Evropa

Izbegnuta tragedija na aerodromu u Parizu: Umalo sudar dva aviona zbog greške kontrolorke leta

Komentari

Autor: Jutarnji list

21/07/2021

-

19:39

Izbegnuta tragedija na aerodromu u Parizu: Umalo sudar dva aviona zbog greške kontrolorke leta
Izbegnuta tragedija na aerodromu u Parizu: Umalo sudar dva aviona zbog greške kontrolorke leta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Greška u govoru koja se dogodila kontrolorki leta na aerodromu Šarl de Gol u Parizu dovela je do toga da su se dva aiona približila na 90 metara i skoro sudarila, piše CNN.

Incident se dogodio u utorak, a u njemu su učestvovali Boing 787 američkog avioprevoznika Junajted Erlajns koji je putovao iz Nevarka u američkoj saveznoj državi Njudžersi za Pariz i Erbas A320 britanskog avioprevoznika IziDžez koji se pripremao da iz Pariza krene za Malagu.

Bilo je predviđeno da Junajtedov avion sleti na pistu 09L, a da IziDžet poleti s piste 09R, ali kontrolorka je greškom letelici američkog avioprevoznika rekla da sleti na pistu 09R.

Prema izveštaju Francuske agencije za civilno vazduhoplovstvo (BEA), posada Junajteda zatražila je potvrdu promene piste za sletanje, a pritom su koristili reči "razumem" i "skretanje prema 9 desno".

Kontrolorka, međutim, nije proverila povratno čitanje (eng. readback) posade te je odmah IziDžetu rekla da se pripremi za poletanje s piste 09R.

U tom trenutku Junajtedov avion se i dalje pripremao za sletanje na pistu 09L pa je posada IziDžeta krenula ka pisti 09R. Junajted se, međutim, ubrzo nakon toga preusmerio na pistu 09R. Prilikom sledeće provere IziDžet je uočio da se Junajted priprema da sleti na njihovu pistu za uzletanje.

Posada IziDžeta pitala je kontrolorku zašto drugi avion sleće na njihovu pistu i upozorila je na potencijalni sudar.

Junajted je u tom trenutku leteo na visini od 91 metra, a od kraja piste bio je udaljen 1.300 metara.

Avioni su u trenutku mimoilaženja bili udaljeni samo 91 metar.

Kontrolorka leta ispala iz iz forme

Prema izveštaju BEA, kontrolorka nije mogla jasno da vidi piste 09R i 09L jer je oprema koja gleda na njih bila pokvarena te je zbog toga sedela za drugim ekranom.

U trenutku kada nastao incident, ekran koji gleda na piste 09R i 09L taman je popravljen i kontrolorka se spremala da pređe na njega, što ju je, kako stoji u izveštaju, "brinulo".

Kontrolorka je istražiteljima rekla i da ju je zbunio raniji zahtev jednog drugog aviona da zbog tehničkih poteškoća sleti na pistu 09R, koja je duža od piste 09L.

Istražitelji su naveli da je do incidenta došlo i zato što je kontrolorka zbog smanjenog vazdušnog saobraćaja zbog pandemije ispala iz forme.

Navedeno je i da je posada Junajteda prilikom komunikacije trebalo da koristi standardnu frazu "potvrđujem" (eng. confirm), a ne neuobičajenu "razumem" (eng. understand).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa