Aktuelno iz kulture

Grčka ministarka kulture: Unesko smatra da Britanija treba da vrati skulpture iz Partenona

Komentari

Autor: Art Newspaper

10/10/2021

-

12:56

Grčka ministarka kulture: Unesko smatra da Britanija treba da vrati skulpture iz Partenona
Grčka ministarka kulture: Unesko smatra da Britanija treba da vrati skulpture iz Partenona - Copyright profimedia/FILE PHOTO

veličina teksta

Aa Aa

Jedno od savetodavnih tela Uneska navodno smatra da Britanski muzej treba da razmotri svoje stanovište po pitanju mermernih skulptura iz Partenona, koje su u posedu te ustanove još od 19. veka, uprkos stalnim apelima grčkih vlasti da vrate vredna umetnička dela. 

Grčka ministarka kulture Lina Mendoni kaže da se Međunarodni komitet za promovisanje vraćanja kulturnih dobara zemljama njihovog porekla ili restitucije u slučaju njihovog nezakonitog prisvajanja, nedavno okupio u Parizu i da su objavili preporuku koja se delom odnosi na "loše uslove u kojima su skulpture izložene u Britanskom muzeju", prenosi Art Newspaper.

"Zajedno sa preporukom, koja se odnosi na loše uslove u kojima se čuvaju skulpture u Britanskom muzeju, Međuvladin komitet je doneo odluku koja se posebno odnosi na povratak skulptura iz Partenona", rekla je ona za Greek City Times. 

"Komitet hitno poziva Veliku Britaniju da razmotri svoje stanovište i uđe u pregovore sa Grčkom, priznajući da je tema bilateralne prirode, za razliku od britanske strane, koja tvrdi da je to nešto što se tiče samo Britanskog muzeja", rekla je ministarka dodavši da je "komitet procenio da je zahtev Grčke za povratak skulptura u njihovo mesto nastanka legitiman". 

U avgustu je jako nevreme u Londonu dovelo do prokišnjavanja Grčkih galerija Britanskog muzeja, što je dovelo u pitanje bezbednost izrezbarenih ploča i skulptura koje je engleski lord Elgin doneo iz Partenona 1801. 

Otvaranje galerija nedavno je ponovo odloženo, nakon sedmomesečnog zatvaranja usled pandemije, ali u zvaničnom saopštenju Britanski muzej navodi da nijedna od skulptura nije oštećena i da je problem sa prokišnjavanjem rešen. 

Unesko komisija organizuje bilateralne sporazume između zemalja, kako bi podstakla povraćaj kulturnog vlasništva koje je možda stečeno ilegalno ili tokom perioda kolonizacije. Predstavnici te organizacije nisu želeli da komentarišu preporuku, rekavši da će pun izveštaj sa 22. sednice biti saopšten u oktobru.

Britanska vlada insistira da mermerne skulpture iz starogrčkog hrama posvećenog boginji Atini ostanu u Velikoj Britaniji. U intervjuu koj je u martu dao za grčki list Ta Nea, britanski premijer Boris Džonson odbacio je mogućnost njihovog vraćanja, izjavivši da ih je škotski plemić lord Elgin svojevremeno legalno stekao.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

UNESKO dodao još dva kulturna dobra na svoju listu - italijanske terme Montekantini u Padovi i francuski svetionik Korduan

Komentari (0)

Kultura