Evropa

Kijev preuzeo odgovornost za napade na Krimu: Stručnjaci ocenjuju da je cilj jasan - uništenje ruske logistike

Komentari
Kijev preuzeo odgovornost za napade na Krimu: Stručnjaci ocenjuju da je cilj jasan - uništenje ruske logistike
Kijev preuzeo odgovornost za napade na Krimu: Stručnjaci ocenjuju da je cilj jasan - uništenje ruske logistike - Copyright Tanjug/AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Dva mosta koja spajaju Ukrajinu i Krim, poluostrvo koje je okupirala Rusija, pogođena su u jučerašnjim napadima. Međutim, ovaj slučaj je zanimljiv zbog toga što je u pitanju jedna od retkih situacija da Kijev priznaje odgovornost za udare na bilo koju teritoriju pod ruskom kontrolom, što pokazuje sve veću "direktnost" ukrajinskih zvaničnika u borbi protiv ruske invazije.

Jedan od udara napravio je tri rupe na Čongarskom mostu koji povezuje Krim sa Hersonskom oblašću, zbog čega je ovaj most bio zatvoren za saobraćaj, kako je saopštio krimski zvaničnik koga je postavila Moskva, Vladimir Saldo. Ovaj most je bio napadnut više puta u poslednjih nekoliko nedelja - 22. jula, zatim 29. jula i naposletku juče, 6. avgusta.

Na Genijskom mostu, u napadu je povređen jedan vozač i saobraćaj je takođe bio zatvoren, a oštećena je i cev gasovoda zbog čega je dovod prekinut za oko 20.000 osoba, dodao je Saldo, prenosi list "Njujork tajms".

Noseća konstrukcija Čongarskog mosta nije oštećena, a saobraćaj na Genijskom je nastavljen u toku dana.

Ovi napadi na infrastrukturu pod ruskom kontrolom razlikuju se od većine prethodnih po tome što je odgovornost zapravo preuzeo zvanični Kijev (mada ih Rusija stalno optužuje, ali bez dokaza).

"Oko 15 sati, ukrajinske odbrambene snage su pogodile dva ključna komunikaciona pravca - mostove Čongarski i Genijski", navodi se u saopštenju Odeljenja za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine, na njihovom Telegram kanalu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i drugi zvaničnici te zemlje, u poslednje vreme sve češće naglašavaju kako im je jedan od ciljeva da primoraju "običan ruski narod" da se suprotstavi ratu koji je Rusija pokrenula.

Uništavanje ruske logistike

Od sredine jula, učestali su napadi na ruske vojne magacine i infrastrukturu na poluostrvu Krim, što označava fokus na logističke puteve koje Moskva koristi kako bi dopremila robu sa i do ove teritorije, prenosi "Kijev independent".

Krim je, dodaje se, centralno logističko čvorište koje ruske snage koriste u svojim ofanzivnim operacijama kada je u pitanju južna Ukrajina.

"Ukrajina pokušava da se fokusira na onesposobljavanje ruske logistike i snabdevanja kako bi oslabila njenu odbranu. Ne iznenađuje što je jedan od načina na koji to rade, upravo uništavanje mostova", rekao je vojni stručnjak Rob Li za ukrajinski list.

"Napadi na ruske magacine sa oružjem i drugom opremom, otežavaju Rusiji da drži odbranu na jugu", dodao je Li.

Rusko ministarstvo odbrane je na svom Tviter nalogu navelo da su "Rusi konačno našli ukrajinske borbene avione i rakete, ali na Čongarskom mostu i blizu Heničejska".

Pre samo nekoliko dana, šef ukrajinske bezbednosne službe Vasil Malijuk obećao je da će "biti još napada na ruske snage na Krimu i u okolini".

"Ovakve operacije se izvode u okviru teritorije Ukrajine, i na njenim teritorijalnim vodama. Potpuno su legalne", rekao je Malijuk, mada nije preuzeo odgovornost za ranije napade na Krim.

Rusija se u velikoj meri oslanja na železnice kako bi snabdevala trupe na južnom frontu, a most preko Kerčkog moreuza dug 18 kilometara je primarna logistička ruta koja povezuje Rusiju sa okupiranim delom južne Ukrajine.

"Strategija Ukrajine u kontraofanzivi je da pokuša da zakomplikuje ruske logističke napore. Veliko je pitanje da li je to dovoljno, odnosno da li će ruska odbrana biti dovoljno slaba tamo gde Ukrajina može da napravi prodor", rekao je Li.

On smatra da Kijev ima šanse za uspeh kada je u pitanju sabotaža ruske logistike, ali da, sve i ako svi mostovi budu dignuti u vazduh, Moskvi preostaje mogućnost korišćenja trajekta što može biti dovoljno.

Učestali napadi na Moskvu

Istog dana kada su se dogodili napadi na Krim, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izdao je kratko saopštenje u kom je rekao da su ruske PVO jedinice oborile neprijateljski dron koji se približavao ruskoj prestonici. 

Ukrajinski zvaničnici ovo nisu komentarisali, a aerodrom Vnukovo je nakratko pauzirao letove "zbog bezbednosnih razloga".

Ruske vlasti nisu dale dodatne detalje o ovom navodnom obaranju drona, ali su tokom prošle nedelje dva puta optužile Kijev za napade bespilotnim letelicama na Moskvu, u kojima je oštećena zgrada gde se nalazi sedište nekoliko ruskih ministarstava.

Mada Ukrajina za ove napade nije preuzela direktnu odgovornost, Zelenski je 30. jula u video-obraćanju rekao da je "prirodno i fer što se rat postepeno vraća na rusku teritoriju".

Slično njemu reagovao je i portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ihnat, koji je naveo da je "rat stigao do svih onih ljudi koji su mislili da da ih ne dotiče". On je dodao i da "nema više diskusije o miru u ruskoj unutrašnjosti, jer su dobili ono što su hteli".

Tanjug/AP

Oštećena zgrada u Moskvi nakon napada dronom

Napadi dronovima na Moskvu desili su se i 24. jula, kada je takođe oštećeno nekoliko objekata, a iako zvanični Kijev nije preuzeo odgovornost, američki CNN preneo je izjavu jednog službenika iz obaveštajne agencije te zemlje koji je rekao da je Ukrajina izvela napade.

Prvi veći napad dronovima na Moskvu desio se 30. maja, a prema ruskim Telegram kanalima u njemu je učestvovalo oko 25 dronova, od čega je deset uništeno. Tada je savetnik Zelenskog Mihailo Podoljak negirao umešanost Kijeva u napad.

Kako je ocenila agencija Rojters, mada nisu naneli preveliku štetu, sve češći napadi dronovima na Moskvu ne prijaju ruskim vlastima koje svojoj javnosti tvrde da imaju potpunu kontrolu nad ratom u Ukrajini, koji oni nazivaju "specijalna vojna operacija". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa