Evropa

Vlada Italije najavila pomoć preduzećima tokom ekstremnih klimatskih događaja

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2023

-

23:00

Vlada Italije najavila pomoć preduzećima tokom ekstremnih klimatskih događaja
Vlada Italije najavila pomoć preduzećima tokom ekstremnih klimatskih događaja - Copyright Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Italija je danas najavila mere za pomoć porodicama i preduzećima pogođenim ekstremnim klimatskim događajima koji variraju od toplotnog talasa na jugu do žestokih oluja na severu Apeninskog poluostrva.

Administracija premijerke Đorđe Meloni odobrila je dekret kojim se nalaže pružanje pomoći građevinskim i poljoprivrednim firmama s ciljem da zadrže svoje osoblje u oblastima pogođenim ekstremno visokim temperaturama, prenosi Rojters.

Prema postojećim italijanskim propisima, kompanije mogu da sprovedu privremena otpuštanja najčešće u situacijama kada se suočavaju sa smanjenjem obima poslovanja, ali ne više od 52 nedelje tokom dve godine ili 90 dana godišnje u sektoru poljoprivrede.

Novim dekretom se dozvoljava primena istih mera i građevinskim i poljoprivrednim preduzećima teško pogođenim toplotnim talasom, jer njihovi radnici ne mogu da rade od kuće.

"Ova mera će važiti za ovu godinu", objasnila je ministarka rada Marina Kalderone nakon večerašnje sednice vlade.

Nacrt nove mere u koji je Rojters imao uvid predviđa da se za sprovođenje ovih mera iz državne kase izdvoji 10 miliona evra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa