologija, digitalnih rešenja i naprednih ekoloških standarda", naveo je Putin u video-snimku.

Dodao je da rešenje ključnih zadataka za jačanje bezbednosnog i tehnološkog suvereniteta Rusije, pre svega zavisi od kadrovskog potencijala zemlje.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

13.37 Berlin: Nadamo se stabilizaciji situacije u Rusiji

Portparol nemačkog kancelara Olafa Šolca izjavio je danas da se Berlin nada stabilizaciji situacije u Rusiji, nakon pobune ruske paravojne formacije Vagner.

''Pre svega, ovo je unutrašnja stvar u Rusiji i mi pratimo šta se tamo dešava. Šta se zapravo dogodilo, samo će vreme pokazati'', rekao je Šolcov portparol Stefen Hebelstrajt.

On je naveo da je Šolcov glavni savetnik za spoljnu politiku Jens Pletner prisustvovao zatvorenom sastanku tokom vikenda u Kopenhagenu između zapadnih zemalja i predstavnika članica BRIKS-a, sa izuzetkom ruskih predstavnika, prenosi AP. Hebestrajt je istakao da su taj sastanak inicirali iz Kijeva, i da su teme sastanka razgovarali o ''situaciji i perspektivama''.

Kako navodi agencija, on nije komentarisao sadržaj sastanka, niti da li je Nemačka tokom vikenda bila u kontaktu sa ruskim zvaničnicima.

13.25 Sunak: Velika Britanija spremna za niz scenarija u Rusiji

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da je London spreman za niz scenarija u Rusiji, nakon akcija Vagnera.

"Prerano je da se sa sigurnošću predvidi do kakvih bi to posledica moglo da dovede, ali naravno da smo spremni, kao i uvek, za niz scenarija", rekao je Sunak, prenosi Rojters.

On je naveo da je reč o situaciji koju je Britanija analizirala i pratila već neko vreme jer je svesna potencijalno destibilizujućih uticaja ruske invazije na Ukrajinu i tenzija između Vagnera i režima Vladimira Putina. Dodao je da Velika Britanija pažljivo prati razvoj događaja u Rusiji.

13.05 Jermak: Ukrajina očekuje poziv za pojednostavljeno pristupanje u NATO

Ukrajina očekuje da će dobiti jasan poziv za pojednostavljeno pristupanje NATO na samitu Alijanse sledeće meseca u Litvaniji, izjavio je danas Andrej Jermak, član kabineta ukrajinskog predsednika.

"Stav Ukrajine je da na samitu u julu dobijemo poziv za pojednostavljeno pristupanje. Ali, što je još važnije, želeli bismo da dobijemo apsolutno jasan signal koji će utvrditi put Ukrajine ka članstvu u NATO", rekao je Jermak na brifingu za nemačke medije, prenosi Rojters.

Ranije ovog meseca, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da lideri Severoatlanske alijanse neće zvanično pozvati Ukrajinu da postane njihov član, na samitu u litvanskom Vilnjusu 11. i 12. jula.

Umesto toga, dodao je, članice Alijanse razgovaraće o tome kako da približe Ukrajinu članstvu.

12.34 Mišustin: Rusija da ostane ujedinjena, svi da stanu iza predsednika

Ruski premijer Mihail Mišustin rekao je danas da se zemlja suočila sa "izazovom po svoju stabilnost", kao i da "mora da ostane ujedinjena iza predsednika Vladimira Putina nakon neuspele pobune boraca Vagnera".

"Glavna stvar u ovim uslovima je da se obezbedi suverenitet i nezavisnost naše zemlje, kao i bezbednost i blagostanje građana", rekao je Mišustin, prenosi Rojters.

Istakao je da je za tako nešto posebno važna "konsolidacija celog društva" koje treba deluje zajedno, "kao jedan tim i da održava jedinstvo svih snaga, okupljajući se oko predsednika".

11.55 Nemačka se protivi nameri EU da zapleni rusku imovinu u korist Ukrajine

Nemačka se protivi nameri EU da zapleni zamrznutu imovinu ruske centralne banke (CBRF) u inostranstvu i iskoristi je za obnovu Ukrajine.

Prema danas objavljenom članku lista FT, Nemačka i neke druge evropske zemlje smatraju da je predlog Evropske komisije (EK), koji predviđa ovaj korak, pravno sumnjiv i da predstavlja rizik za budućnost.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Nemačke je za FT rekao da Moskva "mora da plati za štetu koju je nanela Ukrajini", ali korišćenje zamrznutih ruskih aktiva u tu svrhu je vezano sa "komplikovanim finansijskim i pravnim pitanjima".

Drugi službenik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova je saopštio da je ministar pravde ove zemlje Marko Bušman prostudirao predlog EK o zapleni ruske imovine i zaključio da je ona "pravno neizvodljiva". Predstavnik EK Kristijan Vigand je 25. maja izjavio da su države EU zamrzle rusku imovinu vrednu više od 200 milijardi evra, prenele su agencije.

11.50 EU odobrila izdvajanje 3,5 milijardi evra za vojnu pomoć Ukrajini 

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU, odobrili su danas izdvajanje 3,5 milijardi evra za fond iz kojeg Brisel dodeljuje novac za snabdevanje Ukrajine oružjem.

"Savet (EU) je danas usvojio odluku o povećanju ukupne finansijske granice Evropskog mirovnog fonda EPF za 3,5 milijardi, na osnovu ranijeg sporazuma od 20. marta 2023. Ova odluka ima za cilj da obezbedi finansijsku održivost EPF-a na duži rok, i očuva obim i sposobnost EU da spreči krize i sukobe i brzo reaguje na njih'', navodi se u saopštenju.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore u EU, specijalni izaslanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj zatražio je da se podigne granica fonda, koji je do sada već dodelio oko 4,6 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini.

11.18 Stoltenberg: Pobuna Vagnera pokazala da je Rusija počinila stratešku grešku

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, izjavio je danas da je prekinuta pobuna privatne ruske vojne organizacije Vagner, pokazala da je Rusija počinila stratešku grešku vodeći rat protiv Ukrajine.

"Događaji tokom vikenda su unutrašnja stvar Rusije i još jedna demonstracija velike strateške greške koju je učinio predsednik (Vladimir) Putin svojom nelegalnom aneksijom Krima i ratom protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg novinarima tokom posete glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu.

Stoltenberg je istakao da je sada još važnije da NATO i partneri nastave podršku Ukrajini, preneo je Rojters.

11.00 Izvor TASS u ruskom tužilaštvu: Prigožin i dalje pod istragom

Nastavlja se istraga o krivičnom slučaju protiv Jevgenija Prigožina, vođe privatne vojne kompanije Vagner, protiv koga je u subotu pokrenut krivični postupak zbog pozivanja na oružanu pobunu, izjavio je danas za TASS izvor u ruskom državnom tužilaštvu.

"Krivični postupak protiv Prigožina nije obustavljen. Istraga se nastavlja", rekao je taj izvor. 

Prema pisanju Komersanta, kazneni postupak protiv njega zbog organizacije oružane pobune nije obustavljen i još ga istražuje ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Kremlj je, posle pobune Vagnera u subotu, saopštio da će krivični postupak protiv Jevgenija Prigožina, lidera ruske vojne formacije Vagner, biti povučen, a on će otići u Belorusiju, u skladu sa dogovorom koji je postignut uz posredstvo predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

10.30 Bivši direktor CIA: Prigožin bi trebalo da bude oprezan pored otvorenih prozora

Bivši direktor CIA Dejvid Pitreus izjavio je da bi šef ruske privatne vojne organizacije Vagner Jevgenij Prigožin, trebalo da bude veoma oprezan pored otvorenih prozora, očito aludirajući na neke istaknute Ruse koji su umrli pod nejasnim okolnostima, uključujući i pad s prozora, od kada je Rusija napala Ukrajinu.

"Prigožin je sačuvao svoj život, ali izgubio je svoju plaćeničku grupu", rekao je Pitreus za CNN.

Napominje da je nekoliko Rusa, uključujući one koji su bili kritični prema ratu u Ukrajini, poginulo nakon pada sa krova i kroz prozore na visokim spratovima. 

Ruski poslanik Pavel Antov preminuo je prošle godine nakon pada sa krova hotela u Indiji. Takođe prošle godine, direktor Lukoila Ravil Maganov preminuo je nakon pada sa prozora bolnice u Moskvi. 

09.45 Malijar: Oslobođeno oko 130 kvadratnih kilometara na jugu zemlje

Ukrajina je povratila dodatnu teritoriju duž južne linije fronta, a situacija se na ratištu malo promenila tokom protekle sedmice, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar. 

Ona je navela da su ukrajinske snage oslobodile oko 130 kvadratnih kilometara na jugu Ukrajine od početka ukrajinske kontraofanzive.

Pre nedelju dana, rekla je da je u kontraofanzivi oslobođeno 113 kvadratnih kilometara. Malijar je za ukrajinski javni servis precizirala da je prošle sedmice bilo oko 250 sukoba duž istočnog dela linije fronta, koji obuhvata pravce Liman, Bahmut, Avdijevku i Marinku, navodeći da se na tom području i dalje vode teke borbe.

Tanjug/AP Photo/Libkos

 

 

09.41 Borelj: Pobuna Vagnera pokazuje pukotine u vojnoj moći Rusije

Neuspela pobuna privatne vojne grupe Vagner u Rusiji, pokazala je pukotine u vojnoj moći Moskve izazvane ratom u Ukrajinim, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Čudovište koje je (ruski predsednik Vladimir) Putin napravio od Vagnera, sada ga grize i radi protiv svog tvorca", rekao je Borelj novinarima u Luksemburgu pred početka sastanka ministara spoljnih poslova EU.

"Politički sistem pokazuje krhkost, a vojna moć pukotine", rekao je Borelj.

Šef diplomatije EU upozorio je i da "nije dobra stvar videti nuklearnu silu kakva je Rusija da može da uđe u fazu političke nestabilnosti", preneo je Rojters. On smatra i da je sada trenutak da EU, više nego ikad, nastavi da podržava Ukrajinu.

09.06 Izrael reagovao na kritike ukrajinske ambasade, saopštio da podržava Kijev

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je da njegova zemlja podržava Ukrajinu, reagujući na kritike ukrajinske ambasade u Tel Avivu da Izrael ne pruža pomoć Kijevu. Koen je rekao za izraelski vojni radio da je Izrael ranije saopštio da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da je pružio humanitarnu pomoć Ukrajini. 

"Izrael je na pravoj strani istorije", istakao je Koen reagujući na navode ukrajinske ambasade da Izrael treba da stane na pravu stranu istorije uz Ukrajinu, preneo je Tas.

Ukrajinska ambasada u Tel Avivu prethodno je saopštila da je Izrael izabrao blisku saradnju sa Rusijom umesto podrške Ukrajini. U saopštenju se navodi da o tome svedoči "niz prilično kontroverznih događaja" u prvoj polovini ove godine što se, kako se navodi, poklopilo sa gotovo potpunim izostankom izraelske humanitarne podrške Ukrajini.

08.26 Sobjanjin: Ukida se antiteroristički režim u Moskvi

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da ukida antiteroristički režim nametnut u ruskoj prestonici kada su postojali izveštaji da je Vagner grupa krenula njoj.

Sobjanjin je na Telegramu objavio otkazivanje mera ograničenja i zahvalio se građanima na "smirenosti i razumevanju".

Rojters prenosi da je, nevezano za to, ruski nacionalni komitet za borbu protiv terorizma rekao da je situacija u zemlji "stabilna".

08.11 Australija šalje dodatnu pomoć Ukrajini

Australijska vlada obezbediće novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 73,5 miliona dolara, uključujući 70 vojnih vozila, izjavio je danas premijer Australije Entoni Albaneze. On je na brifingu za novinare u Kanberi rekao da najnoviji paket pomoći Ukrajini nije podstaknut događajima u Rusiji tokom vikenda.

Najnoviji paket vojne pomoći uključivaće 28 M113 oklopnih vozila, 14 vozila za specijalna dejstva, 28 srednjih kamiona i 14 prikolica, precizirao je Albaneze. U cilju podrške ekonomije i trgovine Ukrajine, Australija će produžiti bescarinski režim za uvezenu robu iz Ukrajine za još 12 meseci, rekao je Albaneze, preneo je Rojters. 

07.26 ISW: Kremlj rizikuje da se proširi okvir prihvatljive kritike

Kremlj verovatno rizikuje da Prigožinova akcija proširi okvir prihvatljive antikremljanske kritike, posebno ako Kremlj ne uzvrati na neki način lideru Vagnera, navodi Institut za studije rata (ISW) u svojoj najnovijoj analizi.

Oni su iskoristili primer unapred planiranog sastanka ultranacionalističkog Kluba besnih patriota u Moskvi koji je održan u nedelju, a na kom je bivši ruski oficir Igor Girkin ponovio da Putin mora legalno da prenese određena predsednička ovlašćenja na druge osobe ako ne želi da preuzme kontrolu nad ratom u Ukrajini kao vrhovni komandant.

Zvaničnici su verovatno bili svesni događaja jer ga je klub nedeljama promovisao, primetio je ISW. 

"Ako Kremlj namerava da iskoristi Prigožinovu pobunu kao izgovor da odmah počne da potiskuje antagonističke ultranacionaliste, onda bi ovaj događaj verovatno bio glavni kandidat za pokretanje takvih akcija. Stalni oprezni odgovor Kremlja na pobunu verovatno će podstaći druge ruske nacionaliste da testiraju zvanične reakcije na eksplicitnije kritike", navodi se u analizi.

07.25 Šojgu posetio vojnike u Ukrajini, nije komentarisao pobunu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je vojnike u Ukrajini, izvestila je ruska novinska agencija Ria, što je njegovo prvo javno pojavljivanje od pobune Vagnera tokom vikenda.

Šojgu nije komentarisao pobunu, tokom koje je šef Vagnera Jevgenij Prigožin zahtevao da se ministar odbrane sastane sa njim u Rostovu pre nego što krene ka Moskvi.

U objavi na Telegramu, Ria je izvestila da se Šojgu sastao sa generalom-pukovnikom Nikiforovim, komandantom zapadne grupacije.

07.13 Ruska rublja dostigla najmanju vrednost prema dolaru u poslednjih 15 meseci

Ruska rublja je rano jutros bila na najmanjoj vrednosti u odnosu na dolar u skoro 15 meseci, reagujući po prvi put na Vagnerovu pobunu, navodi Rojters.

Rublja je bila slabija za 2,1 odsto u odnosu na dolar pa je tako bila na 86,50, nakon što je ranije dostigla 87,23, što je najslabija tačka od kraja marta 2022. godine.

Izgubila je i 2,2 odsto vrednosti (94,37) u odnosu na evro, a 2,1 odsto je oslabila u odnosu na juan (11,95).

07.00 Ukrajina: Napredujemo na obodima Bahmuta

Ukrajinska vojska saopštila je da je napredovala između 600 i 1.000 metara na južnim i severnim bokovima oko Bahmuta, grada koji su Vagnerove snage zauzele u maju.

Vojska je takođe izvestila o napredovanju u toj oblasti u subotu, dok su Vagnerove snage marširale ka Moskvi, mada nije bilo moguće proveriti izveštaje.

Agencija AFP je izvestila o žestokim sukobima u toj oblasti u nedelju, a ukrajinski vojnici su novinskoj agenciji rekli da Vagnerova pobuna nije primetno uticala na borbe u toj oblasti.

06.50 Gutereš sa zabrinutošću prati razvoj situacije u Rusiji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zabrinuto prati razvoj situacije u Rusiji i poziva na izbegavanje daljih tenzija, rekao je juče Guterešov portparol Fahran Hak.

"Generalni sekretar UN sa zabrinutošću prati razvoj sitauacije u Rusiji. Svestan je najnovijih izveštaja o deeskalacionim koracima. On je pozvao na sve umešane da nastave da se ponašaju odgovorno i izbegnu dalje tenzije", rekao je Hak, prenosi TASS.

06.40 Gauseda: NATO da ojača istočni krak ako Prigožin bude u Belorusiji

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda upozorio je juče da će NATO morati da ojača istočni krak ukoliko Belorusija postane novi domaćin lideru paravojne formacije Vagner Jevgeniju Prigožinu.
"Ukoliko Prigožin ili deo Vagnera završi u Belorusiji sa nejasnim planovima i nejasnim namerama, to će samo značiti da treba da ojačamo još više bezbednost naših istočnih granica", rekao je Nauseda, preneo je "Gardijan".

On je dodao da ne misli samo na Litvaniju, već na ceo NATO.

06.35  Rusi tvrde da su u ukrajinskom granatiranju Donjecka ubijena dva civila

Dvoje civila ubijeno je u ukrajinskom granatiranju u istočnom gradu Donjecku, rekao je gradonačelnik istočnog ukrajinskog grada kojeg je postavila Moskva.

Aleksej Kulemzin je na Telegramu rekao da su poginuli mladić rođen 2005. i žena rođena 1956. godine.

06.20 Ruska duma radi na donošenju zakona o privatnim vojnim kompanijama

Šef Komiteta za odbranu ruske Državne dume Andrej Kartapolov rekao je juče da Duma radi na donošenju zakona kojim bi bilo regulisano delovanje privatnih vojnih kompanija. Na pitanje novinara "Vedomosti", Kartapolov je odgovorio: "Radimo na tome".

Prema njegovim rečima, borci paravojne grupe Vagner  koji su bili u Rostovu na Donu nisu uradili "ništa za osudu".

06.05 Stoltenberg: Prekid napetosti u Rusiji sprečio humanitarnu katastrofu u Ukrajini

Prekid napetosti u Rusiji sprečio je eventualnu nepovratnu humanitarnu katastrofu na bojnom polju u Ukrajini, ocenio je juče generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, u razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Turske, dvojica zvaničnika su razgovarala o najnovijim dešavanjima u Rusiji, preneli su turski mediji.

06.00 Blinken: Prerano za prognoze, nismo još videli poslednji čin

Američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da je prerano za prognoze šta će se dogoditi u Rusiji, opisujući to kao "pokretnu sliku". Rekao je da "još nismo videli poslednji čin". Govoreći za CNN on je rekao da smo videli pukotine u Putinovom autoritetu koje ranije nisu postojale.

"To otvara mnoga duboka pitanja koja će dobiti odgovore u danima koji su pred nama", naveo je Blinken.

On je naveo da je Putinova odluka da napadne Ukrajinu stvorila haos u njegovoj zemlji.

"Ako ovo postavite u kontekst pre 16 meseci, Putin je bio na pragu Kijeva u Ukrajini, nastojećida zauzme grad i obriše tu zemlju s mape. Sada on mora da brani Moskvu, rusku prestonicu, i to od mlaćenika koje je on stvorio", rekao je.

 

Komentari (0)

Evropa