Evropa

Kako je Prigožin od Putinovog kuvara došao do pozicije "mrtvog čoveka koji hoda"

Komentari

Autor: Rojters, Euronews Srbija

23/08/2023

-

20:17

Kako je Prigožin od Putinovog kuvara došao do pozicije "mrtvog čoveka koji hoda"
Kako je Prigožin od Putinovog kuvara došao do pozicije "mrtvog čoveka koji hoda" - Copyright Tanjug/AP/Prigozhin Press Service, Russian Presidential Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Šef ruske paravojne plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin bio je na spisku putnika aviona koji se danas srušio u ruskoj Tverskoj oblasti i to svega dva meseca od neuspele oružane pobune koju je digao protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i koja je okončana njegovim premeštanjem u Belorusiju.

Prigožinovi borci su krajem juna zauzeli su Rostov na Donu i još nekoliko mesta na jugu zemlje pa krenuli prema Moskvi. U popodnevnim satima došlo je do pregovora pa su Vagnerovi plaćenici odustali do ulaska u rusku prestolnicu. Kako je idućih dana objavljeno, odlučeno je da Vagnerovci, koji ne pristupe ruskoj vojsci, budu amnestirani i prebačeni u Belorusiju.

Od tada šef Vagnera je važio za "mrtvog čoveka koji hoda".

"Putin se pojavio pred kamerama i nazvao Prigožina izdajnikom. Svi znaju šta rade u Rusiji sa izdajnicima, a Putin to nije uradio. Želi da ga vidi mrtvog, ali to još ne može. U roku od šest meseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar. Možete mi verovati na reč", rekao je nedavno ua Fejnenšenel tajms Hristo Grozev, novinar koji se bavi Rusijom.

Od te pobune, Prigožin, nekada jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, se u javnosti pojavljivao ređe nego što je to činio ranije, a poslednjih dana se govorilo da je u Africi gde su raspoređene neke od njegovih plaćeničkih trupa. Pre dva dana objavljen je snimak Prigožina navodno nastao u Africi, ali nije poznato kada.

Iako nema zvanične potvrde o njegovoj pogibiji, izvesno je da je njegovo ime na listi putnika palog aviona. S druge strane, na pojedinim ruskim kanalima i dalje gaje nadu da je možda krenuo drugim avionom i preživeo i ovu nesreću.

O nekadašnjoj bliskosti s Putinom svedoči Prigožinov nadimak - Putinov kuvar, ali tokom sukoba u Ukrajini izjavio je da mu više pristaje nadimak Putinov mesar.

Taj nadimak je dobio zbog toga što se u njegovim restoranima Putin ranije često sastajao sa diplomatama iz stranih zemalja, ali i zbog toga što njegova ketering firma ima mnoge ekskluzivne ugovore, uključujući i onaj sa ruskom vojskom. 

Tanjug/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin

 

 

Sve je počelo nakon što je osamdesetih odslužio dugu zatvorsku kaznu zbog pljačke, posle čega je počeo da prodaje hot-dogove u svom rodnom gradu. Ubrzo je počeo da gradi udeo u lancu supermarketa i na kraju otvorio sopstveni restoran i ketering kompaniju. Njegov restoran je stekao reputaciju po dobroj hrani i ubrzo je ugostio gradske zvanice, uključujući tadašnjeg zamenika gradonačelnika Vladimira Putina.

Odatle je Prigožinova ugostiteljska firma Konkord počela da dobija vladine ugovore o snabdevanju, podižući svoje poslovanje na mnogo veći nivo.

Iako je dugo godina demantovao da ima veze sa Vagner grupom, Prigožin je prošlog septembra priznao da je osnovao tu privatnu vojnu grupu 2014, godine kada je Rusija anektirala Krim od Ukrajine. 

To je bila njegova prva javna potvrda veze koju je ranije demantovao i tužio novinare zbog izvještavanja. Vagner grupa se borila u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, između ostalih zemalja. Pripadnici plaćeničke paravojske vagner često su regrutovani u ruskim zatvorima. 

Grupa je takođe pružila podršku separatistima koje podržava Rusija i koji su zauzeli deo istočnog ukrajinskog regiona Donbasa 2014. 

U invaziji Rusije na Ukrajinu koja je otpočela prošle godine Vagnerovi borci imali su ključne uloge. Grupa je zauzela grad Bahmut na istoku Ukrajine posle nekih od najbrutalnijih borbi u ratu.

SAD procenjuje da je gotovo polovina od 20.000 ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini od decembra borci Vagnera u Bahmutu.

Međutim, tokom napada, Prigožin je razbio tabue Putinovog strogo kontrolisanog političkog sistema uvredama moskovskog vrha.

Tanjug/Prigozhin Press Service via AP

 

 

U najupečatljivijem video snimku Prigožin, 5. maja, pokazao je polje mrtvih Vagnerovih plaćenika za koje je rekao da su stradali zbog nedostatka municije koju su izazvali Šojgu i Gerasimov.
Iako je uporno tvrdio da njegove kritike nisu usmerene na lidera Rusije, već na vojni vrh, njegove objave su uzdmale odnose. 

Zbog njegove uloge u Vagneru Sjedinjene Države i Evropska unija uvele su mu sankcije Optužuju ga i da finansira farmu trolova poznatu kao Agencija za istraživanje interneta za koju Vašington kaže da je pokušala da utiče na izbore u SAD 2016. godine, na kojima je pobedio Donald Tramp.

Takođe, nekoliko kompanija u Prigožinovom vlasništvu Trezor SAD sakncionisao je zbog njihovih operacija u Africi. 

"Prigožinova uloga u Sudanu objašnjava povezanost između ruskih paravojnih formacija, podrške očuvanju autoritarnih režima i eksploatacije prirodnih resursa", saopštio je Trezor SAD.

Prigožin je šokirao svet predvodeći oružanu pobunu protiv Rusije u junu mesecu, što su brojni zapadni lideri videli kao razotkrivanje Putinove ranjivosti nakon invazije na Ukrajinu u martu 2022. Prigožin je tada iznenada prekinuo ustanak prema dogovoru koji je njemu i nekim njegovim borcima omogućio da odu u Belorusiju.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Pirocanac

24.08.2023 17:22

Zbog čega smo se mi zadnjih 15 godina približavali Rusiji i zločinca Putina, o sam BOG zna! Izgleda da smo se naučili da tražimo uvek gde je najgore to je za nas najbolje! Ojjj Srbijo medju šljivama i medju Rusofilima.

Evropa