Biznis vesti

Krče put mladima do Berklija i Sorbone: Bivši studenti pomogli đacima iz Srbije da dobiju milion dolara u stipendijama

Komentari

Autor: Z. R.

21/11/2021

-

18:24

Krče put mladima do Berklija i Sorbone: Bivši studenti pomogli đacima iz Srbije da dobiju milion dolara u stipendijama
Equedu - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Svoja iskustva sa studijama u inostranstvu Miloš Bećarević, Nikola Zdravković i Milana Mejtes iskoristili su za pokretanje agencije "Equedu", koja pomaže mladim ljudima da lakše i brže postanu studenti na prestižnim fakultetima u svetu. Zahvaljujući njihovim uslugama, učenici iz Srbije primljeni su na neke od vodećih svetskih univerziteta i ukupno su za dve godine dobili više od milion dolara u stipendijama. Oni sada znanje stiču na Berkliju, Oksfordu, Kembridžu, Sorboni, kao i na Univerzitetu u Torontu.

"Equedu" je agencija koja se bavi konsultativnim radom u oblasti obrazovanja i pomaže učenicima srednjih škola da bezbolno prođu aplikacioni proces na najboljim svetskim univerzitetima.

Rodonačelnik ideje i osnivač agencije Miloš Bećarević, osnovne studije iz međunarodnih odnosa je na kineskom jeziku završio Univerzitetu Fudan u Šangaju, a master iz finansija u Americi na Univerzitetu Brendajs. Kaže da je inspiracija za ovaj projekat došla najviše zbog toga što je uvideo koliko neverovatno kvalitetne dece iz srednje škole i iz Petnice je upisalo univerzitete koji su bili ispod njihovih mogućnosti i koliko je veliki efekat to imalo na njihov potencijal i buduće karijere.

"Iako je očekivanje bilo da na najbolje svetske univerzitete idu najpametniji đaci, za tih šest godina sam uvideo da je činjenica da su velika većina u stvari bili bogati učenici koji su informacije dobijali jako rano i samim tim imali ogromnu prednost prilikom prijava. Zbog kvaliteta obrazovanja i prilika koje su ti univerziteti omogućavali, oni su umnogome prevazišli ljude poput onih koje sam ja poznavao u srednjoj školi", kaže Bećarević.

Pomažu da obrazovanje bude jednako za sve

On napominje da je, iako materijalno stanje igra veliku ulogu, glavni problem u stvari bio nedostatak informacija, jer učenici iz Srbije ne znaju koji su to najbolji svetski univerziteti, osim nekoliko vodećih, a najčešće ne razumeju ni proces prijavljivanja. Odatle je, objašnjava Bećarević, nastala ideja da pomognu da obrazovanje bude jednako za sve, stoga i naziv agencije – Equedu (Equality in Education).

Miloš i Nikola upoznali su se tokom školovanja u Filološkoj gimnaziji, a Miloš mu je ideju o agenciji koju je osnovao predstavio dok je Nikola završavao Erazmus Mundus master studije iz oblasti leksikografije u Nemačkoj.

"Shvatio sam da i on i ja, a i Milana koja nam se nedugo zatim pridružila, imamo nešto zajedničko – svi dolazimo iz siromašnijih sredina. Miloš je iz Bora, ja iz Velike Plane, dok je Milanina porodica emigrirala iz Sovjetskog Saveza početkom devedesetih i ona je takođe rasla uz puno izazova. Ceo naš akademski put je zavisio od stipendija. Onda sam shvatio ono što je bila primarna Miloševa ideja, da smo mi hodali po trnju da naši polaznici ne bi morali. Sve ovo me je navelo na razmišljanje da Equedu na duže staze može da dovede do vielikih promena", priča Nikola Zdravković.

Devojka iz Njujorka, Milana Mejtes se timu priključila nakon što je dobila Fulbrajt stipendiju, koja joj je omogućila da dođe u Srbiju kako bi predavala na Univerzitetu u Novom Sadu.

"Pošto sam završila Viton koledž i Univerzitet u Njujorku tamo sam radila za nevladinu organizaciju koja se bavi poboljšanjem kvaliteta pisanja kod učenika osnovnih i srednjih škola i osnovala sam jednu od najvažnijih konferencija koja je posvećena tome. U Equedu sada vodim program engleskog jezika i radionice za aplikacione eseje", navodi Milana Mejtes.

Besplatno uz obavezan mentorski rad

Poslovanje agencije "Equedu" se sastoji iz dva dela, od kojih je jedan besprofitan. Prvi funkcioniše tako što se učenicima koji to mogu da priušte naplaćuju usluge za savetovanje pri procesu apliciranja, dok je drugi deo za đake koji poseduju izvanredne kvalitete i uspehe, a ove usluge ne mogu da plate.

"Oni konkurišu za naš program stipendija gde dobijaju popust od čak 85 odsto, sa obećanjem da će nakon upisanih studija postati deo našeg mentorskog programa i savetovati sledeću generaciju. Program je dizajniran tako da bude samoodrživ, a mentorski rad takav da predstavlja minimalno opterećenje za studente. Prvi i poslednji semestri su im slobodni kako bi mogli da se fokusiraju na aklimatizaciju i kasnije pisanje završnog rada i traženje posla, a na godišnjem nivou su u obavezi da vode po dvoje učenika i da sa njima rade ukupno dva sata mesečno", objašanjava Miloš Bećarević.

On kaže da je trend već više godina bio takav da zbog velikog rasta u broju prijava, procenat primljenih učenika drastično opada. Pandemija ga je dodatno ubrzala, tako da je tokom prošle godine na mnogim univerzitetima taj procenat pao za 30 do 60 odsto.

Privatna arhiva

 

"Sa druge strane, univerziteti su iskusili pad u prihodima zbog toga što su mnogi primljeni studenti odložili početak studija, nisu se koristili domovi ni menze, nije bilo sportskih događaja tako da je sve to zajedno primoralo univerzitete da smanje broj stipendija. Uprkos svim izazovima, naši učenici su bili primljeni na neke od vodećih svetskih univerziteta i ukupno su za dve godine dobili više od milion dolara u stipendijama", ističe Bećarević.

On napominje da se deca iz mnogih zemalja za prijave spremaju ili od malena ili od samog početka srednje škole, a zbog obrazovnog sistema kod nas se o prijavljivanju misli tokom poslednjeg polugodišta srednje škole kad je već prekasno.

"Glavni savet je da se počne što pre, barem godinu dana pred rok. Drugi savet jeste da na ovo gledaju iz jedne globalne perspektive. Obrazovni sistem kod nas je dosta zastareo, anahron je i neprilagođen međunarodnim standardima. Sve to našim učenicima predstavlja dodatni izazov i što pre to uvide, pre će moći da se prilagode i uhvate korak sa vršnjacima iz škola koje svoje učenike namenski spremaju za vodeće univerzitete", poručuje Bećarević.

Ovaj mladi tim entuzijasta ističe da su materijalna nejednakost i nedostatak u informacijama globalni problemi i napominju da im je cilj da od agencije "Equedu" naprave međunarodnu kompaniju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis