Evropa

Veliki šumski požar istočno od Aleksandropolisa, evakuisano osam sela

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2023

-

22:47

Veliki šumski požar istočno od Aleksandropolisa, evakuisano osam sela
Veliki šumski požar istočno od Aleksandropolisa, evakuisano osam sela - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčke vlasti evakuisale su danas osam sela u blizini severoistočne granice sa Turskom, gde bukti veliki letnji požar, izazvan jakim vetrom. Vatrogasna služba je saopštila da se više od 130 vatrogasaca, uz pomoć 14 aviona za bacanje vode i tri helikoptera, bori da obuzda požar i da je poslato pojačanje iz drugih delova zemlje. 

Šumski požar izbio je rano jutros u blizini sela Melija, istočno od grada Aleksandropolisa. Trenutno nema izveštaja o povređenima, ali vlasti su saopštile da su neke kuće pretrpele štetu u dva evakuisana sela, prenosi AP.

Ranije je deo glavnog autoputa u toj oblasti bio zatvoren zbog gustog dima. Manji požar izbio je u blizini Soluna, drugog po veličini grada u Grčkoj. Prethodno su vatrogasci stavili pod kontrolu požar na zapadnom ostrvu Kefalonija.

Vatrogasna služba je za vikend izdala uzbunu za požar. Smrtonosni požari izazvali su prošlog meseca pustoš u centralnoj Grčkoj i evakuaciju oko 20.000 turista sa ostrva Rodos. 

Dva pilota vazduhoplovnih snaga su poginula kada se njihov avion koji je ispuštao vodu srušio tokom gašenja požara na ostrvu Evija.

Zvaničnici Evropske unije tvrde da su klimatske promene uzrok sve intenzivnijih šumskih požara u Evropi, napominjući da je 2022. bila druga najgora godina za štetu od šumskih požara u istoriji posle 2017. godine.

Španske vlasti su danas naredile evakuaciju hiljada stanovnika Tenerifa, na Kanarskim ostrvima, gde požar nekontrolisano besni već četvrti dan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa