Evropa

Nove posledice obilnih padavina na severu: Železnički most u Norveškoj se srušio u reku

Komentari

Autor: AP

14/08/2023

-

22:07

Nove posledice obilnih padavina na severu: Železnički most u Norveškoj se srušio u reku
Nove posledice obilnih padavina na severu: Železnički most u Norveškoj se srušio u reku - Copyright Tanjug AP/Lars Skjeggestad Kleven/NTB Scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Železnički most na jugoistoku Norveške koji je prolazio preko reke nabujale od jake kiše srušio se u ponedeljak, saopštile su vlasti.

Banenor, vladina agencija zadužena za norvešku železničku infrastrukturu, saopštila je da je centralni deo mosta sa čeličnim rešetkama preko reke Lagen skliznuo u vodu „zbog oštećenja temelja centralnog mosta“, prenosi AP.

Tanjug AP/Geir Olsen/NTB Scanpix via AP

 

 

Sav saobraćaj preko mosta obustavljen je pre nedelju dana iz straha da će se urušiti zbog velike količine vode.

„Banenor je upravo počeo da istražuje stepen oštećenja mosta u ponedeljak ujutro kada je srednji deo skliznuo u reku“, navodi se u saopštenju agencije.

Most je dugačak 172,5 metara sa tri raspona. Ima direktnu osnovu na koritu reke, a izgrađen je 1957. godine.

Tanjug AP/Geir Olsen/NTB Scanpix via AP

 

 

Eivind Bjurstrom iz Banenora rekao je da urušavanje mosta „nikada nije predstavljalo opasnost po život i zdravlje, zbog čega je veoma srećan“.

Kiša je dovela do evakuacije hiljada ljudi na jugoistoku Norveške koji su bili suočeni na naletom bujica.

Tanjug AP/Geir Olsen/NTB Scanpix via AP

 

 

Oluja Hans pogodila je severnu Evropu, što je dovelo do prekida transporta, poplava i nestanka struje širom nordijskog i baltičkog regiona. Najmanje tri osobe su poginule.

Rečna brana hidroelektrane na jugoistoku Norveške srušila se kada je voda prodrla kroz nju, a voz je iskočio iz šina u susednoj Švedskoj kada su poplave odnele železnički nasip.

 

Komentari (0)

Evropa