Evropa

Putevima Čarlsa Darvina posle skoro 200 godina: Iz Engleske isplovio brod na dvogodišnje putovanje oko sveta

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

23:18

Putevima Čarlsa Darvina posle skoro 200 godina: Iz Engleske isplovio brod na dvogodišnje putovanje oko sveta
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandski jedrenjak "Osteršelde" danas je isplovio iz luke Saton u Plimutu, sa južne obale Engleske, i usmerio se na jugozapad prema Kanarskim ostrvima, na početku dvogodišnjeg putovanja oko sveta u okviru geografskog projekta "Darvin200". 

Projekat, koji obuhvata 32 luke i uključuje hiljade ljudi, ima za cilj, između ostalog, da inspiriše novu generaciju mladih prirodnjaka u oblasti životne sredine i naučnike budućnosti, ponavljajući putovanje mladog Čarlsa Darvina pre skoro 200 godina, koje je dovelo do njegove teorije evolucije.

Kako prenosi Asošiejted pres, budući naučnici će proučavati vrste koje je otkrio Darvin i razvijati projekte za njihovo spasavanje.

Brod će služiti kao plutajuća laboratorija na moru i u luci, gde će oko 200 mladih prirodnjaka i konzervatora iz celog sveta učestvovali u projektu "Darvin200".

"Ovde se radi o nadi, o budućnosti i o promeni sveta", rekao je lider projekta Stjuart Mekferson.

On je naveo da grupa mladih ljudi, većinom od 18 do 25 godina, "neće dozvoliti životinjama ili biljkama da padnu sa litice izumiranja".

Brod će prvo pristati na Kanarska ostrva, a zatim će preći Atlantik do Brazila. Ploviće istočnom obalom Južne Amerike i uz njenu zapadnu obalu otići do ostrva Galapagos, gde je Darvin napravio neka od svojih najvažnijih otkrića.

Sara Darvin, botaničarka, rekla je da podržava misiju korišćenja putovanja svog pra-pra-pradede da istakne promene životne sredine. 

Ona je rekla da je najveće nasleđe Čarlsa Darvina prepoznavanje mesta čoveka u prirodi.

"Uvek mislim da je veoma vredno da se svakodnevno podsećamo da ljudi i ostatak živog sveta imaju zajedničko poreklo. Darvin je to govorio pre 160 godina, da smo povezani sa svom ostalom prirodom. Mi nismo iznad toga, mi smo deo prirode”, kazala je ona.

Brod će se otisnuti u Australiju i Novi Zeland pre nego što se vrati u Južnu Ameriku, a zatim ponovo pređe Atlantik u Južnu Afriku i nazad do Engleske. 

Darvin je 1831. godine uplovio na brod HMS Bigl na petogodišnje putovanje preko Južne Amerike do Australije i Novog Zelanda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa