Istorija

Preispitivaće se istorija Starog kraljevstva: Otkriveno da je mumija u Egiptu hiljadu godina starija nego što se mislilo

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2021

-

15:18

Preispitivaće se istorija Starog kraljevstva: Otkriveno da je mumija u Egiptu hiljadu godina starija nego što se mislilo
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Analizom mumije koja je pronađena u grobnici plemića Kuvija, pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balsamovanja hiljadu godina pre nego što se do sada pretpostavljalo.

Kako prenosi Gardijan, prema novim dokazima zbog kojih će morati da se ispravljaju datumi u istorijskim knjigama, drevni Egipćani izvodili su sofisticirane mumifikacije pokojnika 1.000 godina ranije nego što se mislilo.

Utvrđeno je da je očuvana mumija visoko rangiranog plemića po imenu Kuvi, otkrivena 2019. godine, daleko starija nego što se pretpostavljalo, i da je, u stvari, jedna od najstarijih egipatskih mumija otkrivenih do sada.

Ova mumija, kako se navodi, potiče iz perioda Starog kraljevstva i to zapravo dokazuje da su tehnike mumifikacije pre nekih 4.000 godina bile veoma napredne.

"Ako je ovo zaista mumija iz Starog kraljevstva, biće potrebno da se sve knjige o mumifikaciji i istoriji Starog kraljevstva revidiraju", istakla je profesorka i šef Katedre za egiptologiju na američkom univerzitetu u Kairu Salima Ikram za Observer.

Ona je dodala da će ovo "potpuno okrenuti naglavačke naše znanje o razvoju veštine mumificiranja. Korišćeni materijali, njihovo poreklo i trgovački putevi povezani sa njima dramatično će uticati na naše razumevanje starog Egipta".

Naučnici su do sada, kako navodi profesorka, mislili da je proces mumifikacije u doba Starog kraljevstva bio relativno jednostavan, te da se zasnivao se na principu isušivanja, koji nije uvek bio naročito uspešan.

Takođe, upotreba smola je bilo mnogo ograničenija u do sada istraženim mumijama iz perioda Starog kraljevstva.

Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspešno balsamovana da više liči na mumije koje su pronađene hiljadu godina kasnije“, napominje profesorka Ikram.

Otkriće ove mumije u raskošnoj grobnici u nekropoli u Sakari snimljeno je u dokumentarnoj seriji "Izgubljena blaga Egipta", koja se prikazuje na kanalu Nacionalna geografija, navodi Gardijan.

Istraga o njenom datiranju i analizi biće prikazana u novoj sezoni iste serije.

Hijeroglifi na grobu otkrili su da se plemić zvao Kuvi, da je bio rođak kraljevske porodice i da je živeo pre više od četiri hiljade godina.

Producent serije Tom Kuk navodi da se na osnovu grnčarije koja je pronađena u grobnici znalo da potiče iz perioda Starog kraljevstva, ali profesorka Ikram nije verovala da je mumija iz tog perioda jer je bila previše dobro očuvana.

Komentari (0)

Magazin