Aktuelno iz kulture

Epir oživljava drevna kulturna blaga: 5 antičkih teatara u novom ruhu

Komentari
Epir oživljava drevna kulturna blaga: 5 antičkih teatara u novom ruhu
Epir oživljava drevna kulturna blaga: 5 antičkih teatara u novom ruhu - Copyright Screenshot Euronews Video

veličina teksta

Aa Aa

Pet najvažnijih teatara drevne Grčke nalaze se u regiji Epira. Neki od njih su dobro poznati, dok su neki praktično nepoznati široj javnosti. Novi projekat koji delimično finansira Evropska unija trebalo bi da restaurira ovo blago istorije i arhitekture i pretvori ga u turističku atrakciju. 

Biće restaurirani Dodona, Gitana, Amvrakija, Kasope i rimski teatar Nikopolj , kaže arhitekta i inženjer Georgios Smiris, vođa ovog projekta. 

"Navikli smo na činjenicu da spomenici arhitekture treba da budu ruine i da ih kao takve posećujemo, ali je teatar neodvojiv od društvenog aspekta", rekao je on. 

"Drevni teatri mogu da se koriste i u edukativne svrhe. Ovde ljudi mogu da se okupljaju i umrežavaju. Naš cilj je da ljudi, ne samo gledaju ove spomenike, nego i da ih koriste". 

Projekat nazvan "Putevima kulture drevnih teatara Epira" uključuje pet arheoloških nalazišta. Put je dugačak 344 kilometra i govori o vremenu od pre 2.500 godina. Ukupan budžet za ovaj projekat iznosi 24 miliona evra, od kojih osamdeset odsto obezbeđuje Evropska unija. 

Glavna svrha ove ture je da privuče grčke i strane investitore zainteresovane za arheologiju, istoriju i umetnost. Biznis grupa koju čine hoteli, restorani, turističke agencije i lokalni proizvođači, već je zaživela. 

"Ovaj put kulture biće uspešan, kada turisti okuse modernu, svakodnevnu kulturu ove regije", kaže Nikos Karabelas, član komiteta za monitoring ovog projekta.  

"Turisti bi trebalo da probaju naše maslinovo ulje, probaju lokalne specijalitete i med. Drugim rečima, da okuse toplinu i jedinstvenu gostoljubivost Epira". 

Ova regija je prepuna istorijskih spomenika - od tvrđave u Janjini i njenim nedavno otvorenim Muzejom srebra, do galerija savremene umetnosti.   

Kada se ublaže restrikcije usled pandemije, pokrenuće se i marketinška kampanja s ciljem da se u Epir privuku turisti iz Evrope i drugih zemalja. 

Komentari (0)

Kultura