Evropa

"Recept za haos" uoči najave vojne intervencije: Spekuliše se da su lideri hunte u Nigeru tražili pomoć Vagner grupe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, AP

09/08/2023

-

07:01

"Recept za haos" uoči najave vojne intervencije: Spekuliše se da su lideri hunte u Nigeru tražili pomoć Vagner grupe
"Recept za haos" uoči najave vojne intervencije: Spekuliše se da su lideri hunte u Nigeru tražili pomoć Vagner grupe - Copyright AP/Sam Mednick

veličina teksta

Aa Aa

Nakon vojnog puča u Nigeru i najava o mogućoj vojnoj intervenciji bloka zapadnoafričkih država (ECOWAS) u toj zemlji stručnjaci su isticali da je reč o najvećoj bezbednonoj krizi u svetu pored rata u Ukrajini. Samit na kojem bi ECOWAS trebalo da odluči o daljim koracima, pošto su lideri hunte u Nigeru ignorisali njihov ultimatum i odbili da vrate svrgnutog predsednika na vlast, održaće se u četvrtak. Za to vreme stižu izveštaji o tome da su lideri hunte zatražili pomoć od ruske plaćeničke Vagner grupe.

Rusija nije podstakla puč u NIgeru, ali su vlasti SAD zabrinute da bi Vagner grupa "eventualno mogla da se manifestuje" u regionu Sahel – to je najnovije upozorenje koje je izneo državni sekretar SAD Entoni Blinken. Inače, Nigerom već dve nedelje upravlja hunta koja je svrgla predsednika Mohameda Bazuma.

"Na koje god mesto da je Vagner grupa otišla, tu je nastupila smrt, uništenje i eksploatacija", rekao je Blinken za BBC i dodao da je nesigurnost porasla.

Prema njegovim rečima, ponovalja se ono što se dogodilo u drugim zemljama, gde pripadnici ruske plaćeničke vojske nisu doneli ništa drugo, nego loše stvari.

I portparolka ministarstva spoljnih poslova Francuske je rekla da nije moguće reći da je Rusija direktno uticala na puč u Nigeru, ali da je očigledno da postoji "oportunistički stav Rusije koja pokušava da podrži destabilizaciju gde god je to moguće". Ona je za BFM opisala Vagner grupu kao "recept za haos".

Tanjug/AP/ORTN

 

Inače, veruje se da Vagner ima hiljade boraca u Centralnoafričkoj Republici i Maliju, gde ima i unosne poslovne interese, ali takođe i radi na podsticanju diplomatskih i ekonomskih odnosa sa Rusijom, piše BBC. Pripadnici te grupe su optuženi za široko kršenje ljudskih prava u nekoliko afričkih zemalja.

Zašto je liderima hunte u Nigeru potreban Vagner?

Uprkos tome, kako piše britanski javni servis, postoje spekulacije da je vojska Nigera zatražila "asistenciju" od Vagnera, dok se suočava sa mogućnosšću vojne intervencije bloka ECOWAS. To je u skladu i sa pisanjem agencije AP koja je navela, pozvajući se na reči novinara i istraživača Soufan centra Vasima Nasra, da je jedan od lidera puča na sastanku u Maliju uspostavio kontakt sa nekim iz Vagner grupe.  

Navodi se da je taj susret potvrđen od strane tri izvora u Maliju i od strane jednog francuskog diplomate. Inače o tom sastanku prvo je isvestio France 24. 

"Njima je potreban Vagner zato što bi to bila garancija da će ostati na vlasti”, naveo je Nasr i dodao da ruski plaćenici razmatraju taj zahtev. 

Zapadni vojni zvaničnik koji je pričao za AP pod uslovom anonimnosti je takođe rekao da je čuo za izveštaje da je hunta zatražila pomoć od Vagner grupe u Maliju. Ranije je tokom posete Maliju general Salifu Modi upozorio na vojnu intervenciju, obećavajući da će Niger učiniti sve što je potrebno da ne postane "nova Libija", izvestila je državna televizija Nigera.  

S druge strane, predsednik Bazum, koji se trenutno nalazi u zatočeništvu ranije je govorio o svojim brigama kada je reč o uticaju Vagner grupe u Africi. 

profimedia

 

"Otvorenim pozivom od strane organizatora puča i njihovih regionalnih saveznika, ceo region Sahela mogao bi da padne pod ruski uticaj preko Vagner grupe, čiji smo brutalni terorizam videli u punom obimu u Ukrajini”, napisao je on prošle nedelje za Vašington post.  

Kako piše BBC, trenutno je nejasno da li su borci Vagnera ušli u Niger, ali Telegram kanal koji se dovodi u vezu sa tom grupom, "Grey Zone", naveo je u ponedeljak da je oko 1.500 boraca nedavno poslato u Afriku. Nije precizirano gde na kontinentu su oni raspoređeni. Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin je prošle nedelje izjavio da ono što se dogodilo u Nigeru nije ništa drugo, "nego borba naroda sa njihovim kolonizatorima". 

Vanredni samit ECOWAS u četvrtak

Predsednik Nigerije Bola Ahmed Tinubu sazvao je inače vanredni samit šefova država i vlada Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) povodom situacije u Nigeru. Kako se navodi, samit će biti održan u četvrtak 10. avgusta u Abudži, prestonici Nigerije.

"Lideri ECOWAS-a će tokom samita razgovarati o političkoj situaciji i nedavnim dešavanjima i Nigeru", navodi se u objavi.

Vojna hunta u Nigeru zatvorila je vazdušni prostor u zemlji pošto je istekao ultimatum članica ECOWAS-a koje su najavile upotrebu sile ako svrgnuti predsednik ne bude vraćen na vlast.

Šta radi Vagner grupa u Africi?

Nakon nauspešne pobune Vagner grupe u Rusiji, sudbina Jevgenija Prigožina je bila neizvesna i predmet raznih analiza. Iz njegovog obraćanja moglo se zaključiti da će Vagner grupa nastaviti da se bori u Afričkim zemljama u kojima je već prisutna. Zatim je Prigožin primećen na marginama rusko-afričkog samita u Sankt Peterburgu.

Tanjug/Prigozhin Press Service via AP

 

Bivša šefica CNN biroa u Moskvi Džil Doerti je navela da Prigožin u Africi mnogo zarađuje tako što pruža usluge obezbeđenja ili obuke u zemljama gde postoje konflikti.  

"Znamo da nešto od toga mora da podeli sa Kremljom i ruskom vladom. Nije iznenađujuće to što se operacije u Africi nastavljaju, zato što postoje usluge koje Vagner obavlja za rusku vladu, tako da Moskva ne mora da prizna da je u nešto umešana. Zato mislim da nećemo videti potpuno gašenje Vagner grupe. Ali ona bi mogla da bude preimenovana ili reorganizovana", rekla je Doerti.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa