Evropa

Bler: Klimatski problemi ne mogu da se reše bez učešća Kine

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2023

-

13:01

Bler: Klimatski problemi ne mogu da se reše bez učešća Kine
Toni Bler - Copyright AP/Aaron Chown

veličina teksta

Aa Aa

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da klimatski problemi ne mogu da se reše bez učešća Kine. Bler je upozorio laburiste da ne vredi nametati dodatne troškove glasačima radi sprovođenja "zelene politike" jer su, kako je naveo, bitne samo kineske emisije zagađenja.

Bivši premijer je, u intervjuu za "New Statesman" upozorio lidera laburista Kira Starmera da ne vredi nametati dodatne troškove glasačima jer je ministar za klimu u senci Ed Miliband insistirao da stranka ne bude podeljena u vezi sa smanjenjem emisije štetnih gasova.

Napetosti u vezi sa zaštitom životne sredine pojavile su se u redovima laburista nakon prošlonedeljnog iznenađujućeg poraza na međuizborima u Aksbridžu za koji je Starmer okrivio širenje prestoničke zone niske emisije na tu izbornu jedinicu, preneo je Tajms.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan je insistirao da je dnevna naplata od 12,50 funti za starija vozila neophodna da bi se spasli životi, dok mu je Starmer rekao da razmisli o tom potezu.

 U intervjuu obavljenom pre prošlonedeljnih dopunskih izbora, Bler je tvrdio da bi veštačka inteligencija mogla da pomogne u rešavanju klimatskih promena i sugerisao da su akcije Velike Britanije po tom pitanju uglavnom irelevantne.

Bler je priznao da su klimatske promene najveći globalni izazov i da  bi Britanija trebalo da odigra svoju ulogu, ali je istakao da porast kineske emisije za godinu dana nadmašuje celokupnu britansku emisiju za godinu dana.

Britanija emituje oko 350 miliona tona ugljendioksida  godišnje, dok je Kina 2021. godine povećala emisiju za 510 miliona tona, na 11,5 milijardi. Međutim, Britanija je osmi najveći emiter od 1850. godine.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa