Politika

Kurti i Osmani traže prijem u UNESKO i da se četiri manastira SPC zavedu kao "kosovska"

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2021

-

23:32

Kurti i Osmani traže prijem u UNESKO i da se četiri manastira SPC zavedu kao "kosovska"
Kurti i Osmani traže prijem u UNESKO i da se četiri manastira SPC zavedu kao "kosovska" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najviši predstavnici vlasti u Prištini zatražili su od Uneska da se četiri spomenika kulture na KiM koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine (manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije "u opasnosti", da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, i izrazili spremnost da Prištini pristupi toj organizaciji UN, prenosi Ekonomija onlajn.


U pismu Unesku, upućenom na dan Svetske kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, koje su potpisali premijer Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik skupštine Gljak Konjufca dali su objašnjenje o delovanju prištinskih institucija po pitanju zaštite kulturnog nasleđa i promocije kulturnih prava svih zajednica koje žive na KiM.

"Prvo smo zatražili da se četiri kosovska spomenika koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine (manastir Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije ''u riziku''. Bezbednosne okolnosti na Kosovu su se potpuno promenile od daleke 2006. godine kada su ovi spomenici ocenjeni kao ugroženi", navedeno je u pismu, prenosi Kosovo onlajn.

profimedia

Manastir Visoki Dečani


"Kao drugo, pozvali smo ih da pregledaju zastarelu terminologiju, jer se u izveštajima i dokumentima Unesko i dalje pominju ''Autonomna pokrajina Kosovo“ (sada Republika Kosovo) i ''Privremene institucije samouprave u Prištini'' (državne institucije Republike Kosovo). Treće, tražili smo početak procesa za promenu države odgovorne za ova četiri spomenika, uklanjanjem Srbije i stavljanjem Kosova u tu odgovornost. Iako je Srbija navedena kao država na listi svetske baštine za četiri predmetna spomenika, ona nema stvarnu ili pravnu kontrolu nad njima, pa prema tome ne može ispuniti svoje obaveze prema Unesku", kaže se, između ostalog, u pismu.

Potpisnici pisma uveravaju zvaničnike Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu da će se "kao i ranije, i u budućnosti zalagati za zaštitu, promociju i razvoj svih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu".

"U ime institucija koje predstavljamo, garantujemo da je Kosovo u potpunosti spremno za članstvo u Unesko, pravo koje nam je uskraćeno pre nekoliko godina. Verujemo da nemogućnost pridruživanja 2015. godine u odsustvu vrlo malog broja glasova ne bi trebalo da se pretvori u dugoročnu kaznu za Kosovo", naveli su.

"Spremni smo da postanemo deo velike Uneskove porodice koja će kroz našu kulturnu baštinu doneti dodatnu vrednost čovečanstvu i postati deo zajedničkih napora za trajni mir u svetu. Verujemo u univerzalnost kulturne baštine i kao takvu u njen potencijal objedinjavanja", navodi se u pismu Kurtija, Osmanijeve i Konjufce Unesku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija