Evropa

Novi saobraćajni znak u Francuskoj, za nepoštovanje predviđena i kazna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2023

-

23:41

Novi saobraćajni znak u Francuskoj, za nepoštovanje predviđena i kazna
Novi saobraćajni znak u Francuskoj, za nepoštovanje predviđena i kazna - Copyright Prinstscreen YouTube/Voie dédiée sur le boulevard périphérique de Paris

veličina teksta

Aa Aa

Na putevima u Francuskoj počelo je postavljanje novog saobraćajnog znaka u obliku simbola dijamanta na jednobojnoj pozadini, najčešće plavoj ili crnoj, uz beli okvir. 

Ovaj znak odnosi se na zajedničko korišćenje vozila, a cilj je da se podstakne ovakav način putovanja, piše Sortir A Paris. Ovi znaci su deo Konvencije koja ima za cilj da ograniči zagađenje izazvano automobilima.

Funkcija mu je da signalizuje kada se radi o saobraćajnoj traci rezervisanoj za automobile s minimum dva putnika, električna vozila, taksije, autobuse i slično.

 

 

U primenu je uveden još 2020. godine, a može biti aktivan samo tokom određenog vremena, kao što su periodi saobraćajnih gužvi.

Novi saobraćajni znak je već postavljen u Lionu, Grenoblu i Strazburu, a uskoro će moći da se vidi i na pariskoj obilaznici, kao i još nekim prilaznim putevima.

Ova traka na pariskoj obilaznici (Périphérique) sledeće godine biće rezervirsana za učesnike Olimpijskih igara, odnosno prevoz sportista i službenog osoblja, prenosi Index.

Za nepoštovanje ovog znaka, odnosno vožnju u rezervisanoj traci, plaća se kazna do 135 evra. Prometne trake nadziraće posebni radari, dok će kaznu plaćati vozači s manje od dva putnika u vozilu, stoji u glasilu Sortir A Paris.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa