Evropa

Svetska baština na meti projektila: Međusobne optužbe Moskve i Kijeva zbog granatiranja pravoslavne crkve u Odesi

Komentari

Autor: BBC

23/07/2023

-

20:52

Svetska baština na meti projektila: Međusobne optužbe Moskve i Kijeva zbog granatiranja pravoslavne crkve u Odesi
Svetska baština na meti projektila: Međusobne optužbe Moskve i Kijeva zbog granatiranja pravoslavne crkve u Odesi - Copyright Tanjug AP/Jae C. Hong

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje jedna osoba je poginula, a 22 civila uključujući i troje dece je povređeno u ruskim raketnim udarima na ukrajinski lučki grad Odesu, saopštili su zvaničnici. Na meti se našla i katedrala Preobraženja Gospodnjeg u istorijskom centru grada koji je na listi svetske baštine Uneska zbog koje Kijev i Moskva ponovo razmenjuje osude.

Zgrada je najveća pravoslavna crkva u Odesi i osvećena je 1809. Srušio ju je Sovjetski Savez 1939, pre nego što je obnovljena 2003. Na snimku koji je gradsko veće objavilo na društvenim mrežama, gradonačelnik Genadij Truhanov se može videti kako prolazi kroz ruševine crkve.

 

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je Rusiji odmazdu zbog najnovijih raketnih napada na Odesu.

"Raketiranje mirnih gradova, raketiranje stambenih zgrada, katedrale... Ne može biti opravdanja za to rusko zlo. Kao i uvek, ovo zlo će izgubiti. I definitivno će biti odmazde nad ruskim teroristima za Odesu. Osetiće oni ovu odmazdu",  napisao je Zelenski na Telegramu.

Rusko ministarstvo obrane danas je odbacilo tvrdnje da je cilj napada u Odesi bila pravoslavna katedrala.

"Informacije koje je proširio kijevski režim o rezultatu upotrebe preciznog oružja na katedrali Preobraženja u gradu Odesi nisu istinite", objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Naveli su da su planirali napade "na temelju pažljivo proverenih i potvrđenih informacija putem nekoliko kanala, namerno isključujući gađanje civilnih objekata u kojima se nalaze civili, kao i objekata kulturne i istorijske baštine".

Moskva je ocenila i da se njeni ciljevi u Odesi koriste za pripremu "terorističkih akata" i okrivila ukrajinsku protivvazdušnu odbranu za bombardovanje crkve u nedelju. 

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane odgovorilo je tvrdnjom da Rusija napada Ukrajinu neselektivnim oružjem velike moći. Tvrde da jedan od projektila koji je ispaljen na Odesu, Kh-22, ima 50 odsto šanse da pogodi cilj s odstupanjem od 300 metara.

"To znači da čak i ako su s Kh-22 sinoć gađali vojnu ili drugu infrastrukturu u Odesi, mogli su ih pogoditi samo slučajno. Toga su itekako svesni oni koji su naredili napad i oni koji su ispalili projektile. Ovo je ratni zločin, a počinioci će biti privedeni pravdi", piše ministarstvo na Tviteru.

 

Tanjug AP/Libkos

 


Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova okrivila je Kijev za štetu koja je naneta katedrali u Odesi. 

"Prvo, nakon onoga što je kijevski režim uradio desetinama pravoslavnih crkava u Kijevsko-pečerskoj lavri, spomenicima, memorijalima, sada nema pravo da se žali. Usput, šteta na katedrali takođe ide na savest kijevskom režimu i nesposobnim vojnicima protivvazdušne odbrani, koji su namerno postavljeni u stambenim četvrtima", navela je Zaharova na Telegramu.

Bombardovanje je ratna taktika Rusije koja „sistematski uništava“ Pravoslavnu crkvu u Ukrajini i njene prostorije, rekao je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. 

rganizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) danas je ocenila kao "brutalne" napade ruskih snaga na nekoliko mesta u Odesi, na jugu Ukrajine, koja su na spisku svetske baštine, a među njima je crkva Preobraženja Gospodnjeg, stara više od 200 godina.

"Ta strašna razaranja označavaju još jedno pojačanje nasilja nad kulturnim nasleđem Ukrajine", izjavila je generalna direktorka Unesko Odre Azule.

Ona je pozvala Rusiju da "preduzme opipljive korake kako bi ispunila svoje obaveze prema međunarodnom pravu" koje se odnose na očuvanje nasleđa.

Tanjug AP/Jae C. Hong

 

 

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Džozep Borelj je na Tviteru napisao "kontinuirani ruski raketni teror" na Odesu, kao i napad na pravoslavnu katedralu pod zaštitom Uneko , predstavlja novi ratni zločin Kremlja.

"Rusija je već oštetila stotine kulturnih znamenitosti, pokušavajući uništiti Ukrajinu", objavio je Borelj.

Britanska ambasadorka u Ukrajini Melinda Simmons izjavila je da nema vojnih objekata u središtu Odese, te je osudila sinoćnje udare.

"Ovo je samo predivan ukrajinski grad, mesto svetske baštine Uneska, čije luke izvoze vitalne prehrambene proizvode širom sveta", rekla je Simmons, prenosi BBC.

Moskva pokreće skoro stalne napade na Odesu otkako se u ponedeljak povukla iz važnog sporazuma o žitu. Regionalni guverner Oleh Kiper rekao je da je 14 osoba, uključujući četvoro dece, prebačeno u bolnicu nakon eksplozija  koje su takođe uništile šest stambenih zgrada. 

 

 

Šteta na katedrali je, kako piše BBC, kolosalnih razmera kao i sama crkva. 

Nema sumnje, tvrde britanski medij, da je ovo bio direktan pogodak iz projektila. Veći deo krova nedostaje. Debeli drevni zidovi zgrade još uvek stoje, ali postoje stubovi nagnuti pod zabrinjavajućim uglom.  Dežurne ekipe su skupljale ruševine od udara u ranim jutarnjim satima. Vide se fragmenti, kako kažu, ruske rakete, koja je uništila bogomolju pod kontrolom Moskve.

Zgrada je najveća pravoslavna crkva u Odesi i osvećena je 1809. Srušio ju je Sovjetski Savez 1939, pre nego što je obnovljena 2003. Na snimku koji je gradsko veće objavilo na društvenim mrežama, gradonačelnik Genadij Truhanov se može videti kako prolazi kroz ruševine crkve.

 Andrij Palčuk, arhiđakon Saborne crkve, rekao je da je on prva osoba koja je stigla na lice mesta. 

 

 

"Uništenje je ogromno, polovina crkve je ostala bez krova, a centralni šipovi i temelj su uništeni," rekao je Palčuk, a preneo BBC.

"Svi prozori i ikonostas su razneseni. Izbio je veliki požar, zapalio se deo gde se u crkvi prodaju ikone i sveće. Sve je bilo u plamenu, gorelo", dodao je.

Organizacija koja se bavi kulturnim nasleđem pri UN, Unesko, više puta je pozivala Rusiju da prekine napade na Odesu. Organizacija je ranije ove godine proglasila istorijski centar grada ugroženom svetskom baštinom, uprkos protivljenju Rusije.

 

Južna komanda Ukrajine rekla je da je Rusija gađala region Odese sa najmanje pet različitih tipova projektila. Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak takođe je ukazao na više raketa i odbrambenih sistema nakon najnovijeg napada na Odesu. 

Moskva je značajno pojačala napade na lučki grad otkako se u ponedeljak povukla iz sporazuma o žitu koji podržava UN, a Ukrajina ju je optužila da namerno sabotira snabdevanje žitom i gađa infrastrukturu od vitalnog značaja za sporazum.

U napadima ranije ove sedmice uništeno je oko 60.000 tona žitarica, rekli su zvaničnici. 

Odesa je najveća luka u Ukrajini, a milioni tona žitarica isporučeni su sa njenih dokova prema uslovima sporazuma. Sporazum je uz posredovanje Turske i UN postignut u julu 2022. godine, omogućavajući teretnim brodovima da plove koridorom u Crnom moru.

 

Komentari (1)

Mirjana

23.07.2023 22:10

Dok ceo normalan svet daju podršku suverenoj državi Ukrajini.... mi fanatici podržavamo agresorsku Rusiju. Jadan naš narod u ovoj državi ...

Evropa