Društvo

Unesko: Srpska dobra na KiM ostala na listi baštine u opasnosti

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2021

-

13:32

Unesko: Srpska dobra na KiM ostala na listi baštine u opasnosti
Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komitet za svetsku baštinu Uneska jednoglasno je doneo odluku o zadržavanju srpskog kulturnog dobra, Srednjevekovnih spomenika na Kosovu (Srbija), na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, izjavila je danas za Tanjug ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili.


"To je izuzetno važno, jer potvrđuje kontinuitanu ozbiljnu ugroženost ovog dobra na šta Republika Srbija stalno ukazuje", rekla je ona.

Ova dobra su, kako je podsetila, upisana na Uneskovu listu na zahtev Srbije i država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije. 

Inače, spomenici koji se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine su srpski manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška. Oni se na listi nalaze pod objedinjenim nazivom "Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji" i predstavljaju vrhunac vizantijsko-romaničke kulture, sa jedinstvenim stilom fresko-slikarstva, koji se razvio na prostoru Balkana između 13. i 17. veka.

Petković:Srpskim spomenicima na KiM potrebna zaštita

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozdravio je odluku Komiteta za baštinu Uneska da četiri srpska spomenika na Kosovu ostanu uvrštena na Listu ugrožene svetske baštine.


"Važna i jedino ispravna odluka Uneska da na listi svetske baštine u opasnosti zadrži četiri hrama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji! Srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška i dalje se nalaze u rizičnoj situaciji i potrebna im je zaštita i to međunarodna", napisao je Petković na Fejsbuku.
 

 

Preporuka za vas

UNESKO dodao još dva kulturna dobra na svoju listu - italijanske terme Montekantini u Padovi i francuski svetionik Korduan

Komentari (0)

Srbija