Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev preuzeo odgovornost za napad na Krimski most oktobra 2022.

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2023

-

07:59

RAT U UKRAJINI Kijev preuzeo odgovornost za napad na Krimski most oktobra 2022.
RAT U UKRAJINI Kijev preuzeo odgovornost za napad na Krimski most oktobra 2022. - Copyright kombo 3 Tanjug/AP Jae C. Hong, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 518. dan od napada Rusije na Ukrajinu. Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći u vrednosti od 400 miliona dolara. Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da će Ukrajina nastaviti sa udarima na privremeno okupirani Krim i Kerčki most. Sa druge strane, Moskva je usvojila povećanje starosne granice za regrutaciju sa 27 na 30 godina. Britanija ima informacije koje ukazuju na to da bi ''ruska vojska mogla dalje da proširi svoje ciljanje na ukrajinske objekte za žito, uključujući napade na civilne brodove u Crnom moru''.

Ključne stvari:

  • Služba bezbednosti Ukrajine preuzela odgovornost za napad na Krimski most oktobra 2022.
  • NATO jača nadzor nad Crnim morem i osuđuje izlazak Rusije iz sporazuma o žitu
  • Šmihal: Kijev će ove godine potrošiti milijardu dolara na proizvodnju dronova
  • EU usvojila restriktivne mere protiv Belorusije zbog umešanosti u rusku agresiju
  • Reznikov: Ukrajina će nastaviti da napada Krim i Kerčki most
  • Rusija usvojila povećanje starosne granice za regrutaciju sa 27 na 30 godina
  • Pentagon saopštio da Ukrajini šalje vojnu pomoć vrednu 400 miliona dolara
  • Britanija ima informacije da Rusija ''može gađati i druge objekte sa žitom''

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.35 Zelenski potvrdio da je nekoliko puta probijena ukrajinska PVO

Nakon serije eksplozija širom Ukrajine, predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da su neki ruski projektili probili ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

"Bilo je nekoliko pogodaka", rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na Telegram kanalu, ali bez drugih pojedinosti, prenosi TASS. Širom Ukrajine u večeras je izdato upozorenje na vazdušne napade, a očevici su rekli za TASS da je snažna eksplozija potresla Kijev.

22.22 Vlada Moldavije proteruje 45 ruskih diplomata 

Vlada Moldavije odlučila je da protera 45 ruskih diplomata tokom sledećeg meseca, izjavio je ministar spoljnih poslova Niku Popesku i istakao da je to urađeno da bi bilo "manje pojedinaca koji deluju na destabilizaciji situacije u zemlji", preneo je Politiko.

Ova odluka je rezultat brojnih neprijateljskih akcija prema Moldaviji nevezanih za diplomatske dužnosti, kao i pokušaja da se destabilizuje unutrašnja situacija u našoj zemlji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

20.55 Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Ruske rakete gađale tri ukrajinska regiona

Rusija je gađala regione Kijev, Hmeljnicki i Kirovograd u drugom današnjem raketnom udaru na Ukrajinu, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Sirene za vazdušne napade čule su se širom zemlje, ali još nije poznato da li je bilo štete, preneo je Rojters.  Vlasti u zapadnoj oblasti Hmeljnicki su potvrdile da je bilo eksplozija.

„Verovatno je bilo i balističkih projektila, jer neprijatelj koristi različite vrste oružja“, rekao je portparol vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat.

Dodao je da su neke rakete doletele prema gradu Starokostijantinov, gde se nalazi aerodrom ukrajinske vojske. Kako je naveo, projektili su imali veoma zamršene rute, pa čak i okretanje za 180 stepeni u jednom trenutku.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana osujetila je jedan raniji napad danas popodne, kada je oborila dve krstareće rakete Kalibr iznad centralnog grada Vinice, koji je izgleda ispalila je podmornica u Crnom moru, saopštile su vazduhoplovne snage.

19.30 Služba bezbednosti Ukrajine preuzela odgovornost za napad na Krimski most oktobra 2022.

Ukrajinska obaveštajna služba preuzela je prvi put odgovornost za sabotažu iz oktobra 2022. kada je teško oštećen Kerčki most koji povezuje poluostrvo Krim sa Rusijom, prenosi Rojters. Vasilj Maljuk, šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), rekao je da ta agencija stoji iza napada.

"Bilo je mnogo različitih operacija, specijalnih operacija. O nekima ćemo posle pobede moći da govorimo javno i naglas, o drugima nećemo uopšte“, dodao je Maljuk.

Prema njegovim rečima, jedna od akcija SBU je diverzija na Krimskom mostu 8. oktobra prošle godine. Most je teško oštećen u oktobru u snažnoj eksploziji, a ruski zvaničnici su naveli da je kamion eksplodirao dok je prelazio most, pri čemu su tri osobe poginule. Krimski most je nedavno ponovo bio meta napada, ali Maljuk nije spomenuo ko stoji iza tog čina.

18.50 NATO jača nadzor nad Crnim morem i osuđuje izlazak Rusije iz sporazuma o žitu

NATO je danas saopštio da osuđuje izlazak Rusije iz sporazuma o bezbednom prolazu brodova sa ukrajinskim žitom crnomorskim rutama i najavio pojačan nadzor nad Crnim morem.

Saopštenje je izdato nakon sastanka Saveta NATO - Ukrajina osnovanog ranije ovog meseca radi koordinacije saradnje Severnoatlantske alijanse i Ukrajine, prenosi Rojters.

"Saveznici i Ukrajina oštro su osudili odluku Rusije o povlačenju iz crnomorskog sporazuma o transportu ukrajinskih žitarica i namerne pokušaje Kremlja da se obustavi izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda od kojih zavise stotine miliona ljudi širom sveta. NATO i saveznici pojačavaju nadzor i izviđanje u regionu Crnog mora, uključujući pomorstvo, patrolne avione i bespilotne letelice", navodi se u saopštenju NATO.

15.27 Šmihal: Kijev će ove godine potrošiti milijardu dolara na proizvodnju dronova

Ukrajinski premijer Denis Šmihal saopštio je danas da će Ukrajina ove godine potrošiti više od milijardu dolara na domaću proizvodnju dronova.

"Ukrajinska vlada planira da ove godine uloži 1,08 milijardi dolara u domaću proizvodnju dronova", najavio je Šmihal, prenosi Gardijan.

On je juče održao sastanak sa ukrajinskim proizvođačima dronova i rekao da je novac za ulaganje u proizvodnju dronova prikupljen u okviru inicijative predsednika Volodimira Zelenskog "UNITED24".

"Danas postoji više od 40 kompanija koje imaju ugovore sa državom, a proizvodnja bespilotnih letelica je udesetostručena", kazao je Šmihal.

15.15 Rogov: Počeo novi talas ukrajinske kontraofanzive na zaporoškom frontu

Lider proruskog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov saopštio je danas da je na zaporoškom frontu počeo novi talas ukrajinske kontraofanzive.

"Neprijatelj je angažovao maksimalne snage kako bi probio rusku odbranu u pravcu regiona Orehovskij", napisao je Rogov na Telegramu.

15.12 EU usvojila restriktivne mere protiv Belorusije zbog umešanosti u rusku agresiju

Zemlje članice Evropske unije usvojile su danas restriktivne mere protiv Belorusije zbog, kako se navodi, umešanosti te zemlje u sukob Rusije sa Ukrajinom.

"Ambasadori Evropske unije dogovorili su se danas o usvajanju restriktivnih mera, s obzirom na situaciju u Belorusiji i njenu umešanost u rusku agresiju protiv Ukrajine", navelo je špansko predsedništvo EU na društvenoj mreži Tviter.

Napominje se da su na udaru restriktivnih mera pojedinci i entiteti.

14.44 Šef turske diplomatije i Vang Ji razgovarali o Ukrajini

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan i njegov kineski kolega Vang Ji razgovarali su danas o situaciji u Ukrajini.

Razgovori su održani u Ankari, rekao je neimenovani izvor iz turskog ministarstva, prenosi Rojters.

Ranije je objavljeno da će Vang posetiti Tursku gde će razgovarati o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i o trenutnim regionalnim i globalnim dešavanjima.

Vang je u utorak imenovan za ministra spoljnih poslova, nakon što je sa te funkcije smenjen Ćin Gang.

14.28 Belavin osuđen na 22 godine zatvora zbog miniranja železnice u Brajnskoj oblasti

Vojni sud u Rusiji osudio je danas rusko-ukrajinskog državljanina Sergeja Belavina, optuženog za miniranje železničkih pruga u Brjanskoj oblasti prošlog leta na 22 godine zatvora.

Kako je saopštio sudija, pored zatvorske kazne koju će služiti u koloniji strogog režima, Belavinu je određena i novčana kazna od 600.000 rubalja (6.000 evra), prenosi Tass.

Kako je saopštio Istražni komitet Ruske Federacije, on je proglašen krivim za izvršenje krivičnih dela obuka za terorističke aktivnosti, teroristički napad u sastavu organizovane grupe, nezakonito držanje, transport i skladištenje eksploziva i nezakonita proizvodnja eksplozivne naprave.

Ističe se da je istragom utvrđeno da su Belavina 2019. godine regrutovali predstavnici Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i da se on pridružio organizovanoj grupi pod njihovim rukovodstvom za novčanu nagradu.
 

08.59 Zelenski: Neću tolerisati korupciju ili izdaju u državnim poslovima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensk izjavio je da neće tolerisati korupciju ili izdaju u državnim poslovima dok se Ukrajina bori da pronađe sredstva da se odbrani od, kako je naveo, ruskih osvajača. 

Zelenski je apele protiv korupcije u svom noćnom video obraćanju u vreme kada su na videlo izašla dva značajna slučaja – hapšenje službenika za regrutaciju u vojsci optuženog za masovne pronevere i poslanika optuženog za saradnju sa Rusijom.

On je, obraćajući se poslanicima, rekao da više neće tolerisati one koji "zbog neke lične koristi" odbijaju da podrže zakone potrebne Ukrajini da započne svoju dugu kampanju za obezbeđivanje članstva u EU, prenosi Rojters.

08.33 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

07.34 MMF: Globalno poskupljenje žita do 15 odsto zbog povlačenja Rusije iz sporazuma

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da bi izlazak Rusije iz dogovora o bezbednom izvozu ukrajinskog žita crnomorskim rutama mogao da pokrene globalni rast cena žitarica od 10 do 15 odsto.

Kako je izjavio glavni ekonomista MMF-a Pjer-Olivije Gurenša, crnomorski Sporazum o žitu je bio "veoma važan" za obezbeđivanje dovoljnih količina žitarica koje mogu biti izvezene iz Ukrajine u cilju ublažavanja cenovnih pritisaka na prehrambene proizvode, prenosi Rojters.

"Suspenzija sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica verovatno će uticati na povećanje cena. Još procenjujemo koliko će iznositi to povećanje cena, ali smatramo da je razumna procena da će poskupljenje biti u rasponu od 10 do 15 odsto", rekao je Gurenša.

07. 25 Pentagon saopštio da Ukrajini šalje vojnu pomoć vrednu 400 miliona dolara

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći u vrednosti od 400 miliona dolara.

Pomoć uključuje "artiljeriju i drugu municiju, oklopna vozila, protivoklopno oružje i drugu opremu koja će pomoći Ukrajini da se suprotstavi agresorskom ratu Rusije", navodi se u saopštenju Pentagona. U okviru ovog paketa, ukrajinska vojska će dobiti dodatnu municiju za sisteme protivvazdušne odbrane "patriot" i za raketne sisteme visoke pokretljivosti HIMARS.

07. 20 Reznikov: Ukrajina će nastaviti da napada Krim i Kerčki most

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da će Ukrajina nastaviti sa udarima na privremeno okupirani Krim i Kerčki most.On je u intervjuu za CNN rekao da su "sve ove mete zvanične" jer bi njihovo gađanje smanjilo sposobnost Rusa da se bore protiv Ukrajine i pomoglo u spasavanju života Ukrajinaca, prenosi ukrajinski Interfaks.

"Normalna je taktika da uništite logističke linije vašeg neprijatelja kako biste onemogućili da dobije više municije, goriva, hrane i tako dalje. Zato ćemo koristiti ovu taktiku protiv njih", rekao je Reznikov odgovarajući na pitanje da li je cilj Ukrajine da trajno onesposobi most.

Tanjug/AP

 

 

07.17 Rusija usvojila povećanje starosne granice za regrutaciju sa 27 na 30 godina

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je povećanje maksimalne starosne granice za regrutaciju muškaraca sa 27 na 30 godina, čime se povećava broj mladića koji u bilo kom trenutku moraju da odsluže godinu dana obaveznog vojnog roka. 

Novi zakon, koji stupa na snagu 1. januara, znači da će muškarci morati da odsluže godinu dana vojnog roka, ili ekvivalentnu obuku tokom visokog obrazovanja, između 18 i 30 godina, a ne 18 i 27 godina kao do sada, prenosi Rojters.

06.55 Zelenski: Ukrajina počinje zajedničku pripremu plana interoperabilnosti sa NATO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak sa predstavnicima Vrhovne rade i Kabineta ministara o pripremi praktičnih koraka za sprovođenje odluka samita u Viljnusu.

"Ne usporavamo tempo naše integracije u NATO. Okupio sam predstavnike Vrhovne rade i vlade da pripremimo praktične korake za sprovođenje odluka samita u Viljnusu", napisao je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Interfaks Ukrajina.

06.40 Britanija ima informacije da Rusija ''može gađati i druge objekte sa žitom''

Britanija ima informacije koje ukazuju na to da bi ''ruska vojska mogla dalje da proširi svoje ciljanje na ukrajinske objekte za žito, uključujući napade na civilne brodove u Crnom moru'', izjavila je  britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord.

Britanski premijer Riši Sunak podelio je tu informaciju sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom njihovog jučerašnjeg telefonskog razgovora, rekla je Vudvord, a prenosi Rojters.

"Naše informacije takođe ukazuju na to da je Rusija postavila dodatne morske mine na prilazima ukrajinskim lukama. Slažemo se sa ocenom SAD da je ovo koordinisan napor da se opravda i okrivi Ukrajina za bilo kakve napade na civilne brodove u Crnom moru", ocenila je ona.

 

Komentari (1)

Milutinac

27.07.2023 07:54

Polako, polako kaput sa ovom Rusijom.

Evropa