Aktuelno iz kulture

Beninska bronza se vraća kući: Univerzitet u Kembridžu vratio Nigeriji neprocenjivu skulpturu ukradenu u 19. veku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2021

-

13:48

Beninska bronza se vraća kući: Univerzitet u Kembridžu vratio Nigeriji neprocenjivu skulpturu ukradenu u 19. veku
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet Kembridž postao je prva institucija u Velikoj Britaniji koja je Nigeriji vratila jednu od bronzanih skulptura iz perioda Beninskog kraljevstva, koje su 1897. britanske trupe odnele iz palate tadašnjeg vladara Benina. Budući da su na hiljade vrednih statua sa prostora današnje Nigerije krajem 19. veka bespravno donete u Britaniju, ovaj potez Univerziteta trebalo bi da napravi pritisak i na druge ustanove da vrate beninsko blago.

Kembridž vraća statuu petla, jedan od neprocenjivih artefakata, koji je Džizus koledžu 1905. poklonio otac jednog od studenata. Isto planira da učini i Univerzitet Aberdin koji poseduje skulturu Obua (kralja) Benina, a koja je 1957. otkupljena na jednoj aukciji.

Nakon što su britanski vojnici opljačkali palatu i doneli kraj tada jednoj od najmoćnijih kraljevina u Africi, razni artefakti su zatim prodavani i poklanjani pojedincima, kao i muzejima širom sveta. Nigerijske vlasti i aktivisti već dugo pozivaju na njihovu repatrijaciju, a nadaju se da je potez Kembridža samo početak. 

"Zahvalni smo Džizus koledžu što je utabao stazu i radujemo se sličnom povratku naših artefakata iz drugih institucija gde se nalaze", rekao je Lai Muhamed, nigerijski ministar informacija i kulture.

Takođe, Francuska je na svečanoj ceremoniji upriličenoj u Kvai Branli muzeju u Parizu, zvanično vratila 26 artefakata ukradenih 1892. iz beninskog grada Abomeja.

 

 

Francuski istoričari procenjuju da je oko 90 procenata kulturnog nasleđa Afrike u Evropi. Samo u Kvai Branli muzeju nalazi se oko 70.000 predmeta iz Afrike. 

Nemačka se takođe obavezala da će vratiti blago Benina u Nigeriju, ali ne i Britanski muzej u Londonu, u kom se zapravo nalazi najveća kolekcija tih predmeta. Takođe, Muzej u Bristolu koji se obavezao da vrati svoje skulpture iz Benina pre 18 meseci, još nije realizovao njihovo vraćanje. Evropski muzeji u međuvremenu su uključeni u Beninsku grupu za dijalog sa nigerijskim vlastima, čiji je cilj izgradnja novog muzeja u toj zemlji koji bi trebalo da se vrate bronzane skulpture. 

Centar moćnog kraljevstva naroda Edo

Grad Benin bio je centar moćnog i dugovečnog kraljevstva zapadnoafričkog naroda Edo, koji je barem od 17. veka bio poznat po metalurgiji. 

 

 

Širenje britanske kontrole krajem 19. veka doveo je do konflikta sa Kraljevstvom Benin, što je 1897. kulminiralo konfliktom i rušenjem celog grada u ekspediciji britanske vojske poznate kao "Beninska kaznena ekspedicija". Kraljevska palata je opljačkana i zapaljena, a Oba (kralj) Ovonramven Nogbaisi proteran.

Na hiljade artefakata neprocenjive vrednosti koji su tada ukradeni, postali su poznati kao Beninska bronza.

Komentari (0)

Kultura