Nauka

Grupa naučnika: Ovog meseca temperature najviše u proteklih 120.000 godina, priroda to nije mogla sama da prouzrokuje

Komentari

Autor: FoNet

25/07/2023

-

23:20

Grupa naučnika: Ovog meseca temperature najviše u proteklih 120.000 godina, priroda to nije mogla sama da prouzrokuje
Toplotni talas u Italiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa naučnika koja se bavi proučavanjem klimatskih promena zaključila je, upoređujući temperaturne rekorde, da su temperature izmerene ovog meseca najviše u proteklih 120.000 godina, a verovatno i u istoriji civilizacije.

"Da nije bilo klimatskih promena, ovako nešto se najverovatnije nikada ne bi desilo", rekla je naučnica sa Kraljevskog koledža u Londonu Marijam Zaharija, koja vodi studiju u okviru "Vorld veder atribušn".

Precizirala je da bi vreli talasi u Evropi i Severnoj Americi bili "doslovno nemogući" bez povećanja temperature u proteklih 200 godina, prenosi Glas Amerike.

Uticaj klimatskih promena vidljiv je u vrelim talasima koji su pogodili planetu ovog meseca, koji postaju sve češći, konstatuje se u studiji.

profimedia

 

Utvrđeno je i da je sagorevanje uglja, ulja i prirodnog gasa, što prouzrokuje porast temperature, učinilo toplotni talas u Kini 50 puta verovatnijim, sa potencijalom da se javi na svakih pet godina.

Emisija štetnih gasova učinila je i da temperatura u Evropi bude za dva i po stepena viša, u SAD i Meksiku za dva, a u Kini za jedan stepen.

Od industrijske revolucije, globalna temperatura je porasla za 1,2 stepena, pa ne čudi što je uloga klimatskih promena u aktuelnom zagrevanju velika, kaže naučnica sa Kraljevskog koledža u Londonu Fridrike Oto.

Posebno vreli talasi u Teksasu, Kaliforniji, Arizoni, Nju Meksiku, Nevadi, Donjoj Kaliforniji, Sonori i Čivavi će se dešavati jednom u 15 godina, pokazuje studija.

Tanjug AP/Petros Giannakouris

 

Naučnici upozoravaju da će toplotni talasi kakve imamo sada biti još češći, ako se temperatura dodatno podigne i za manje od jednog stepena.

Talasi u Španiji, Italiji, Grčkoj i na Balkanu će se dešavati svakih 10 godina ako se ovako nastavi, pokazuje studija.

U Evropi i Severnoj Americi, pokazuje istraživanje, klimatske promene koje su izazvali ljudi nisu jedine koje prouzrokuju vrelinu, ali su neophodan sastojak, jer priroda ne bi mogla sama ovo da prouzrokuje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin