Aktuelno iz kulture

"Srećan Uskrs": Univerzitetu Kembridž vraćene ukradene beležnice Čarlsa Darvina u ružičastoj poklon kesi

Komentari

Autor: Guardian

05/04/2022

-

20:19

"Srećan Uskrs": Univerzitetu Kembridž vraćene ukradene beležnice Čarlsa Darvina u ružičastoj poklon kesi
"Srećan Uskrs": Univerzitetu Kembridž vraćene ukradene beležnice Čarlsa Darvina u ružičastoj poklon kesi - Copyright profimedia/SUART ROBERTS / UNIVERSITY OF CAMBRIDGE LIBRARY

veličina teksta

Aa Aa

Dva rukopisa Čarlsa Darvina (1809-1882), za koja je ranije prijavljeno da su ukradena iz biblioteke Univerziteta Kembridž, anonimno su vraćena u ružičastoj poklon kesi i to sa otkucanom beleškom na koverti kojom se bibliotekarima želi srećan Uskrs.

Prema pisanju Guardiana, beleške Darvina su nestale januara 2001. godine, ali je u to vreme osoblje biblioteke Univerziteta Kembridž verovalo da su one samo pogrešno odložene na neko drugo mesto.

Univerzitet je svojevremeno objasnio da su dve beležnice u septembru 2000. godine iznete iz prostorije u kojoj se čuvaju najvrednija dela biblioteke da bi bile fotografisane.

Prilikom rutinske kontrole u januaru 2001. godine je pak utvrđeno da kutija u kojoj su bile Darvinove beležnice nije na svom mestu.

Nakon opsežne pretrage biblioteke u kojoj se nalazi oko 10 miliona knjiga, mapa, rukopisa i drugih predmeta, na kraju je oktobra 2020. policiji ipak prijavljeno da nedostaju vredni spisi sa potpisom Darvina.

profimedia/SUART ROBERTS / UNIVERSITY OF CAMBRIDGE LIBRARY

 

Dve "ukradene" beležnice, koje su sada posle 22 godine vraćene, imaju kožni povez i od kojih jedna od njih sadrži Darvinovu skicu "Drvo života" iz 1837, simbola njegove teorije evolucije.

Procenjeno je da vrede više miliona funti.

"Osećam se radosno i gotovo mi je nemoguće da na adekvatan način opišem olakšanje i radost zbog toga što su beležnice vraćene. Kao i mnogi drugi širom sveta, bila sam slomljena kada sam shvatila da su nestale", reči su direktorke bibliotečke službe dr Džesike Gardner, koja ističe i to da su beležnice u dobrom stanju i na signurnom, "kod kuće".

profimedia/SUART ROBERTS / UNIVERSITY OF CAMBRIDGE LIBRARY

Skica "drvo života"

Ružičasta poklon kesa je ostavljena 9. marta na četvrtom spratu biblioteke koji je dostupan korisnicima, i u kom nema nadzornih kamera. Iz policije su naveli da je istraga u toku, a pozvali su i sve one koji imaju neke informacije o ovom slučaju, da prijave nadležnim organima.

Beležnice sada mogu ponovo da zauzmu svoje pravo mesto pored ostatka Darvinove arhive u Kembridžu, u srcu nacionalnog kulturnog i naučnog nasleđa, pored arhiva ser Isaka Njutna i profesora Stivena Hokinga.

Kako je najavljeno, rukopis Darvina biće izložen od jula, u okviru planirane izložbe pod nazivom "Darvin u razgovoru".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura