Evropa

RAT U UKRAJINI Šef CIA o pobuni Vagnera: Pitanje je da li car bio go i zašto mu je trebalo toliko da se obuče

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2023

-

08:04

RAT U UKRAJINI Šef CIA o pobuni Vagnera: Pitanje je da li car bio go i zašto mu je trebalo toliko da se obuče
RAT U UKRAJINI Šef CIA o pobuni Vagnera: Pitanje je da li car bio go i zašto mu je trebalo toliko da se obuče - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 513 dana. Kasetna municija koja je iz SAD stigla u Ukrajinu raspoređena je na terenu, izjavio predstavnik Bele kuće. Istovremeno, nastavljeno je američko uvođenje sankcija kompanijama i pojedincima zbog poslovanja sa Rusijom, a Evropska unija najavljuje stvaranje namenskog fonda od čak 20 milijardi evra za odbranu Ukrajine. Bela kuća je veoma zabrinuta zbog ruskih napada na Crnom meru, pre svega na navažniju ukrajinsku luku Odesu, dok Rusija još uvek ne dozvoljava Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da pregleda krovove reaktora NE Zaporožje. 

Ključni događaji:

  • Džon Kirbi: Kasetna municija "u rukama Ukrajine" i raspoređena na terenu
  • SAD uvele sankcije velikom broju kompanija zbog saradnje sa Rusijom
  • Borelj: EU stvara namenski fond od 20 milijardi evra za odbranu Ukrajine
  • Rusija još nije dozvolila IAEA da pregleda krovove reaktora NE Zaporožje
  • Bela kuća zabrinuta zbog ruskih napada u Crnom moru
  • Britanija ukinula sankcije ruskom biznismenu Olegu Tinkovu

          Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.27 Poljanski: Rusija će se vratiti sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uslova

Zamenik ambasadore Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je na sednici Saveta bezbednosti da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uslova, među kojima su oni koji se odnose na izvoz ruskog žita i đubriva i ponovonog povezivanja na sistem SWIFT.

"Prvi uslov je pravi, a ne spekulativni zaključak iz sankcija o isporuci ruskog žita i đubriva na svetska tržišta. Drugo, moraju se ukloniti sve prepreke za ruske banke, finansijske institucije koje servisiraju snabdevanje hranom i đubrivima", rekao je on, prenose RIA Novosti.

23.26 Saliven: Uskoro počinje obuka ukrajinskih pilota na F-16

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele Kuće Džejk Saliven izjavio je da je pitanje nedelja kada će SAD početi obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16. SAD su ranije saopštile da će dozvoliti saveznicima da, ukoliko žele, isporuče Kijevu avione F-16.

Saliven je, takođe, rekao da se pripadnici Vagner grupe u ovom trenutku ne bore u Ukrajini. Prethodno je lider Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio u video snimku objavljenom u sredu da se njegovi borci više neće boriti u Ukrajini, bar ne za sada, već da im je dao naređenje da skupe snagu za akcije u Africi.

21.17 Erdogan razgovarao sa Zelenskim o produžetku Sporazuma o žitu

Sporazum o žitu i rešavanje ukrajinske krize bili su u fokusu telefonskog razgovora predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, saopšteno je večeras iz kancelarije turskog predsednika.

"Predsednik Erdogan održao je telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim na njegov zahtev. Dvojica lidera razgovarala su detaljno o pitanju produžetka sporazuma crnomorskog izvoza žitarica. Erdogan je poručio da se Turska ne štedi u pokušajima da se obnovi mir u Ukrajini", istakli su iz Erdoganove kancelarije, preneo je TASS.

Sporazum o žitu, koji je prvi put potpisan 22. jula prošle godine i produžavan na 120 dana, prestao je da važi 17. jula, a tada je Rusija poručila da neće biti produžen.

19.22 EU je i dalje otvorena da sa UN radi na produžetku sporazuma o crnomorskom žitu

Evropska unija ostaje otvorena za pronalaženje rešenja sa Ujedinjenim nacijama, koja bi doprinela oživljavanju dogovora o bezbednom izvozu žitarica kroz Crno more, rekao je danas izaslanik EU u Ujedinjenim nacijama nakon što je Rusija u ponedeljak napustila pomenuti sporazum.

Pre toga, Ujedinjene nacije su u saradnji sa Evropskom komisijom ponudile konkretan predlog kako bi se omogućilo da se podružnica ruske Poljoprivredne banke (Roselkhozbank) poveže sa sistemom međunarodnog plaćanja SVIFT, preneo je Rojters.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će se sastati kako bi se razgovaralo o situaciji u Ukrajini. Pored toga, tema sednice biće i humanitarne posledice ruskog odbijanja da produži sporazum o žitu, saopšteno je na Tviter nalogu britanske misije u Ujedinjenim nacijama. 

18.29 Kadirov: Ukrajinci napali rusko vozilo s hranom u Belgorodskoj oblasti

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je danas da su Ukrajinci u Belgorodskoj oblasti napali automobil sa hranom za vojno osoblje Ministarstva odbrane Rusije, koji su pratila dva borca samo sa službenim naoružanjem.

"Pre nekoliko dana, mala grupa 'ološa' iz Ukrajine ušla je na teritoriju Belgorodske oblasti i izvršila gnusan napad na vozilo Ministarstva odbrane koje je prevozilo hranu za rusko vojno osoblje", napisao je Kadirov danas na svom Telegram kanalu, a prenele RIA Novosti.

Dodao je da su specijalni transport pratila samo dva borca, koji osim službenih pušaka nisu imali nikakvo oružje. "Svi su videli kako su teroristi ispalili vatru na dva vojnika iz svih vrsta naoružanja koje su imali", naveo je Kadirov.

18.04 Putin: Poljska ima teritorijalne pretenzije prema bivšem Sovjetskom savezu

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas Poljsku da ima ''teritorijalne pretenzije'' u bivšem Sovjetskom savezu, i naveo da će se svaka agresija na suseda i bliskog saveznika Rusije Belorusiju smatrati napadom na Rusiju.

Putin je rekao da postoje izveštaji u štampi o planovima da se poljsko-litvanska jedinica koristi za operacije u zapadnoj Ukrajini, čiji su delovi teritorije u prošlosti pripadali Poljskoj, i na kraju da okupira tu teritoriju i dodao da je ''poznato da oni sanjaju i beloruske zemlje''.

Iz Poljske su negirali Putinove navode.

17.17 Francuski diplomata: Kina isporučuje "vrstu vojne opreme" Rusiji

Šef diplomatskog tima francuskog predsednika Emanuela Makrona, Emanuel Bon, izjavio je danas da Kina isporučuje Rusiji predmete koji bi mogli da se koriste kao vojna oprema, ali ne u masovnim razmerama.

Upitan na Bezbednosnom forumu u Aspenu da li je Zapad video bilo kakve dokaze da je Kina na bilo koji način naoružala Rusiju u ratu u Ukrajini, Bon je istakao da ''postoje indicije da Kina radi neke stvari koje bismo voleli da ne radi''.

Na pitanje da li Kina isporučuje oružje Rusiji, on je rekao da je reč o "vrsti vojne opreme", prenosi Rojters. Kina je više puta negirala da šalje vojnu opremu Rusiji od početka invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

12.57 Putin: Nema rezultata ukrajinske kontraofanzive, na Zapadu razočarani

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su zapadni pokrovitelji Kijeva razočarani jer, kako je naveo, nema rezultata ukrajinske ofanzive.  Putin je tokom današenje sednice ruskog Saveta za bezbednost, kojom predsedava, rekao da ukrajinske snage trpe ogromne gubitke koji dostižu nekoliko desetina hiljada vojnika.

On je naveo da su pokušaji Zapada da u sukob u Ukrajini uvuku i druge zemlje veoma opasna igra i upozorio na posledice.

"Zapadu već nedostaje ukrajinskog topovskog mesa i počinju da razmišljaju o Poljacima i Litvancima", rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Tanjug/AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin

 

12.17 Kartapolov: Rusija pomera gornju granicu za regrutaciju na 30 godina

Prema predlogu zakona o povećanju maksimalne starosne granice za obaveznu vojnu službu u Rusiji, starosna granica za regrutaciju biće od 18 do 30 godina, izjavio je danas predsednik Komiteta za odbranu Državne dume Andrej Kartapolov.

Kartapolov je, komentarišući amandmane na predlog zakona koji prolazi kroz drugo čitanje u donjem domu ruskog parlamenta, rekao novinarima da je ključna izmena to da će gornja starosna granica u starosnoj grupi za regrutovanje biti 30 godina. 

Svi muškarci u Rusiji, starosti između 18 i 27 godina, trenutno su u obavezi da služe vojni rok godinu dana ili da prođu odgovarajuću obuku dok studiraju, a Kartapalov je rekao da je doneta odluka da donja starosna granica ostane 18 godina.

On je objasnio da je to odlučeno jer, kako je naveo, ima mnogo mladih koji bi želeli da se prijave u vojnu službu sa 18 godina "i ta mogućnost im je trenutno dostupna", preneo je TASS.

10.52 Zelenski razrešio dužnosti ambasadora u Velikoj Britaniji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razrešio je danas dužnosti ambasadora te zemlje u Velikoj Britaniji.

U odluci Zelenskog nije naveden razlog za smenu, ali se dodaje da je Vadim Pristajko smenjen i sa mesta predstavnika Ukrajine u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji, prenosi Rojters.

Britanski "Independent" piše da je Pristajko zaprepastio vlasti u Kijevu nakon što je javno kritikovao Zelenskog.

On je optužio ukrajinskog predsednika za "nezdrav sarkazam" kada je odgovorio britanskom ministru odbrane Benu Volasu koji je rekao da Ukrajina ne bi trebalo da gleda na London i zapadne saveznike kao na "Amazon".

"Ne mislim da je u pitanju zdrava vrsta sarkazma kada predsednik Zelenski kaže 'svako jutro ćemo se buditi i zvati Bena Volasa da mu se zahvalimo'. Mislim da ne treba da pokazujemo Rusima da postoji neki problem između nas. Radimo zajedno, Ben me može nazvati i reći mi šta god želi", rekao je Pristajko za Skaj njuz.

10.19 Kriminalci u Ukrajini krali zapadno oružje poslato nakon ruske invazije

Kriminalci, dobrovoljci i trgovci oružjem u Ukrajini ukrali su deo oružja i opreme koju je Zapad obezbedio prošle godine, navodi se u izveštaju generalnog inspektorata Ministarstva odbrane SAD u koji je CNN imao uvid.

Dodaje se da je oružje pronađeno nakon što je ukrajinska obaveštajna služba otkrila planove o krađi oružja.

Međutim, u izveštaju se ističe da se američko ministarstvo odbrane suočilo sa "izazovima" kada je reč o praćenju i nadgledanju opreme koja je poslata Ukrajini, zbog ograničenog prisustva SAD u zemlji.

Kancelarija za odbrambenu saradnju (ODC) u Kijevu "nije uspela da sprovede zahtevani nadzor vojne opreme koju su SAD obezbedile Ukrajini 2022. godine", navodi se u izveštaju koji se odnosi na period od februara do septembra prošle godine.

09.11 Kiper: Ruske rakete pogodile terminale za žito

Ruske rakete pogodile su terminale za žito jednog poljoprivrednog preduzeća u južnoj ukrajinskoj regiji Odesa, pri čemu su dve osobe povređene, saopštio je regionalni guverner Oleg Kiper

"Nažalost, pogođeni su terminali za žito jednog poljoprivrednog preduzeća u Odeskoj oblasti. Neprijatelj je uništio 100 tona graška i 20 tona ječma", saopštio je on danas na Telegramu, prenosi Rojters.

To je četvrta noć zaredom da Moskva izvodi udare na crnomorsku luku.

09.09 Savet bezbednosti UN danas o Ukrajini i ruskom napuštanju sporazuma o žitu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će se sastati kako bi se razgovaralo o situaciji u Ukrajini. Pored toga, tema sednice biće i humanitarne posledice ruskog odbijanja da produži sporazum o žitu, saopšteno je na Tviter nalogu britanske misije u Ujedinjenim nacijama.

Sednica bi trebalo da počne u 10 časova po lokalnom vremenu. Ruske vlasti su u ponedeljak saopštile da neće produžiti sporazum o žitu jer, kako tvrde, nisu ispunjeni njihovi zahtevi iz sporazuma.

Sporazum su prvobitno potpisali u Istanbulu u julu 2022. godine Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina, nakon čega je nekoliko puta produžen.

08.01 Proruske vlasti u Donjecku: Oružane snage Ukrajine triput granatirale Donjeck

Oružane snage Ukrajine jutros su tri puta za samo 25 minuta granatirale grad Donjeck, administrativni centar takozvane Donjecke Narodne Republike DNR, saopštile su proruske vlasti.

Prema izveštaju, napadi su se desili u 1:40, 1:50 i 02:05 po lokalnom vremenu. Deset projektila palo je  u gradove Kjubiševskog i Kirovskog okruga kao rezultat ovih napada, prenosi TASS.

Tanjug AP/Libkos

 

07.50 Poljska premešta jedinice na istok zemlje zbog Vagnera u Belorusiji

Poljske vlasti odlučile su da premeste vojne jedinice na istok zemlje zbog prisustva paravojne grupe "Vagner" u Belorusiji, saopštio je sekretar Komiteta za odbranu Zbignjev Hofman.

"Komitet je analizirao moguće pretnje, poput dislokacije jedinica Vagner grupe. Stoga je ministar nacionalne odbrane, predsednik Komiteta Marijuš Blaščak odlučio da naše vojne formacije premesti sa zapada na istok Poljske", rekao je Hofman za agenciju PAP, prenosi Rojters.

On je dodao da su obuke ili zajedničke vežbe beloruske vojske i paravojne grupe Vagner "nesumnjivo provokacija".

07.30 Prvi čovek CIA o pobuni Vagnera: Pitanje je da li car bio go i zašto mu je trebalo toliko da se obuče

Pobuna paravojne grupe "Vagner" u Rusiji predstavlja priliku koja se javlja jednom u generaciji za regrutovanje, rekao je direktor CIA Vilijam Berns, napominjući da Centralna obaveštajna agencija pokušava da iskoristi to i druge pukotine u vlasti Vladimira Putina koje je pobuna razotkrila.

On je naveo da ruska elita pokazuje sve veću zabrinutost u procene predsednika Vladimira Putina, a posebno nakon kratke pobune paravojne grupe.

"Javila su se neka dublja pitanja o Putinovim procenama, o njegovoj otuđenosti od događaja, pa čak i o njegovoj neodlučnosti. Za mnoge Ruse, koji su navikli na Putina kao nekoga ko čuva mir, pitanje je bilo da li je car go ili zašto mu treba toliko vremena da se obuče", rekao je Berns na bezbednosnom forumu u Aspenu, prenosi Blumberg.

Šef CIA je dodao da će ruski predsednik verovatno pronaći način da se osveti šefu "Vagnera" Jevgeniju Prigožinu i eliminiše ga na duže staze.

Tanjug/AP/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin

 

"Da sam na Prigožinovom mestu, ne bih otpustio svog degustatora hrane", poručio je Berns.

Govoreći o ruskom generalu Sergeju Surovikinu, koji je možda unapred znao da će doći do pobune, Berns je rekao: "Mislim da trenutno ne uživa mnogo slobode".

Kada je reč o ukrajinskoj kontraofanzivi, direktor Centralne obaveštajne agencije naveo je da je i dalje optimista, dodavši da Rusija ima značajne "strukturne slabosti".

"Biće to težak posao, ali mi ćemo učiniti sve što možemo kao obaveštajna agencija da pružimo onu vrstu obaveštajne podrške i razmene podataka koja će pomoći Ukrajincima da napreduju", rekao je Berns.

06.55 Kirbi: Kasetna municija "u rukama Ukrajine" i raspoređena na terenu

Kasetna municija koju isporučuju SAD nalazi se u ukrajinskim rukama i raspoređena je na terenu, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Dobili smo neke početne povratne informacije od Ukrajinaca i oni ih prilično efikasno koriste", rekao je Kirbi tokom obraćanja za medije.
On je istakao da će kasetna municija imati veliki uticaj na ruske odbrambene formacije i manevre, a iz Kijeva je poručeno da će se kasetne bombe koristiti samo za uklanjanje velikih ''koncentracija'' ruskih vojnika, prenosi Rojters.

06.45 SAD uvele sankcije velikom broju kompanija zbog saradnje sa Rusijom

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije, za skoro 120 pojedinaca i kompanija, sa ciljem da blokiraju Rusiji pristup proizvodima koji su joj potrebni za rat protiv Ukrajine i toj zemlji smanje prihode od metalnog i rudarskog sektora, saopštilo je juče američko ministarstvo finansija.

Istovremeno, cilj je da se potkopaju energetski kapaciteti Moskve, kao i da joj se oteža pristup međunarodnom finansijskom sistemu.

06.35 Borelj: EU stvara namenski fond od 20 milijardi evra za odbranu Ukrajine

Evropska unija obezbediće do pet milijardi evra godišnje u naredne četiri godine za potrebe odbrane Ukrajine putem namenskog odeljka u okviru Evropskog mirovnog fonda, izjavio je juče visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i istakao da je to isti alat koji je dosad veoma dobro funkcionisao, preneo je Rojters.

"Nastavićemo da ga koristimo, ali sa posebnim poglavljem unutar njega, sa specifičnim finansiranjem, koje se može proceniti na osnovu cifara koje sam spomenuo", naveo je Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU. 

06.20 Rusija još nije dozvolila IAEA da pregleda krovove reaktora NE Zaporožje

Rusija još nije dozvolila stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), timu UN-a za nuklearni nadzor, da pristupe nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini odnosno pristup krovovima reaktora te elektrane, saopšteno je juče iz te agencije.

''Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju izvršili su dodatne inspekcije i obilaske ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje tokom protekle nedelje i za sada nisu primetili nikakvu tešku vojnu opremu, eksploziv ili mine, ali još čekaju pristup krovovima zgrada reaktora'', navodi se u saopštenju IAEA.

06.10 Bela kuća zabrinuta zbog ruskih napada u Crnom moru

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog ruskih napada u Crnom moru, saopštila je juče Bela kuća.

"Duboko smo zabrinuti zbog onoga što trenutno vidimo u Crnom moru", rekla je zamenica portparolke Bele kuće Olivija Dolton, prenosi Rojters.

Ruske snage već tri dana uzastopno napadaju ukrajinske luke u Crnom moru, a rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su od danas svi brodovi koji plove Crnim morem ka ukrajinskim lukama potencijalni prevoznici vojnog tereta i da su, u skladu sa tim, legitimne mete.

Komentari (0)

Evropa