Evropa

Komesari Evropske komisije vršiće dužnost predsedavajućeg dok je Fon der Lajen na odmoru

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

17:51

Komesari Evropske komisije vršiće dužnost predsedavajućeg dok je Fon der Lajen na odmoru
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP/Aaron Favila

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko komesara Evropske komisije vršiće dužnosti predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, dok ona bude na odmoru tokom avgusta, preneo je Politiko.

Svaki od komesara biće na dužnosti po šest dana, počev od komesara za životnu sredinu Virginijusa Sinkevičijusa, kojeg će zameniti komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides.

Nakon nje na dužnost stupa komesarka unutrašnjih poslova Ilva Johanson, a u poslednjoj nedelji avgusta, smenu preuzima komesarka za ravnopravnost Helena Dali.

Bivši predsednik EK Žan Klod Junker uveo je ovakav sistem 2017, kako bi pokazao da ''EU nikad ne spava'', a njegova naslednica fon der Lajen ga je nastavila.

Zvanični opis posla dežurnih komesara zadužuje ih da, ako dođe do neočekivane krize, održe ''kontinuitet ključnih zadataka Komisije, što uključuje koordinaciju, procese donošenja odluka i komunikaciju'', prema rečima portparola EK.

Politiko navodi da se tokom avgusta, u praksi, ne donosi mnogo odluka. ''Zamenici će sedeti u Briselu i posmatrati kišu sa prozora'', rekao je neimenovani zvaničnik Komisije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa