Evropa

Rekordna linija nultnog stepena: Švajcarski balon morao na 5.300 metara visine da bi zabeležio nula stepeni

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

21/08/2023

-

16:53

Rekordna linija nultnog stepena: Švajcarski balon morao na 5.300 metara visine da bi zabeležio nula stepeni
Rekordna linija nultnog stepena: Švajcarski balon morao na 5.300 metara visine da bi zabeležio nula stepeni - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Meteorolozi u Švajcarskoj zabeležili su izotermnu temperaturu od nula stepeni Celzijusa na visini od 5.300 metara, što je najviša izmerena izotermna temperatura od 1954. godine.

Švajcarski meteorološki balon morao je da se popne na visinu od 5.300 metara da bi bila potvrđena temperatura od 0 stepeni Celzijusa, rekli su meteorolozi i objasnili da je linija nultog stepena na većoj visini nego prethodnih godina zbog letnjeg toplotnog talasa i požara koji besne u mnogim delovima Evrope, prenosi londonski Gardijan.

Ovi rezultati merenja temperature meteorološkim balonom švajcarske meteorološke službe koji je poleteo iz Pajerna u zapadnoj Švajcarskoj "rekordni su od 1954. godine i početka praćenja izotermnih temperatura", saopštila je meteorološka služba.

Šta je izotermni nulti stepen?

Temperatura opada sa porastom visine, a u zavisnosti od godišnjeg doba i vremenskih uslova, varira i visina iznad koje temperatura pada ispod nule.

"Ova površina, poznata kao izoterma nultog stepena, odvaja slojeve vazduha sa temperaturama iznad 0 stepena na malim visinama od onih ispod nule na većim visinama ", objašnjava meteorološka služba na svojoj veb stranici.

Kako piše Euronews, izoterma nultog stepena igra ključnu ulogu u prognozi vremena i svakodnevnom životu u alpskom regionu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa