Aktuelno iz kulture

Čudesno putovanje Klimtovog "Portreta dame": Slika ukradena pre 23 godine ponovo će biti izložena za javnost

Komentari

Autor: Art News

06/10/2021

-

19:01

Čudesno putovanje Klimtovog "Portreta dame": Slika ukradena pre 23 godine ponovo će biti izložena za javnost
Portret dame - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slika Gustava Klimta "Portret dame" (1917) biće izložena prvi put nakon što je pre 23 godine ukradena iz Galerije moderne umetnosti "Ricci-Oddi" u italijanskom gradu Pjačenci. Slika je 2019. godine pronađena ispod metalne ploče na fasadi te galerije, a verovalo se da su je lopovi tu ostavili i odstali od krađe. 

Portret je trebalo da bude prikazan prošle godine na izložbi posvećenoj Klimtu, ali je ona otkazana zbog pandemije, a sada je u planu da se ovog meseca nađe u Muzeju Rima u palati Braski na izložbi koja se bavi Klimtovim periodom u Italiji. 

Boravak u toj zemlji na slikara je ostavio dubok trag, a navodno je odlučio da počne da koristi listiće zlata na svojim slikama, nakon što je posetio Baziliku svetog Marka u Veneciji.

"Portret dame" biće izložen pet meseci, pre nego što se vrati u "Ricci-Oddi". 

Klimt je tu sliku završio 1917, godinu dana pre svoje smrti, a galerija ju je otkupila 1925. Na slici se nalazi mlada žena za koju se veruje da je bila slikareva ljubavnica. 

Deset meseci pre krađe ovog umetničkog dela, rendgenska analiza pokazala je da je Klimt slikao damu preko svog ranijeg rada. Onda je 1997. organizovana izložba na kojoj je portret trebalo da bude predstavljen u svetlu novog otkrića, ali je on nestao tokom priprema. Pronađen je samo polomljen ram slike na krovu galerije, što je navelo istražitelje da pomisle da su lopovi odneli sliku.

profimedia

 

Međutim, baštovan je sređujući cveće oko muzeja u decembru 2019. godine pomerio metalnu oplatu i pronašao čuveno delo. Tada je član Veća Pjačence izjavio da je reč o "najtraženijoj ukradenoj slici na svetu, posle Karavađovog 'Rođenja Isusa Hrista sa svetim Franjom i svetim Lavrentijem'". 

Procenjuje se da ovo Klimtovo delo vredi 70 miliona dolara, piše Art News.

U martu su italijanski mediji izveštavali o tome da su tužioci odbacili tužbe protiv troje ljudi koji su bili osumnjičeni za krađu 1997. Oni su rekli da su sliku vratili u zid galerije kao "poklon" gradu, ali im tužioci navodno nisu verovali.

"Bili su škrti sa detaljima, ali su se uvek držali priče da slika nije bila sve to vreme u zidu. Nisam stručnjak, ali verujem da bi bila oštećena da je svih tih godina bila tamo", rekao je za Gardijan italijanski novinar Ermano Marijani, koji je istraživao ovaj slučaj.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura