Neistražena Evropa

UNESKO dodao još dva kulturna dobra na svoju listu - italijanske terme Montekantini u Padovi i francuski svetionik Korduan

Komentari

Autor: Tanjug/France24.com

25/07/2021

-

15:15

UNESKO dodao još dva kulturna dobra na svoju listu - italijanske terme Montekantini u Padovi i francuski svetionik Korduan
UNESKO dodao još dva kulturna dobra na svoju listu - italijanske terme Montekantini u Padovi i francuski svetionik Korduan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Terme Montekantini u Padovi, sa izvanrednim srednjevekovnim freskama, i francuski svetionik Korudan iz 16. veka uvršteni su na listu svetske bašine UNESKO-a, pišu svetski mediji.

Italijanski ministar za kulutru Dario Franceskini rekao je da ova organizacija prepoznala kultrunu vrednost termi i da su zbog toga postale deo svetske i kulturne baštine.

"Svetska organizacija je prepoznala izvanredno, univerzalno umetničko-istorijsko blago naše zemlje", izjavio Franceskini.

profimedia

 

U konkretnom slučaju Padove, terme Montekantini su deo projekata “Padova Urbs picta” koji uključuje niz remek-dela stvorenih između 1305. i 1397. godine, a koja su, prema mišljenju stručnjaka, bile revolucinarne za istoriju umetnosti, počevši od Ðota u kapeli Skrovenji do Jakopa iz Verone, Guarienta, Ðusta de Menabuoi, Altikieria da Zevio i Jakopo Avanzi, prenosi agencija Agi.

Inače, Italija je prva zemlja na svetu po broju, ukupno 57 objekata, remek dela i prirodnih vrednosti, koje su uvrštene na listu svetske baštine.

Sa druge strane, Korduan, poznatiji kao Kralj svetionika ili Svetionik kraljeva, takođe postaje deo UNESKO-ve kulturne baštine, piše portal France24.com. 

profimedia

 

On se nalazi se sedam kilometara daleko od kopna u blizini ušća reke Žironde u Stlanskom okeanu. Visok je 68 metara i zauzima deseto mesto najviših tradicionalnih svetionika na svetu. Završen je 1611. godine i najstariji je francuski svetionik.

Komitet UNESKO-a  je naveko da je "Korduan svetionik monumentalni toranj koji je ukrađen izuzetno lepim stubovima i predstavlja remek delo pomorske signalizacije".

"Izgrađen je sa ambicijom da nastavi tradiciju poznatih svetionika ilstrujuči umetnost gradnje kada je plovidba morem i prekomorska trgovina bila važna. Svetionici su tada imali vežnu ulogu kao teritorijlani markeri i kao instrumenti bezbednosti", navodi se u saopštenju komiteta.

Komentari (0)

Evropa