Život

Novi saobraćajni znak na nemačkim putevima: Izgledom se razlikuje od ostalih, a mnogi ne znaju čemu služi

Komentari

Autor: focus.de

21/12/2022

-

18:52

Novi saobraćajni znak na nemačkim putevima: Izgledom se razlikuje od ostalih, a mnogi ne znaju čemu služi
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Nemačkoj postoji oko 500 različitih saobraćajnih znakova, a sa promenom saobraćajnih propisa 2020. godine, dodato je i nekoliko novih. Na pojedinim putevima u ovoj zemlji može se videti i okrugli crno-beli saobraćajni znak koji je postao interesantan prvenstveno zbog toga što nije namenjen vozačima već njihovim vozilima.

Vozači ovakve znakove mogu videti na autoputu A9 između Minhena i Ingolstadta, kao i na autoputu A93, a ukupno ih je 13 na udaljenosti od 2,5 kilometra. Deo su pilot projekta "Digitalni test terenski autoput“ (DTA) Federalnog ministarstva za digitalne poslove i transport (BMDV), piše nemački portal Focus.

Znak crno-bele boje, koji ima kružni oblik, nije namenjen vozačima, pešacima ili drugim učesnicima u saobraćaju, već je referentna tačka za veštačku inteligenciju, tačnije namenjen je autonomnim automobilima.

profimedia

 

Ovakva vozila se redovno nalaze na autoputu A9, testiraju se u realnim uslovima i njihove podatke procenjuju analitičari. Proizvođači automobila, telekomunikacijske firme i IT industrija ovde testiraju digitalnu komunikaciju između puta i automobila.

Ovaj znak vozilima omogućava da odrede svoju tačnu lokaciju koristeći uzdužni i bočni položaj. Zbog svog neobičnog dizajna, on nema nikakve sličnosti sa drugim saobraćajnim znakovima, zbog čega gotovo da ne postoji opasnost od zabune.

Komentari (0)

Magazin