Evropa

Na zgarištu pronađeno osam tela: Pad aviona dva dana nakon što se Prigožin pojavio u javnosti posle dužeg vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

23/08/2023

-

20:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Privatni avion u Tverskoj oblasti u Rusiji se srušio, a tom prilikom poginulo je 10 osoba. Na listi putnika je bio šef Vagnera Jevgenij Prigožin, objavila je ruska civlina agencija za avijaciju, ali za sada nije poznato da li se on ukcao u avion.  

Prema navodima ruskih medija, na spisku putnika je bio i Dmitrij Utkin, još jedan od osnivača Vagner grupe.

BBC prenosi tvrdnje telegram kanala Grey Zone koji je objavio da je avion oboren od strane PVO sistema u Tverskom regionu, ali nema zvanične potvrde te informacije.  

Najnoviji izveštaji sugerišu da je do sada pronađeno osam tela na mestu pada letelice, sudeći prema navodima ruske državne agencije RIA Novosti.  

Inače, BBC prenosi tvrdnje sa društvenih mreža da je letelica koja se srušila Embraer Legacy sa serisjkim brojem RA-02795. Reč je o tipu letelice koju je Prigožin koristio kada je sletao u Belorusiju. 

profimedia

 

Podaci sa sajta Flight Radar ne pokazuju odakle je avion poleteo. Ranije danas se pojavio u blizini Moskve, gde se popeo na visinu od oko 8.800 metara, pre nego što je naglo počeo da pada. Podaci o ranijim letovima aviona su delimično dostupni. Imao je nekoliko putovanja iz Moskve od Sankt Peterburga u prethodnih nekoliko meseci. 

Nijedan od naloga na društvenim mrežama za koje se veruje da su povezani sa Jevgenijem Prigožinom nije do sada izneo tvrdnje o tome da li je Prigožin živ ili ne. Na nekim nalozima se navodi da je drugi privatni avion koji je u njegovom vlasništvu takođe bio u vazduhu u vreme pada letelice u Tverskoj oblasti.

Kanal povezan sa Vagner grupom, Riverse Side od the Medal navodi da se taj drugi avion okrenuo i da se vraća za Moskvu, prenosi BBC. 

Posle neuspešnog pokušaja pobune Vagner Grupe u Rusiji, sklopljen je dogovor prema kojem su oni prešli u Belorusiju, a to je pokrenuli brojne spekulacije o sudbini Vagner grupe.

Prigožin je u ponedeljak objavio video-snimak na kojem je tvrdio da se nalazi u Africi, a analitičari su ukazivali da je moguće da će ta paravojna grupa tamo da nastavi svoje poslove.  Na snimku koji je obajvljen nedavno se vidi Prigožin u kamuflažnoj uniformi s puškom u rukama. Iza njega je više naoružanih muškaraca i kamionet. 

Rojters nije uspeo da locira niti da potvrdi datum videa, ali komentari Prigožina i neke objave na proruskim Vagnerovim kanalima sugerišu da je snimljen u Africi. 

Komentari (0)

Evropa