Evropa

Demostat: Bocan Harčenko izneo dezinformacije u vezi sa Sporazumom o žitu

Komentari

Autor: Fonet

31/07/2023

-

16:28

Demostat: Bocan Harčenko izneo dezinformacije u vezi sa Sporazumom o žitu
Aleksandar Bocan Harcenko - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izneo je u svom autorskom tekstu za "Politiku" dezinformacije u vezi sa Sporazumom o žitu, piše Demostat, čime je, kako se navodi "nastavio širenje ruskog nartiva, kojim se odgovornost za globalnu krizu u snabdevanju hranom prebacuje na Evropsku uniju i Zapad.

Bocan Harčenko je, naime, naveo da se više od 70 odsto ukrajinskih žitarica izvozi u najbogatije zemlje, uključujući i države članice EU, dok najnerazvijenije nisu dobile ni tri odsto. Međutim, podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je manje od polovine izvezene količine žitarica stiglo u Evropu, dok je najviše otišlo u zemlje Azije i Afrike.

Autorski tekst, inače, objavljen je u danu kada je u Sankt Peterburgu počeo dvodnevni Samit Rusija-Afrika, na kojem su afričke zemlje izrazile zabrinutost zbog okončanja sporazuma iz 2022. o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, koji je Rusija raskinula 17. jula. 

Bocan Harčenkov članak se u velikoj meri oslanja na tekst koji je uoči Samita objavio predsednik Rusije Vladimir Putin, u kojem on navodi da je sporazum besramno korišćen "isključivo za bogaćenje velikih američkih i evropskih preduzeća koja su izvozila i preprodavala žito iz Ukrajine", prenosi Demostat. 

"Ruski zvaničnik plasirao je dezinformacije u provladinom mediju, a da na to nije bilo nikakve reakcije. To zabrinjava, posebno zbog javnosti koja je sve više anestezirana. Zato je danas u Srbiji potreban stalni nadzor i evaluacija izgovorene reči, vesti i medija, od strane profesionalnih organizacija", zaključuje Demostat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa