Evropa

Zbog požara u Aleksandrupoliju na severoistoku Grčke proglašeno vanredno stanje

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2023

-

12:37

Zbog požara u Aleksandrupoliju na severoistoku Grčke proglašeno vanredno stanje
Grčki vatrogasci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog velikog požara u blizini Aleksandrupolija, glavnog grada okruga Evros u pokrajini Trakiji na severoistoku Grčke, koji je izbio u subotu u ranim jutarnjim satima i uvećao se zbog jakih vetrova koji duvaju u okolini, vlasti su proglasile vanredno stanje.

U saopštenju vatrogasne službe se navodi da postoje dva glavna fronta vatrene stihije na jugozapadu i jugoistoku, a onaj kod Lutra Traianoupolija najviše zabrinjava.

Kako javlja dopisnik ERT, vetrovi su ponovo olujni u regionu Pefke, što dovodi do toga da se mala žarišta ponovo pretvaraju u veće, aktivne požarne frontove, prenosi Katimerini.

Izveštač ERT navodi da je front ovog požara bio blizu selu Pefka i da je sve oko tog mesta izgorelo.

Gradonačelnik Aleksandrupolija Janis Zambukis, rekao je za Katimerini da je situacija danas u izvesnoj meri poboljšana jer kuće više nisu ugrožene.

"U požaru trenutno gore uglavnom šume i oranice, područja u kojima nema naselja. Ono što nas interesuje jeste da se ukloni pretnja po naselja Doriskos i Monastiraki. Sledi sastanak Koordinacionog tela na kome će učestvovati sve instance angažovane u akciju gašenja (opština, region, vatrogasna jedinica, vojska) i razmotrati kako ćemo dalje", naglasio je Zambukis.

Pojačane snage Vatrogasne službe  

Od jutros je, prema izveštaju grčke meteorološke službe, vetar ojačao u odnosu na proteklu noć i očekuje se da će duvati tokom celog dana i dostići jačinu od sedam bofora (između 50 i 61 kilometara na čas).

Sa prvim dnevnim svetlom poletela su četiri aviona i sedam helikoptera i počeli da gase požar.

"Vatra je tokom noći mnogo puta menjala pravac, ali nadam se da će danas biti bolje", rekao je gradonačelnik Aleksandrupolisa.

Snage Vatrogasne službe su pojačane i sada je na terenu ukupno 176 vatrogasaca, od kojih je 28 stiglo iz Atine, plus 10 vojnih pešadijskih jedinica i 48 vatrogasnih vozila.

Pored toga, grčka vojska je kao pomoć u gašenju požara poslala četiri protivpožarna aviona CL-415, jedan avion PZL, 2 grupe od po 20 pripadnika vojske i dve grupe sa po 10 pripadnika grčkih oružanih snaga plus dodatna vatrogasna vozila.

U razgovoru za grčki dnevnik Katimerini predstavnik za štampu vatrogasne brigade Janis Artofios opisao je požar kao "divlji, težak, jak i agresivan".

"U tri sata ujutru pala je jaka kiša sa više stotina električnih pražnjenja. Vetar je veoma jak skoro celoga dana", rekao je Artofios.

Gusti dim koji je stigao do grada Aleksandrupolisa stvara veoma ozbiljan problem, zbog čega je sa broja 112 poslata poruka da stanovnici ostanu u svojim domovima sa zatvorenim vratima i prozorima.

Komentari (0)

Evropa