Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski saopštio da je ukrajinska kontraofanziva u toku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2023

-

09:03

RAT U UKRAJINI Zelenski saopštio da je ukrajinska kontraofanziva u toku
RAT U UKRAJINI Zelenski saopštio da je ukrajinska kontraofanziva u toku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 472 dana. Žestoke borbe i dalje se vode u Donjeckoj oblasti, a ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je počela ukrajinska kontraofanziva, što se vidi iz korišćenja strateških rezervi, ali je naveo i da svi takvi pokušaji do sada propali. Nakon uništenja brane Kahovka, Ukrajina je evakuisala ljude iz južnih oblasti, a ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko saopštio je da su u poplavama poginule četiri osobe, dok se više njih vodi kao nestalo. Takođe, Kremlj istražuje napad dronom na ruski grad Voronjež, za koji okrivljuje ukrajinske snage. 

Ključni događaji: 

  • Putin saopštio da je počela ukrajinska kontraofanziva
  • Zelenski: U Ukrajini se odvijaju kontraofanzivne i odbrambene akcije
  • Ukrajina evakuisala ljude iz južnih oblasti
  • Kijev: Četiri osobe poginule, 13 se vodi kao nestalo u poplavama
  • Napad dronom na ruski grad Voronjež
  • Putin: Rusija će početi da raspoređuje nuklearno oružje u Belorusiji od 7. jula

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.28 Kanada uvodi sankcije zbog krađe i uništavanja kulturnih objekata u Ukrajini

Kanadske vlasti odlučile su da uvedu sankcije za 24 pojedinca i 17 entiteta u Ukrajini, koji kako je navedeno "doprinose krađi i uništavanju kulturnih objekata i ukrajinske kulture", navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Među pojedincima na crnoj listi su bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, bloger Jurij Podoljaka, bivši prvi zamenik ministra informisanja takozvane DNR Daniil Bezsonov i ministar kulture Hersonske oblasti Aleksandar Kuzmenko, navedeno je na sajtu ministarstva, prenosi TASS.

Na spisku se nalazi više institucija sa teritorije Ukrajine po ruskom kontrolom, Ministarstvo kulture Krima i Hersonske oblasti, ministarstva obrazovanja i nauke Zaporoške i Hersonske oblasti, Ministarstvo sporta Zaporoške oblasti, zajedno sa nekim muzejima i medijima.

19.29 Trudo: Kanada će uputiti vojnu pomoć Ukrajini od 375 miliona dolara

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je u Kijevu da će Kanada uputiti novu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 375 miliona dolara.

Trudo je najavio na konferenciji za novinare, posle razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, da će Kanada učestvovati u multinacionalnim naporima za obuku ukrajinskih borbenih pilota, preneo je Rojters.

19.01 Leontjev: Voda se gotovo potpuno povukla iz gradića Nova Kahovka

Poplavne vode u gradiću Nova Kahovka, nastale posle rušenja brane hidroelektrane Kahovka, gotovo su se potpuno povukle, rekao je danas gradonačelnik Vladimir Leontjev.

Leontjev je za televiziju RBC izjavio da ulice u gradiću Nova Kahovka više nisu poplavljene, kao i da se sada crpe voda iz podruma, preneo je TASS.

17.51 Si i Ramafosa razgovarali telefonski o mirovnom planu za Ukrajinu

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa obavestio je u telefonskom razgovoru kineskog predsednika Si Đinpinga o predstojećoj poseti afričkih lidera Rusiji i Ukrajini u pokušaju da se okončaju sukobi, saopštila je kancelarija južnoafričkog predsednika.

U saopštenju se navodi da je Ramafosa rekao Siju da uvažava mirovni plan za Ukrajinu koji je predložila Kina, kao i da afrički lideri podržavaju mirovne inicijative, preneo je Rojters. Si je pohvalio mirovnu inicijativu afričkih zemalja i upozorio da sukob u Ukrajini odnosi živote civila, ali i otežava snabdevanje Afrike hranom.

15.37 Čerevati: Ukrajinske snage napredovale u blizini Bahmuta

Ukrajinske snage napredovale su do 1.400 metara na brojnim delovima linije fronta u blizini istočnog grada Bahmuta tokom proteklog dana, rekao je danas portparol vojske.

Napredak je poslednji u nizu sličnih efikasnih akcija u blizini Bahmuta o kojima je ove nedelje izvestio Kijev, za koji je Rusija rekla da ga je u potpunosti zauzela prošlog meseca nakon najkrvavije i najduže bitke od početka rata.

Zvaničnik Sergej Čerevati rekao je da su ruske snage pokušavale da izavrše kontranapad, ali da on nije bio uspešan.

Ukrajinske snage, dodao je on, nanele su velike gubitke ruskim trupama i uništile vojnu opremu u toj oblasti.

15.01 Zelenski: U Ukrajini se odvijaju kontraofanzivne i odbrambene akcije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je početak dugo očekivane kontraofanzive, rekavši da se u Ukrajini trenutno odvijaju kontraofanzivne i odbrambene akcije. Nije želeo da otkrije u kojoj su fazi, prenosi Rojters.

Na molbu da odgovori na tvrdnje Vladimira Putina da su kijevske snage "sigurno započele svoju toliko hvaljenu kontraofanzivu" na konferenciji za novinare u Kijevu, na kojoj se našao sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, Zelenski je slegnuo ramenima i podigao obrve, prenosi Gardijan.

14.07 Kanadski premijer Trudo u iznenadnoj poseti Kijevu

Premijer Kanade Džastin Trudo doputovao je danas u iznenadnu posetu Kijevu, javila je kanadska TV stanica CBC. Uz Trudoa, u poseti Ukrajini je i kanadska ministarka finansija Kristija Frilend. Trudo je položio venac kod zida sećanja na ukrajinske vojnike koji su poginuli u sukobima s proruskim snagama od 2014. godine, navodi Rojters. Očekuje se da se kanadski premijer sastane s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kao i da potvrdi podršku Otave vlastima u Kijevu.

12.33 Poslednji reaktor u NE Zaporožje stavljen u "hladno gašenje"

Ukrajinska agencija za nuklearnu energiju saopštila je da je poslednji reaktor u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani stavljen u "hladno gašenje" kao mera predostrožnosti usred poplava izazvanih probijanjem brane Kahovka. Pet od šest nuklearnih reaktora u Zaporožju već je u stanju hladnog gašenja.

Energoatom, ukrajinska nuklearna agencija, navela u saopštenju kasno u petak da nema "direktne pretnje" za elektranu u Zaporožju zbog proboja brane Kahovka dalje niz reku Dnjepar što je primoralo hiljade ljudi da pobegnu od poplava i takođe naglo smanjen nivo vode u rezervoaru koji se koristi za hlađenje objekta.

Agregati na lokaciji ne rade od septembra prošle godine. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju trebalo bi da poseti Ukrajinu narednih dana.

12.30 Gavrilov: Verujemo da ćemo u Viljnjusu dobiti plan za pristupanje NATO

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vladimir Gavrilov rekao je danas da veruje da će zemlja dobiti plan za pristupanje NATO-u na predstojećem samitu alijanse u Viljnusu (11-12. jul).
"Ukrajina je spremna da dobije plan za pristupanje NATO na samitu u Vilnjusu", naveo je Gavrilov na Telegramu.

Prema Gavrilovu, na samitu će se usvojiti procedura kojom će se rešiti sve nedoumice koje članice NATO mogu da imaju sa članstvom Ukrajine, preneo je TASS.

10.50 Povlači se voda nakon rušenja kahovske brane, do 16. juna na starom nivou

Obim poplave izazvane rušenjem brane na Kahovskoj hidrocentrali se smanjuje, a do 16. juna voda bi mogla da se vrati na svoj stari nivo, izjavio je danas proruski guverner regiona Herson, Vladimir Saldo. Nivoi vode opali su za tri metra u prethodna 24 sata u Novoj Kahovki, gradića odmah pored brane, i sada je sedam metara iznad uobičajnog nivoa, naveo je Saldo na Telegramu,navodi TASS. Voda od poplave je počela da se povlači nizvodno od brane na reci Dnjepar, dodao je Saldo. Radnici su počeli da čiste ulice u Novoj Kahovki, dodao je on.

Ruska energetska kompanija Rushidro procenjuje da će voda da se vrati na prethodni nivo do 16. juna.

Associated Press

09.48 Britansko Ministarstvo odbrane: Značajne ukrajinske operacije u istočnoj i južnoj Ukrajini

U najnovijem ažuriranju britanskog Ministarstva odbrane navodi se da su se u proteklih 48 sati dogodile "značajne" ukrajinske operacije u nekoliko sektora istočne i južne Ukrajine.

Ukrajinske snage su "verovatno dobro napredovale" i "prodrle na prvu liniju ruske odbrane", dodaje Ministarstvo odbrane. Međutim, u drugim oblastima "ukrajinski napredak je sporiji".

U međuvremenu, ruski učinak je bio "mešovit", pri čemu su neke jedinice "verovatno sprovodile verodostojne manevarske odbrambene operacije, dok su se druge povukle u nekim neredima, usred povećanih izveštaja o ruskim žrtvama dok se povlače kroz sopstvena minska polja".

U ažuriranju se dodaje da je rusko vazduhoplovstvo bilo neobčno aktivnost iznad južne Ukrajine, gde je vazdušni prostor prihvatljiviji za Rusiju nego u nekim drugim delovima zemlje.
 
"Međutim, ostaje nejasno da li su taktički vazdušni napadi bili efikasni", ističe se.

09.00 WSJ: Saboteri koristili Poljsku kao bazu za napad na Severni tok

Nemački istražitelji bave se dokaznim materijalom koji sugeriše da su saboteri Severnog toka koristili Poljsku kao operativnu bazu za napad na gasovode u Baltičkom moru u septembru, objavio je danas "Volstrit džurnal" (WSJ).

Nemački istražitelji su u potpunosti rekonstruisali dvonedeljno putovanje jahte "Andromeda", duge 15 metra, za koju se sumnja da je korišćena u sabotaži gasovoda kojim se gas iz Rusije doprema u Evropu, prenosi američki list.

Istražitelji pokušavaju da otkriju zašto je jahta koja je korišćena za dizanje gasovoda u vazduh ušla u poljske vode, navodi se u izveštaju. Istraga je takođe pokazala da bi Poljska mogla biti centar logistike i finansiranja sabotažnog napada, dodaje list.

Utvrdili su da je jahta promenila svoj planirani kurs i uplovila u poljske vode, piše WSJ citirajući podatke sa radio i navigacione opreme broda, satelitskih i mobilnih telefona, iz mejlova i prikupljene uzorcima DNK pronađenim na jahti, koje je Nemačka pokušala da poveže s najmanje jednim ukrajinskim vojnikom, preneo je Rojters.

profimedia

 

08.36 Bela kuća: Rusija je dobila nekoliko stotina dronova od Irana

Bela kuća je saopštila da "izgleda da Rusija pojačava vojnu saradnju sa Iranom" i da je dobila nekoliko stotina ofanzivnih dronova koje koristi prilikom napada na Ukrajinu, preneo je danas Rojters. Pozivajući se na nove informacije, Bela kuća je navela da su dronovi napravljeni u Iranu, prebačeni preko Kaspijskog mora i da ih onda koriste ruske snage u borbi protiv Ukrajine.

08.10 Ukrajinska Južna komanda: Ubijene tri osobe u ruskom napadu dronovima na Odesu

Južna komanda ukrajinske vojske saopštila je danas da su u ranim jutarnjim časovima ubijene tri osobe, a najmanje 10 je povređeno u ruskom napadu dronovima na oblast Odesu. Komanda dodaje da su ruske snage koristile iranski dron "šahid" kako bi napali taj region, a sve bespilotne letelice su uništene, preneo je "Kijev independent". Delovi pogođenih dronova zahvatili su soliter, zbog čega je izbio požar koji su vatrogasci ugasili. Štete je bilo i na okolnim zgradama.

08.00 SAD šalju Ukrajini novi paket pomoći vredan dve milijarde dolara

Pentagon je juče objavio da će Ukrajini poslati paket pomoći vredan dve milijarde dolara koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane. Kako se navodi u saopštenju američkog ministarstva odbrane, Kijevu će biti poslate rakete "HAWK", artiljerijski meci 105 mm i 203 mm, kao i bespilotni vazdušnio sistemi "Puma", prenosi Rojters. Pored toga, Ukrajina će dobiti raketne sisteme navođene laserom i podršku za obuku i održavanje.

07.45 Institut za proučavanje rata: Ukrajinska kontraofanziva je počela

Institut za pročavanje rata saopštio je u četvrtak da je počela dugo očekivana kontraofanziva Ukrajine. Ukrajinske snage nisu otkrile detalje svoje misije. Međutim, istraživački centar navodi da će se verovatno sastojati od mnogih poduhvata na brojnim lokacijama različitog intenziteta i da se neće odvijati kao jedna operacija. 

7.15 Ukrajina evakuisala ljude iz južnih oblasti

Ukrajina je juče evakuisala više ljudi iz južnih oblasti gde je, prema zvaničnicima, najmanje pet osoba poginulo u poplavama izazvanim uništavanjem brane Kahovka. Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da su četiri osobe poginule, a njih 13 vodi se kao nestalo u Hersonskoj oblasti, preneo je Rojters.

Zvaničnik kojeg je imenovala Rusija naveo je da je osam osoba poginulo na teritoriji koju drže Rusija, a da je više od 5.800 evakuisano iz svojih domova. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da vlasti rade danonoćno na spasavanju ljudi.

Associated Press

Klimenko je rekao da je poplavljeno 48 naselja u oblasti Herson, uključujući 14 na teritoriji koju drži Rusija, dok su Mikolajevskoj oblasti poplavljena 23 sela i grada.

Vojna administracija Hersona saopštila je da je 2.528 ljudi, uključujući 140 dece, evakuisano iz poplavljenih područja.

07.00 Putin saopštio da je počela ukrajinska kontraofanziva

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je izjavio da je ukrajinska kontraofanziva počela i da se to vidi iz korišćenja strateških rezervi. "Možemo apsolutno jasno da kažemo da je počela ukrajinska ofanziva. O tome svedoči upotreba strateških rezervi", rekao je Putin, prenosi TASS.

On je tada dodao da su svi kontraofanzivni pokušaji Oružanih snaga Ukrajine dosad propali, ali da ofanzivni potencijal postoji. Putin je naveo da je ukrajinska vojska poslednjih dana pretrpela značajne gubitke.

"Neću sada da prenosim brojke, ali one su impresivne", rekao je ruski predsednik. On je ukazao na razvoj ruskog vojno-industrijskog kompleksa, za koji tvrdi da je sposoban da ispuni sve postavljenje zadatke, navodeći kao primer povećanje proizvodnje savremenog oružja, prenose RIA Novosti.

06.45 Putin: Rusija će početi da raspoređuje nuklearno oružje u Belorusiji od 7. jula

Rusija će početi da raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji nakon što objekti za skladištenje budu spremni od 7. do 8. jula, izjavio je juče ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju. 

06.15 Kijev: Četiri osobe poginule, 13 se vodi kao nestalo u poplavama

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko saopštio je juče da su četiri osobe poginule, a da se još 13 se vodi kao nestalo u poplavama u južnom regionu Hersona nakon uništenja brane Kahovka. Klimenko je na Telegramu saopštio da je zbog poplava evakuisano ukupno 2.412 ljudi, prenosi Rojters.

Associated Press

06.00 Napad dronom na ruski grad Voronjež

Kremlj je juče saopštio da ruske obaveštajne službe istražuju napad dronom na grad Voronjež, za koji je Moskva okrivila Ukrajinu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da službe bezbednosti rade na razjašnjavanju svih detalja incidenta.

Vlasti Voronježa, u jugozapadnoj Rusiji, ranije danas su saopštile da su tri osobe lakše ranjene kada je dron udario u stambenu zgradu u gradu, oko 180 kilometara od granice sa Ukrajinom, prenosi TASS.

Komentari (0)

Evropa