Evropa

Alberto Nunjes Fejho dobio nominaciju kralja za premijera Španije

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

07:45

Alberto Nunjes Fejho dobio nominaciju kralja za premijera Španije
Alberto Nunjes Fejho dobio nominaciju kralja za premijera Španije - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španski kralj Felipe nominovao je lidera konzervativne Narodne partije (PP) Alberta Nunjesa Fejhoa za kandidata za premijera, koji će se sada suočiti sa glasanjem u skupštini, saopštila je predsednica donjeg doma parlamenta Fransina Armengol.

Kralj, koji je u Španiji šef države, doneo je odluku nakon konsultacija sa predstavnicima partija koje su ušle u parlament nakon izbora 23. jula, prenosi Rojters. Fejho je rekao da mu je čast da prihvati nominaciju.

Na julskim izborima nijedna partija nije osvojila većinu mesta, međutim PP je osvojila najviše mesta, njih 137, a Fejhoa je već podržao kranje desničarski Voks sa svojih 35 poslanika, što znači da njegovu kandidaturu za premijera podržavaju ukupno 172 parlamentarca.

Da bi bio imenovan za premijera, potrebna mu je podrška 176 od 350 poslanika. Ukoliko ne bude izabran za premijera tokom prvog glasanja, sledi drugo na kojem mu je potrebna prosta većina. Ako i ono bude neuspešno, kralj mora da izabere novog kandidata.

Vršilac dužnosti premijera Španije Pedro Sančez rekao je ranije da namerava da traži podršku donjeg doma za novi mandat. Ako nijedan kandidat ne obezbedi većinu u roku od dva meseca od prvog glasanja, moraju se raspisati novi izbori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa