Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao na sastanak Saveta Ukrajina-NATO zbog ruskih akcija u Crnom moru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2023

-

08:44

RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao na sastanak Saveta Ukrajina-NATO zbog ruskih akcija u Crnom moru
RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao na sastanak Saveta Ukrajina-NATO zbog ruskih akcija u Crnom moru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 514 dana. Žestoke borbe još uvek se nastavljaju, a Moskva ponovo izvodi udare na crnomorsku luku u kojima su ruske rakete pogodile terminale za žito u južnoj ukrajinskoj regiji Odesa, saopštile su ukrajinske vlasti. Istovremeno, Poljska zbog "vagnerovaca" premešta vojnike prema granici sa Belorusijom, a ruski predsednik Vladimir Putin upozorava Varšavu da će se svaka agresija na suseda i bliskog saveznika Rusije smatrati napadom na Rusiju. Rusko napuštanje Sporazuma o žitu i pronalaženje alternativnog rešenja još uvek su u fokusu interesovanja međunarodne zajednice.

Ključni događaji: 

  • Putin: Nema rezultata ukrajinske kontraofanzive, na Zapadu razočarani
  • Kiper: Ruske rakete pogodile terminale za žito
  • Putin: Poljska ima teritorijalne pretenzije prema bivšem Sovjetskom savezu
  • EU je i dalje otvorena da sa UN radi na produžetku Sporazuma o crnomorskom žitu
  • Erdogan razgovarao sa Zelenskim o produžetku Sporazuma o žitu
  • Poljanski: Rusija će se vratiti sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uslova

  Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.34 Lukašenko doputovao je u radnu posetu Rusiji

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko doputovao je danas u radnu posetu Rusiji, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Beloruskog predsednika je na aerodromu sačekao guverner Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko, objavila je pres služba guvernera i regionalne vlade na Telegram kanalu, prenosi TASS. U razgovoru sa beloruskim i stranim novinarima Lukašenko je ranije najavio susret sa Putinom razgovore o brojnim pitanjima.

Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin sutra će održati zakazane razgovore.

22.37 Zelenski pozvao na sastanak Saveta Ukrajina-NATO zbog ruskih akcija u Crnom moru

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je danas na generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da odmah sazove Savet NATO-Ukrajina zbog agresivnih akcija Rusije u Crnom moru.

„Razgovarao sam sa Stoltenbergom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji, posebno o ruskim agresivnim koracima u Crnom moru. Svaka destabilizacija u ovom regionu, prekid naših izvoznih ruta izazvaće probleme sa odgovarajućim posledicama za sve u svetu. Kriza cena je najmanja od mogućih posledica", poručio je Zelenski na Fejbuku.

On je naveo da je sa Stoltenbergom razgovarao o daljim koracima za osiguranje održivog rada koridora za žito, prenosi "Ukrajinska pravda".

 

 

22.22 Kijev raspisao poternicu za bivšim vojnim komesarom Odese

Bivši vojni komesar Odeske oblasti Jevgenij Borisov, osumnjičen za nezakonito bogaćenje, biće stavljen na poternicu, saopštila je kancelarija generalnog tužioca Ukrajine na svom Telegram kanalu. Članovi porodice osumnjičenog kupili su premijum automobile i nekretnine u Španiji za ukupno više od 151 milion grivni (oko 4,1 miliona dolara) od prošlog februara, dodaje se u saopštenju.

U maju je Državni istražni biro Ukrajine pokrenuo slučaj protiv Borisova zbog zloupotrebe službenog položaja. 

Kako navodi ''Ukrajinska pravda'', tokom ruske agresije na Ukrajinu, osumnjičeni je na španskoj obali stekao vilu, kancelariju i nekoliko automobila vrednih milion dolara.  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je naložio glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom da odmah smeni Borisova zbog korupcije. Ranije danas Zelenski je rekao da bi bivši vojni komesar Odeske oblasti, „mogao biti suočen sa istragom o nezakonitom bogaćenju i kršenju disciplinskih pravila vojne službe".

21.36 Rusija odbacila tvrdnje SAD o selektivnoj i pažljivoj upotrebi kasetne municije

Posle pogibije dopisnika ruske agencije RIA Novosti Rostislava Žuravljova u ukrajinskom udaru kasetnim bombama, ruska ambasada u Vašingtonu danas je odbacila američka tvrdnje da će ukrajinska vojska koristiti kasetnu municiju "selektivno i pažljivo".

"Američki zvaničnici su uveravali svetsku zajednicu da će Ukrajinci koristiti ovu municiju selektivno i pažljivo. Ništavnost ovih reči je očigledna svima. Upotreba kasetnog oružja od strane kijevskog režima protiv civilnog stanovništva potvrđuje da Vašington gubi kontrolu nad svojim marionetama", saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu, prenosi TASS.

21.10 Švedska vlada najavila 522,6 miliona evra za oporavak Ukrajine

Švedska vlada je najavila 522,6 miliona evra za oporavak Ukrajine, rečeno je na sastanku švedskog ministra za međunarodnu razvojnu saradnju Johana Forsela i ukrajinske ministarke ekonomije Julije Sviridenko, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo.

Švedska sredstva biće usmerena na rekonstrukciju infrastrukture, zeleni razvoj, preduzetništvo, trgovinu, deminiranje i medijske inicijative.

19.49 Dojče vele: Ranjen novinar DW u ruskom granatiranju

Usled ruskog granatiranja poligona ukrajinskog vojnog osoblja u gradu Družkovka, u okrugu Kramatorsk u Donjeckoj oblasti danas je ranjen reporter medijske kompanije Dojče vele (DW) Jevgenij Šilko, javlja Dojče vele.

Napad se dogodio na 23 kilometra od linije fronta, u 12.10 po lokalnom vremenu, dok je filmska ekipa DW izveštavala o obuci ukrajinske vojske. Tokom granatiranja poginuo je jedan pripadnik Oružanih snaga Ukrajine, a još nekoliko je teško povređeno, prenosi Dojče vele. Šilko je trenutno u ukrajinskoj bolnici u stabilnom stanju.  Kako navodi DW, oštećen je i automobil kojim su se prevozili novinari. 
Prema preliminarnim podacima, meta ruskog granatiranja bio je poligon ukrajinske vojske.

19.29 Ukrajinski ministar: Prisustvo Rusije u NE Zaporožje problem za nuklearnu bezbednost

Rusko prisustvo u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNNP) je ključni problem za nuklearnu bezbednost, izjavio je ministar energetike Ukrajine German Galuščenko. On je poručio da "civilizovani svet mora da natera predstavnike Rusije da se povuku iz tog objekta, kako bi se sprečila katastrofa'', saopštila je pres-služba tog ministarstva, prenosi Ukrinform.

"Zemlja koja je započela rat i okupirala elektranu biće odgovorna za moguću katastrofu u ZNNP. Od Rusa možete očekivati bilo kakvo ponašanje. Oni mogu da idu onoliko daleko koliko im civilizovani svet dozvoli", rekao je ministar.

Galuščenko je naglasio da je u ovom trenutku primarni zadatak naterati Ruse da napuste ZNNP.

Ukrajinski ministar je istakao potrebu za uvođenjem sankcija ruskoj nuklearnoj industriji jer takve mere, kako tvrdi, mogu da postanu pravi alat i primoraju Rusku Federaciju da se vrati za pregovarački sto ''za dogovore o deokupaciji'' ZNNP.

18.51 UNESCO osudio ruske raketne napade na Odesu

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) izdala je saopštenje u kojem se osuđuju ruski raketni napadi u kojima je oštećen istorijski centar ukrajinskog lučkog grada Odese, koji je UNESCO proglasio delom svetske kulturne baštine.

"Ovo je drugi napad na područje zaštićeno Konvencijom o svetskoj baštini, čime je prekršena Haška konvencija o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba iz 1954. godine", navodi se u saopštenju UNESCO, prenosi Kijev Independent.

Nakon povlačenja zvanične Moskve iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, Rusija je pokrenula seriju vazdušnih udara raketama i bespilotnim letelicama na lučku infrastrukturu u oblasti Odese u kojoj je uništeno 60.000 tona žitarica. Tokom ovih napada oštećeno je nekoliko muzeja, uključujući Arheološki muzej u Odesi, Pomorski muzej u Odesi i Muzej književnosti u Odesi. Istorijski deo Odese UNESCO je ranije ove godine proglasio za svetsku baštinu, a na teritoriji Ukrajine ima ukupno osam lokaliteta sa ovim statusom.

18.24 Zaharova: Odgovorni za ubistvo novinara Žuravljova će biti kažnjeni

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da će odgovorni za ubistvo novinara RIA Novosti Rostislava Žuravljova biti kažnjeni, a oni koji su snabdevali kasetnom municijom svoje kijevske štićenike deliće punu odgovornost.

Dopisnik RIA Novosti Rostislav Žuravljov, koji je izveštavao sa fronta, podlegao je nakon teških povreda.Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, Žuravljov je preminuo tokom evakuacije sa ranama zadobijenim kao posledica eksplodiranja kasetne municije, dok je nekoliko ruskih novinara zadobilo rane različite težine.

"Oni koji su odgovorni za brutalni masakr ruskog novinara neizbežno će doživeti zasluženu kaznu, a oni koji su snabdevali kasetnom municijom svoje kijevske štićenike, takođe će deliti odgovornost. Sve ukazuje da napad na novinarsku grupu nije izvršen slučajno: dopisnici su prikupljali materijale za izveštavanje o granatiranju naselja u Zaporožju od militanata kijevskog režima kasetnom municijom zabranjenom u mnogim zemljama sveta", naglasila je Zaharova.

Tanjug AP/Sputnik Pool Photo via AP

Rostislav Žuravljov

 

17.40 Ruska vojska tvrdi da je "eliminisala veliki broj poljskih i nemačkih plaćenika" u Lavovu

Ruske snage su pre dve nedelje eliminisale "veliki broj poljskih i nemačkih plaćenika" u Lavovu, na istoku Ukrajine, potvrdilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Portparol ministarstva Igor Konašenkov izjavio je da se napad na akademiju ukrajinske vojske u Lavovu, dogodio 6. jula, i dodao da su rakete dugog dometa ispaljene sa brodova, dodao je Konašenkov, preneo je TASS.

"Prema potvrđenim informacijama, u napadu 6. jula dalekometnim visokopreciznim oružjem na ukrajinske akademiju ukrajinskih oružanih snaga u Lavovu, eliminisan je veliki broj poljskih i nemačkih plaćenika, koji su bili tamo smešteni", istakao je Konašenkov.

On je dodao da je od početka ratau Ukrajini eliminisano oko 4.990 stranih plaćenika, kao i da je još 4.910 je pobeglo iz zona ratovanja i napustilo ukrajinsku teritoriju.

15.21 Zelenski razgovarao s Stoltenbergom o sporazumu o žitu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je telefonom razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom oko odblokiranja crnomorskog koridora zbog izvoza žitarica.

"Razmenili smo poglede na trenutnu situaciju u Crnom moru i rizike do kojih je došlo kada je reč o globalnoj bezbednosnoj sigurnosti po pitanju hrane. Takođe, zajedno smo utvrdil prioritete i buduće korake neophodne za deblokiranje i održive operacije u crnomorskom koridoru za žitarice", istakao je Zelenski na Tviteru.

On je dodao da su razgovarali i o primeni dogovora postignutih na nedavnom samitu NATO-a u Viljnjusu i o daljim akcijama oko integracije Ukrajine u NATO.

14.34 Rusko Ministarstvo odbrane: Poginuo dopisnik agencija RIA Novosti

Ratni dopisnik ruske novinske agencije RIA Novosti je poginuo, a još tri ruska novinara ranjena su danas u ukrajinskom granatiranju u blizini linije fronta u regionu Zaporožja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. 

RIA Novosti su objavile da je poginuo njihov ratni dopisnik Rostislav Žuravljov. Ministarstvo je navelo da je Kijev izveo napad na novinare koristeći kasetnu municiju. 

13.53 Kijev: Osam civila poginulo u ruskim napadima

Najmanje osam civila je poginulo, a sedam povređeno u ruskim napadima na 11 regiona širom Ukrajine tokom noći, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

profimedia

 

13.30 Akjsonov: Napad dronom izzavao detonaciju na severu Krima

U Krasnogvardejskom okrugu na severu Krima, napad dronom izazvao je detonaciju u skladištu municije, naveo je šef regiona Sergej Aksjonov u svom Telegram kanalu.

"Prema preliminarnim podacima, nema štete i žrtava", rekao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

Aksjonov je dodao da će oni koji žive u krugu od pet kilometara od mesta gde je proglašena vanredna situacija biti evakuisani u centre za privremeni smeštaj.

12.49 Gladkov:Ukrajina gađala Belgorodsku oblast,u napadu korišćena kasetna municija

Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Žuravljevka u ruskoj Belgorodskoj oblasti i u napadu su koristile kasetnu municiju, a žrtava nije bilo, saopštio je guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

On je u objavi na Telegramu precizirao da je u petak u napadu ukrajinskih snaga u Belgorodskoj oblasti na selo Žuravljevka ispaljena 21 artiljerijska granata i tri projektila kasetne municije iz višecevnih lansera raketa, prenosi agencija RIA Novosti.

Gladkov je dodao da je na selo lansirana i jedna bespilotna letelica kamikaza i da je ispaljeno i deset granata.

Na selo Ščetinovka Oružane snage Ukrajine su, kako je rekao, ispalile devet artiljerijskih granata i bacile jednu eksplozivnu napravu iz drona.

11.04 Ukrajina trvdi da je uništila pet dronova Šahed

Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je svih pet jurišnih dronova Šahed-136/131 kojima su ruske snage noćas napale Ukrajinu sa pravca jugoistoka, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. 

Osim toga, ukrajinska protivvazdušna odbrana je tokom proteklog dana uništila devet ruskih izviđačkih bespilotnih letelica, prenosi Interfaks Ukrajina. 

10.39 Saobraćaj na Krimskom mostu privremeno blokiran

Drumski saobraćaj na mostu koji povezuje Rusiju i poluostrvo Krim privremeno je blokiran, naveli su zvaničnici na kanalu Telegram.

"Mole se oni koji se nalaze na mostu i u zoni inspekcije da ostanu mirni i prate uputstva za prevoz službenika obezbeđenja", navodi se na Telegramu, a preneo je TASS. Nije naveden razlog za obustavu saobraćaja.

Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

 

09.53 Slucki: Zelenski priznao odgovornost za državni terorizam izjavom za Krimski most

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, izjavom o Krimskom mostu, priznao je svoju odgovornost za državni terorizam, ocenio je predsednik komiteta ruske Državne dume Leonid Slucki.

"Zelenski je priznao krivicu za državni terorizam. Krimski most je vojni cilj za Kijev, koji mora biti neutralisan, kaže šef hunte uz prećutno odobravanje kolektivnog Zapada tokom bezbednosnog foruma u Aspenu", naveo je Slucki na Telegramu nakon što je Zelenski nazvao Krimski most legitimnim vojnim ciljem "koji mora da se neutrališe".

08.15 Zelenski: Krimski most nam donosi rat, to je za Ukrajinu vojni cilj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da most koji povezuje poluostrvo Krim sa Rusijom njegovoj zemlji "donosi rat, a ne mir" i da je iz tog razloga legitiman vojni cilj.

Drumski i železnički most, koji je izgradila Rusija i pustila u upotrebu 2018. godine, "nije samo logistička saobraćajnica", rekao je Zelenski, u obraćanju u petak preko video veze na bezbednosnoj konferenciji u Aspenu u SAD. 

Dodao je da je reč o ruti koju ruska vojska koristi sa snabdevanje municijom u ratu sa Ukrajinom i da je Moskva militarizovala poluostrvo Krim.

"Za nas je ovo razumljivo neprijateljski objekat izgrađen suprotno međunarodnom pravu i svim važećim normama. Dakle, razumljivo, most je legitimna meta za nas. I cilj koji nam donosi rat, a ne mir, mora biti neutralisan", naglasio je Zelenski.

profimedia

 

Ukrajinski predsednik negirao je tokom obraćanja bilo kakvu vezu između napada na most u ponedeljak i ovonedeljnog povlačenja Rusije iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka. Rusija je, kako je rekao, od samog početka ometala rad žitnog koridora.

"Kasnije su uzeli ovu situaciju oko Krimskog mosta, koristeći je samo kao izgovor, Da nije to, našli bi drugi primer, drugi razlog", izjavio je Zelenski.

07.50 Saliven: Uskoro počinje obuka ukrajinskih pilota na F-16

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele Kuće Džejk Saliven izjavio je da je pitanje nedelja kada će SAD početi obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.

SAD su ranije saopštile da će dozvoliti saveznicima da, ukoliko žele, isporuče Kijevu avione F-16.

Saliven je rekao i da se pripadnici Vagner grupe u ovom trenutku ne bore u Ukrajini.

07.30 Erdogan razgovarao sa Zelenskim o produžetku Sporazuma o žitu

Sporazum o žitu i rešavanje ukrajinske krize bili su u fokusu telefonskog razgovora predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, saopšteno je iz kancelarije turskog predsednika.

"Predsednik Erdogan održao je telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim na njegov zahtev. Dvojica lidera razgovarala su detaljno o pitanju produžetka sporazuma crnomorskog izvoza žitarica. Erdogan je poručio da se Turska ne štedi u pokušajima da se obnovi mir u Ukrajini", istakli su juče iz Erdoganove kancelarije, preneo je TASS.

07.00 EU je i dalje otvorena da sa UN radi na produžetku sporazuma o crnomorskom žitu

Evropska unija ostaje otvorena za pronalaženje rešenja sa Ujedinjenim nacijama, koja bi doprinela oživljavanju dogovora o bezbednom izvozu žitarica kroz Crno more, izjavio je izaslanik EU u Ujedinjenim nacijama nakon što je Rusija u ponedeljak napustila pomenuti sporazum.

Pre toga, Ujedinjene nacije su u saradnji sa Evropskom komisijom ponudile konkretan predlog kako bi se omogućilo da se podružnica ruske Poljoprivredne banke (Roselkhozbank) poveže sa sistemom međunarodnog plaćanja SVIFT, preneo je Rojters.

06.45 Putin: Poljska ima teritorijalne pretenzije prema bivšem Sovjetskom savezu

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Poljsku da ima ''teritorijalne pretenzije'' u bivšem Sovjetskom savezu, i naveo da će se svaka agresija na suseda i bliskog saveznika Rusije Belorusiju smatrati napadom na Rusiju.

Putin je rekao da postoje izveštaji u štampi o planovima da se poljsko-litvanska jedinica koristi za operacije u zapadnoj Ukrajini, čiji su delovi teritorije u prošlosti pripadali Poljskoj, i na kraju da okupira tu teritoriju i dodao da je ''poznato da oni sanjaju i beloruske zemlje''.

Iz Poljske su negirali Putinove navode.

Tanjug/AP/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin

 

06.30 Poljanski: Rusija će se vratiti Sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uslova

Zamenik ambasadore Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je na sednici Saveta bezbednosti da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uslova, među kojima su oni koji se odnose na izvoz ruskog žita i đubriva i ponovonog povezivanja na sistem SWIFT.

"Prvi uslov je pravi, a ne spekulativni zaključak iz sankcija o isporuci ruskog žita i đubriva na svetska tržišta. Drugo, moraju se ukloniti sve prepreke za ruske banke, finansijske institucije koje servisiraju snabdevanje hranom i đubrivima", rekao je on, prenose RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa