Evropa

Italijanski ministar odbrane: Doneli smo užasnu odluku da se pridružimo kineskoj inicijativi "Pojas i put"

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2023

-

18:43

Italijanski ministar odbrane: Doneli smo užasnu odluku da se pridružimo kineskoj inicijativi "Pojas i put"
Italijanski ministar odbrane: Doneli smo užasnu odluku da se pridružimo kineskoj inicijativi "Pojas i put" - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto izjavio je da je ta zemlja donela, kako je naveo, "užasnu" odluku kada se pridružila kineskoj inicijativi "Pojas i put" pre četiri godine.

"Odluka o pridruživanju novom Putu svile bila je improvizovan i užasan čin koji je umnožio kineski izvoz u Italiju, ali nije imao isti efekat na italijanski izvoz u Kinu", poručio je Krozeto u izjavi za list "Korijere dela sera", prenosi Rojters.

Dodao je da je Italija sada u problemu jer treba da napusti kinesku inicijativu, a da istovremeno, ne naruši odnose sa Pekingom.

"Kina je konkurent, ali je i partner", naglasio je Krozeto.

Italija se pridružila kineskoj inicijativi za vreme prethodne vlade i tako postala jedina velika zapadna zemlja koja je preduzela takav korak.

Premijerka Italije Đorđa Meloni prošle nedelje je izjavila da njena vlada još razmatra članstvo u inicijativi, dodavši da će u bliskoj budućnosti posetiti Peking.

"Odluku ćemo doneti pre decembra", rekla je Meloni za američku televiziju Foks njuz, naglasivši da to pitanje zahteva razgovore sa kineskom vladom, ali i diskusiju u italijanskom parlamentu. 

Inicijativom "Pojas i put" predviđena je obnova inicijative "Put svile" kako bi se Kina velikim infrastrukturnim projektima povezala sa ostatkom Azije, Evropom i zemljama na drugim kontintentima.

Kritičari tu inicijativu vide kao oruđe Kine za širenje geopolitičkog i ekonomskog uticaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa