Evropa

"Prigožin nije kažnjen, ali su mu sasečena krila": Kakva će biti sudbina čoveka koji se osmelio da Putinu stane na crtu

Komentari

Autor: Aleksa Boljanović

29/07/2023

-

18:31

"Prigožin nije kažnjen, ali su mu sasečena krila": Kakva će biti sudbina čoveka koji se osmelio da Putinu stane na crtu
"Prigožin nije kažnjen, ali su mu sasečena krila": Kakva će biti sudbina čoveka koji se osmelio da Putinu stane na crtu - Copyright Tanjug/AP/Prigozhin Press Service, Russian Presidential Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Šta će biti sa Jevgenijem Pigožinom i njegovom paravojskom? To je pitanje koje skoro mesec dana postavljaju mnogi analitičari posle njegove pobune koja je okončana sporazumom sa Putinom i, kako za sada deluje, premeštanjem Vagner grupe u Belorusiju. Nedavno smo prvi put od tog događaja, koji je predstavljao najveći izazov za Putinov autoritet do sada, mogli da vidimo Prigožina na snimku kako se obraća svojim borcima, i to uz Dmitrija Utkina, još jednog osnivača najpoznatije ruske plaćeničke vojske.

"Ovo nije kraj. Ovo je tek početak najvećeg posla na svetu koji će se vrlo brzo realizovati", rekao je Utkin.

Kakav je to posao – deluje da u ovom trenutku nema mnogo ljudi koji to puzdano znaju.

"Dobrodošli u pakao" - poručio je na kraju na engleskom jeziku Utkin borcima Vagnera. Teško je reći šta bi mogao da predstavlja novi "pakao" za ozloglašenu privatnu vojsku koja se mesecima borila u bici za Bahmut. Neku vrstu "pakla" mnogi su očekivali i za Jevgenija Prigožina, s obzirom da je pokrenuo takozvani marš ka Moskvi koji je Putin oštro osudio obećavajući kažnjavanje odgovornih.

Odmah nakon pobune spekulacije o sudbini "Putinovog kuvara" kretale su se od scenarija da će biti ubijen, do toga da će morati da se iskupi tako što će da preuzme na sebe još prljavije poslove za Kremlj. Dok su se različiti navodi nizali, u međuvremenu su stizale zbunjujuće informacije o Prigožonivoj lokaciji. U jednom trenutku je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je inače posredovao u dogovoru između Vagner grupe i ruskih vlasti, objavio da je Prigožin u Rusiji, što je predstavljalo veliko iznenađenje za javnost, a to su bile i prve naznake da on možda neće biti potpuno kažnjen za svoj pohod.

Sredinom ovog meseca smo saznali da je u danima posle pobune Prigožin čak bio u Mokvi, a te informacije došle su upravo od Vladimira Putina. Ruski predsednik je u intervjuu za "Kommersant business daily" naveo da su 35 komandanata Vagnera, uključujući Prigožina, bili prisutni na sastanku 29. juna. Kako je rekao, tada im je izneo nekoliko ponuda, uključujući i službu pod visokim komandantom Vagnera koji je poznat kao "Seda kosa".   

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

"Mnogi komandanti Vagnera su klimali glavom kada sam o tome govorio", rekao je Putin, ali je dodao da je Prigožin istakao da oni nisu saglasni sa time. Takođe, Putin je rekao da "Vagner ne postoji", upitan da li će oni ostati kao "borbena jedinica". 

"Ne postoji zakon o privatnim vojskama", istakao je i dodao da bi o legalizaciji Vagner grupe trebalo da se govori u parlamentu. 

Misterija i za šefove zapadnih obaveštajnih službi

Da li Prigožin i druge istaknute figure u Vagner formaciji mogu da odbiju predlog predsednika Rusije i to nakon što je okončana njihova pobuna kada je Putin javno poručio da će oni biti kažnjeni? To zaista deluje kao malo verovatan scenario, ali izgleda da stvari nisu toliko jednostavne. Šta se tačno događa, bar sudeći po njihovim izjavama, nije jasno ni onima koji bi trebalo da raspolažu sa najviše podataka - šefovima zapadnih obaveštajaca. 

"Ove stvari su misterija čak i za mene. Prigožin je za vreme doručka bio izdajnik, tokom večere je pomilovan, a nekoliko dana kasnije je pozvan na čaj", rekao je nedavno direktor britanskog Mi6 Ričard Mur. 

Dok na opšte iznenađenje svetske javnosti šef jedne od najpoznatijih svetskih obaveštajnih službi priznaje da nešto ne zna, njegov kolega sa druge strane Atlantika govori o nečemu za šta bi mnogi pretpostavljali da bi trebalo da predstavlja tajnu operaciju. Direktor CIA Vilijam Barns je samouveren u tvrdnji da je pobuna Vagnera ukazala na pukotine u vlasti Vladimira Putina navodeći da njegova agencija pokušava to da iskoristi. Istakao je da ruska elita pokazuje sve veću zabrinutost u procene predsednika Vladimira Putina.  

Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

 

"Javila su se neka dublja pitanja o Putinovim procenama, o njegovoj otuđenosti od događaja, pa čak i o njegovoj neodlučnosti. Za mnoge Ruse, koji su navikli na Putina kao nekoga ko čuva mir, pitanje je bilo da li je car go ili zašto mu treba toliko vremena da se obuče", rekao je Berns na bezbednosnom forumu u Aspenu.  

Dodao je da će ruski predsednik verovanto pronaći način da se osveti šefu "Vagnera" i da ga eliminiše na duže staze, što se poklapa sa nedavnom rečenicom koju je predsednik SAD Džo Bajden izgovorio o Prigožinu: "Bio bih oprezan šta jedem. Obratio bih pažnju na jelovnik".

Koje poruke šalje Prigožin?

Šta za sve to vreme radi čovek koji izaziva pažnju ruske, obaveštajne ali i svetske javnosti? Tokom bitke za Bahmut bili smo preplavljeni njegovim snimcima u kojima je hvalio svoje borce, ali i oštro kritikovao rusko vojno rukovodstvo (ne i direktno Putina). Međutim, nakon pobune je "nestao", a o njemu smo uglavnom saznavali na osnovu izjava drugih.  

Ćutanje je prekinuo snimkom objavljenim na Telegramu, na kojem se navodno obraća borcima Vagnera u Belorusiji. CNN je geolocirao video navodeći da je načinjen u vojnoj bazi u gradu Asipoviči, u centralnom delu Belorusije. To mesto je prethodno bilo napušteno, a sada se veruje da je nova baza ruskih plaćenika. Takođe je dao intervju i za televiziju Afrik media u kojem se nije pojavio ali je BBC analizirao zapis i utvrdio da je to njegov glas.  

Iz tih njegovih obraćanja mogu se izvući dve ključne poruke. Prvo, izjavio je da će Vagner grupa nastaviti da se bori u Afričkim zemljama u kojima je već prisutna. Inače, Prigožinovi vojnici se nalaze u brojnim zemljama uključujući Mali i Centralnoafričku Republiku (CAR), gde ih grupe za ljudska prava i UN optužuju za ratne zločine. Velika Britanija je objavila sankcije protiv 13 pojedinaca i preduzeća povezanih sa grupom "Vagner", optužujući ih za pogubljenja i mučenje u Maliju i CAR i pretnje miru i bezbednosti u Sudanu.

Prigožin je prethodne nedelje navodno primećen na marginama rusko-afričkog samita u Sankt Peterburgu, objavio je CNN, a to je zapravo prvi put da je on viđen u Rusiji nakon pobune. 

Tanjug/AP

 

Druga poruka je da će borci Vagnera sigurno ostati neko vreme u Belorusiji, a pozdravljajući svoje ozloglašene vojnike, Prigožin je rekao da će oni od beloruske vojske da naprave drugu po snazi u svetu. Govoreći o situaciji u Ukrajini, Prigožin je, čini se, ostao pri starim stavovima. Istakao je da je reč o "sramoti" u kojoj "Vagner" ne treba da učestvuje.  

Ali ono što je novo, svakako će da učestvuje u zajedničkim vojnim vežbama sa beloruskim snagama, i to na granici sa Poljskom, što je izazvalo uznemirenost u toj članici NATO. Poljske vlasti su odmah rasporedile snage na istoku zemlje.

Inače, danas se oglasio i poljski premijer Mateuš Moravjecki, koji je rekao da se grupa od 100 vojnika iz ruske privatne vojne kompanije Vagner približila se beloruskom gradu Grodno, blizu granice sa Poljskom.

"Situacija postaje sve opasnija... Najverovatnije će oni (Vagnerovci) biti prerušeni u beloruske graničare i pomoći ilegalnim migrantima da dođu na poljsku teritoriju i destabilizuju Poljsku", rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Glivicama, na zapadu Poljske, a preneo je Rojters.

"Prigožin i Putin se dugo poznaju"

U razvoju događaja koji deluje zbunjujuće i iznenađujuće za mnoge, ispilivava pitanje da li Putin i Prigožin opet deluju zajedno? Bivša šefica CNN biroa u Moskvi Džil Doerti podseća da je Vagner grupa prisiljena da se odrekne svog teškog naoružanja, a da se glavni protagonista ove priče očigledno nalazi u Belorusiji. 

"Deluje da se Prigožin pridržava njegovog dela sporazuma. Međutim, on nastavlja sa snažnim kritikovanjem ruske vojske. Istovremeno, nastavlja da vodi operacije u Africi, ali postoje izveštaji da je morao da prodaje imovinu da bi isplatio svoje ljude. Izgleda da Prigožin nije potpuno kažnjen, ali su mu krila sasečena. Ne zaboravite da se Prigožin i Putin veoma dugo znaju”, ukazuhje Doerti i ističe da su ministar Sergej Šojgu i general Valerij Gerasimov, koji su bili meta Prigožinovih kritika i dalje na položajima, a da su drugi generali za koje se verovalo da su na strani šefa Vagnera kažnjeni.

Kada je reč o Prigožinovim porukama o Africi, Doerti napominje da Prigožin tamo mnogo zarađuje tako što pruža usluge obezbeđenja ili obuke u zemljama gde postoje konflikti.  

"Znamo da nešto od toga mora da podeli sa Kremljom i ruskom vladom. Nije iznenađujuće to što se operacije u Africi nastavljaju, zato što postoje usluge koje Vagner obavlja za rusku vladu, tako da Moskva ne mora da prizna da je u nešto umešana. Zato mislim da nećemo videti potpuno gašenje Vagner grupe. Ali ona bi mogla da bude preimenovana ili reorganizovana", rekla je Doerti.  

Tanjug/Prigozhin Press Service via AP

 

Na sličnom tragu je i Kendis Rondo, profesorka na Arizona stejt Univerzitetu. Ona u autorskom tekst za "Financial times" piše:

"Ako postoji jedna lekcija koju smo naučili od propale pobune Jevgenija Prigožina, to je da su svi zamenjivi u Putinovom sistemu, osim 'guske koja leži na zlatnom jajetu'. Tokom poslednje decenije Prigožin je upravo to predstavljao za Kremlj. Isporučivao je rusku vojnu opremu širom sveta u zamenu za zlato, dijamante i drugu vrednu robu", navela je. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa