Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija ispalila tri rakete Kinžal na Ukrajinu, Zelenski: Očekujemo nove pakete pomoći

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2023

-

09:05

RAT U UKRAJINI Rusija ispalila tri rakete Kinžal na Ukrajinu, Zelenski: Očekujemo nove pakete pomoći
RAT U UKRAJINI Rusija ispalila tri rakete Kinžal na Ukrajinu, Zelenski: Očekujemo nove pakete pomoći - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 528. dan od početka rata u Ukrajini. U Saudijskoj Arabiji danas će biti održan sastanak šefova država i predstavnika ministarstva spoljnih poslova u vezi sa ukrajinskom Formulom mira, ali na njemu Rusija neće imati predstavnika. Na frontu su nastavljene borbe. Ukrajina je izvršila napad na pomorsku bazu Novorosijk tvrdeći da je ozbiljno oštetila ruski desantni brod. S druge strane, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je napad odbijen i da je oborilo 10 ukrajinskih dronova iznad Krima.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Sastanak u Džedi još jedan korak ka globalnom mirovnom samitu
  • Ukrajinska obaveštajna služba: Moskva sprema "lažni napad" na rafineriju u Belorusiji 
  • Rojters: U napadu na rusku luku oštećen desantni brod
  • Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske: Razmatramo zatvaranje granice s Belorusijom

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.01 Danilov: Rusija je kolos na glinenim nogama

Rusija je kolos na glinenim nogama, kojeg se ne treba plašiti, već ga jednostavno staviti na svoje mesto, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov, komentarišući reakciju Zapada na povlačenje Rusije iz Crnomorske žitne inicijative i blokadu pomorske plovidbe Crnim morem. 

On je to rekao u intervjuu za ukrajinski radio i dodao da će, ako i NATO i zapadne zemlje ćute o blokadi žitnog koridora, "biti nevolje", uz ocenu da Rusija i njeni partneri sve više šire uticaj na afričkom kontenentu, prenosi Ukrinform.

"Zato naglašavam, Zapad mora da reaguje na vreme. Civilizovan svet je već naučio lekcije iz 2008. u Gruziji, iz februara 2014. u Ukrajini, kao i lekcije iz 2014. kada je oboren malezijski avion i stradalo 298 nevinih ljudi. Rusija nije snosila nikakvu odgovornost za to", rekao je Danilov i poručio da zlo mora biti kažnjeno.  

22.24 Zelenski: Ukrajina očekuje još paketa pomoći sledeće nedelje 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je Nemačkoj i Litvaniji na novim paketima odbrambene i bezbednosne podrške Ukrajini i dodao da očekuje nove pakete pomoći sledeće nedelje.  

"Sledeće nedelje očekujemo nove odluke i nove pakete pomoći. Radimo na tome da naša odbrambena industrija ima još veća dostignuća i mogućnosti", rekao je ukrajinski lider u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform. 

Ukrajinsko Ministarstvo finansija saopštilo je u petak da je nemačka vlada od početka invazije u punom obimu obezbedila finansijsku pomoć u iznosu od 1,55 milijardi dolara, pri čemu su najveći deo finansiranja bili grantovi. 

Tanjug/Yves Herman/Pool via AP

 

22.00 Moskva obećala odmazdu zbog napada na ruski tanker

Moskva je danas obećala odmazdu zbog ukrajinskog napada na ruski tanker u Crnom moru, izvršen u petak uveče u blizini Krima. Rusija je ocenila da se radi o "terorističkom napadu na civilni brod u Kerčkom moreuzu", javlja AP. 

"Nema opravdanja za takve varvarske postupke, na koje će biti odgovoreno", poručilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. 

21.52 I Kuleba razgovarao sa turskim ministraom spoljnih poslova

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas da je razgovarao telefonom sa turskim kolegom Hakanom Fidanom o povlačenju Rusije iz sporazuma koji je Ukrajini omogućio izvoz žita iz crnomorskih luka.

"Naglasio sam štetan uticaj povlačenja Rusije na afričke zemlje i globalnu bezbednost hrane", naveo je Kuleba na društvenoj mreži X (Tviter).

21.41 Pušulin: Dvoje ubijenih i devet ranjenih u ukrajinskom granatiranju

U ukrajinskom granatiranju su ubijena dva civila i ranjeno je devet osoba u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, rekao je čelnik te oblasti koga je postavila Rusija Denis Pušulin. Prema njegovim rečima, nastradale su dve žene, jedne u gradu Donejcku, i jedna na severoistoku Gorlivke.

Tanjug AP/Libkos

 

20.49 Rusija ispalila tri rakete Kinžal na Ukrajinu

Rusija je ispalila tri napredna projektila Kinžal u ukrajinski vazdušni prostor u subotu, navelo je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo na Telegramu.

Navedeno je da su tri projektila ispaljena iz ruskog regiona Tambov ka Hmeljničkoj oblasti na zapadu Ukrajine, prenosi CNN. Zvaničnici u toj oblasti su naveli da su se čule eksplozije, ali da za sada nema više detalja o tom napadu.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je takođe izvestilo o lansiranju raketa iz Belorusije. 

"Kinžal" je inače hipersonična raketa vazduh-zemlja, jedna od najmodernijih kojima Rusija raspolaže. Ima domet veći od 2.000 kilometara i može da izvodi manevre izbegavanja u svakoj fazi leta.

19.50 Turski ministar spoljnih poslova razgovara sa Blinkenom o dogovoru o žitu

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je danas sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o obnavljanju suspendovanog "sporazuma o žitu", proširenju NATO-a i regionalnim bezbednosnim pitanjima.

"Tokom telefonskog razgovora, koji je vođen na zahtev Blinkena, ministar Fidan je razgovarao o događajima na Zakavkazju i procesu normalizacije odnosa između Azerbejdžana i Jermenije, obnavljanju Crnomorske inicijative, bezbednosti Crnog mora i proširenju NATO-a", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Ria novosti.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, a Ruska Federacija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Tanjug/AP/Leah Millis

 

19.00 Zaharova: Teroristički napad Kijeva na civilni brod u Kerčkom moreuzu

Rusija najoštrije osuđuje ukrajinski napad na ruski civilni brod u Kerčkom moreuzu, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Snažno osuđujemo teroristički napad na civilni brod koji ne samo da je doveo u opasnost živote članova posade, već je mogao i da izazove veliku ekološku katastrofu", objavila je Zaharova na sajtu ministarstva, prenosi TASS.

"Varvarski teroristički napad koje je počinio Kijev neće ostati bez odgovora, a nalogodavci i izvršioci će biti pozvani na odgovornost", poručila je Zaharova.

16.55 UN pozivaju Ukrajinu i Rusiju da se uzdrže od eskalacije sukoba

Komentarišući noćašnji napad na ruski tanker u Kerčkom moreuzu, Ujedinjene nacije pozvale su Ukrajinu i Rusiju da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da dovede do dalje eskalacije sukoba, saopštila je kancelarija generalnog sekretara UN.

"Videli smo izveštaje o incidentu. UN nisu u poziciji da potvrde ove izveštaje, ali snažno ponavljamo naš apel svim učesnicima u sukobu da se uzdrže od bilo kakve retorike ili akcije koje bi mogle da doprinesu daljoj eskalaciji sukoba", navodi se u saopštenju UN, prenosi TASS.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je noćas zajedno sa ukrajinskom mornaricom izvela specijalnu operaciju, u kojoj je pomorskim dronom napadnut veliki naftni tanker Ruske Federacije Sig, potvrili su ranije danas izvori u SBU za ukrajinske medije.

Tanker je prevozio gorivo za ruske trupe, a specijalna ukrajinska operacija je izvedena pomoću pomorskog drona koji je nosio 450 kilograma TNT-a, prenela je agencija Interfaks Ukrajina.

16.21 Razvožajev: Uništen ploveći dron nadomak Sevastopolja

Ploveći dron je detektovan i uništen u vodama nadomak Sevastopolja, nakon čega je normalizovan pomorski saobraćaj, izjavio je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

"Ploveći dron su uništile ruske pomorske snage na velikoj udaljenosti od obale u morskoj zoni Sevastopolja. Nakon toga su ukinuta sva ograničenja u pomorskom saobraćaju i transportu", napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Guverner Sevastopolja je ranije upozorio da je ploveći dron otkriven na otvorenom moru kod Sevastopolja i saopštio da je zbog toga doneta odluka da se ograniči kretanje malih čamaca. Prema njegovim rečima evakuacije nije bilo jer je situacija bila pod potpunom kontrolom ruske ratne mornarice.

15.45 Prokopenko se vratio na ratište?

Denis Prokopenko, komandant kontroverznog nacionalističkog puka Azov, navodno se vratio na front nakon što je pušten u razmeni zarobljenika sa Rusijom, prenosi Gardijan.

14.07 SBU Ukrajine: Izveli smo napad pomorskim dronom na ruski tanker "Sig"

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je noćas zajedno sa ukrajinskom mornaricom izvela specijalnu operaciju, u kojoj je pomorskim dronom napadnut veliki naftni tanker Ruske Federacije „Sig“, rekli su izvori u SBU za ukrajinske medije. Tanker je prevozio gorivo za ruske trupe, prenosi Interfaks Ukrajina. Kako se navodi, specijalna operacija je izvedena pomoću pomorskog drona, koji je nosio 450 kilograma TNT-a.

09.05 Ruski tanker oštećen u napadu drona na ulazu u Kerčki moreuz

Ruski tanker "Sig" oštećen je na južnom prilazu Kerčkom moreuzu nedaleko od Krimskog mosta, verovatno u napadu pomorskog drona, saopštila je danas pres-služba Ruske federalne agencije za pomorski i rečni saobraćaj (Rosmorrečflot). U saopštenju se navodi da je tanker oštećen u petak, da nije potonuo, kao i da niko od 11 članova posade nije povređen. Ističe se da je spasilački tegljač "Merkur" privezan za tanker na kojem će biti sanirano oštećenje, preneo je Interfaks.

08.20 Jablonski: Poljska razmatra zatvaranje granice sa Belorusijom

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski izjavio je da Poljska razmatra zatvaranje granice sa Belorusijom zbog "realnih pretnji" koje dolaze iz te zemlje. "Razmatramo sve korake koji će biti neophodni za zaštitu naše teritorije, zaštitu naših građana, uključujući potpunu izolaciju Belorusije potpuno zatvaranje granice", rekao je Jablonski u razgovoru za CNN.

On je naveo da postoji "veoma realna pretnja" iz Belorusije jer su, kako navodi, pojedini borci paravojne grupe "Vagner" već pokušali da se infiltriraju na poljsku teritoriju. "Očekujemo da će biti još pokušaja napada na našu granicu, možda i još pokušaja narušavanja našeg vazdušnog prostora", kaže Jablonski.

07.45 Zelenski: Sastanak u Džedi još jedan korak ka globalnom mirovnom samitu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je sutrašnji sastanak savetnika šefova država i predstavnika ministarstva spoljnih poslova u vezi sa ukrajinskom Formulom mira u Džedi, u Saudijskoj Arabiji još jedan korak ka globalnom mirovnom samitu. "To je veoma važno jer u pitanjima kao što je bezbednost hrane, sudbina miliona ljudi u Africi, Aziji i drugim delovima sveta direktno zavisi od toga koliko će svet biti brz u primeni Formule mira. Zahvalan sam Saudijskoj Arabiji na ovoj platformi za pregovore", napisao je Zelenski na Tviteru.

Pregovorima u Džedi prisustvovaće i specijalni izaslanik Kine za evroazijska pitanja Li Hui. "Kina je voljna da radi sa međunarodnom zajednicom kako bi nastavila da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju političkog rešenja krize u Ukrajini", naveo je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

07.10 Ukrajinska obaveštajna služba: Moskva sprema "lažni napad" na rafineriju u Belorusiji 

Rojters prenosi da je ukrajinska obaveštajna služba SBU optužila Rusiju da priprema "lažni napad" na Mozir naftnu rafineriju u Belorusiji, za koju bi Moskva nakon toga okrivila Kijev u pokušaju da uvuče Minsk u rat u Ukrajini. U saopštenju, SBU navodi da su njihovi zaključci doneti na osnovu informacija prikupljenih iz nekoliko različitih izvora, uključujući i uhvaćenog ruskog vojnika. 

06.40 Rojters: U napadu na rusku luku oštećen desantni brod

Ukrajinske obaveštajne službe tvrde da su pogodile brod ruske crnomorske flote "Olengorskij Gornjak" i navele da je pretrpeo ozbiljnu štetu i da trenutno nije u stanju da obavlja borbene misije. Rojters prenosi da je jedan obaveštajni izvor rekao da su napad dronom izveli ukrajinska bezbednosna služba SBU i njena mornarica.

06.00 Eksplozije kod ruske luke na Crnom moru

Korisnici ruskih društvenih mreža pisali su juče ujutru o eksploziji na ruskoj crnomorskoj luci u blizini Novorosijska, preneo je Rojters. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je dronovima napadnuta baza ruske mornarice u toj luci, glavnom čvorištu za ruski izvoz, rano jutros. Kako su naveli, dronovi su uništeni. Za ovaj napad Rusija je okrivila Ukrajinu.

Zbog ekplozije, luka Novorosijsk je privremeno zaustavila kretanje brodova, navodi Kaspijski naftovodni konzorcijum, koji tamo upravlja naftnim terminalom. Ovaj konzorcijum, koji utovaruje naftu u tankere u Novorosijsku, saopštio je da je luka privremeno zabranila svako kretanje brodova. Rečeno je da objekti nisu oštećeni i da se utovar nafte nastavlja na tankere koji su već bili usidreni.

Komentari (0)

Evropa