Evropa

Lukašenkova izjava podgrejala misteriju: Dok se spekuliše o sudbini šefa Vagnera, od Prigožina ni traga ni glasa

Komentari
Lukašenkova izjava podgrejala misteriju: Dok se spekuliše o sudbini šefa Vagnera, od Prigožina ni traga ni glasa
Jevgenij Prigožin - Copyright Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

veličina teksta

Aa Aa

O šefu plaćeničke Vagner grupe, Jevgeniju Prigožinu, nije bilo mnogo informacija nakon njegove neuspele pobune i "pohoda" na Moskvu koji se završio na oko 200 kilometara od ruske prestonice. Tada je dogovoreno da Prigožin ode u Belorusiju, kao i borci Vagnera koji žele da idu sa njim, i to je bila poslednja informacija.

Međutim, jutros je situacija dobila novu dimenziju - beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je rekao da lider Vagnera više nije u njegovoj zemlji, što otvara nova pitanja o sudbini Prigožina.

"Što se tiče Jevgenija Prigožina, on je u Sankt Peterburgu. Gde je jutros? Možda je ujutro otišao u Moskvu", rekao je Lukašenko u susretu s novinarima.

Tanjug AP/Belarusian Presidential Press Office via AP

 

Dodao je da su, prema obaveštenjima koja je jutros dobio, borci Vagnera u logorima u koje su došli nakon povlačenja sa fronta radi oporavka, prenela je agencija Belta.

Lukašenko je rekao da se Vagner, ako bude raspoređen u Belorusiji, "može koristiti za odbranu zemlje". 

"Mene apsolutno nije briga i ne brinem da ćemo rasporediti određeni broj ovih boraca. Štaviše, oni će biti raspoređeni pod određenim uslovima", naveo je Lukašenko.

Pretres Prigožinove kuće: Nađene perike, oružje i zlatne poluge

Prigožin nije viđen otkako je otišao u Belorusiju, a u međuvremenu, ruske bezbednosne službe upale su u njegovu kuću u Sankt Peterburgu i objavile da su tu pronašle oružje, municiju, zlatne poluge, plišanog aligatora i orman pun perika, preneo je Skaj njuz.

Ruski list "Izvestija" objavio je slike i video snimak racije u raskošnoj rezidenciji koju je Prigožin bio primoran da napusti, a na kojima se vidi da su, između ostalog, pronađeni i očigledno lažni pasoši.

U raskošnoj kući, na fotografijama se vidi veliki klavir u podnožju spiralnog mermernog stepeništa, kao i spa centar i sauna i privatni zatvoreni bazen. U sobi za bilijar pronađen je veliki malj sa natpisom "za upotrebu u važnim pregovorima". 

U kući postoji i privatna soba za molitvu, ukrašena sa više ikona Ruske pravoslavne crkve. 

U rezidenciji su otkrivene i velike količine gotovine u različitim valutama, saopštio je FSB, kao i vojna uniforma sa dvadesetak odlikovanja.

List iz Sankt Peterburga, "Fontanka", objavio je juče da je Prigožin 4. jula stigao u taj grad, gde mu je vraćena određena količina oružja, kao i novca, koji su zaplenjeni 24. juna prilikom pretresa prostorija Vagnera. Kako je navedeno, on se dovezao do zgrade FSB gde mu je vraćeno oružje, a njegovom vozaču je malo pre toga predat novac.

Novi "napad" sa državne televizije

Kada su se Prigožin i Lukašenko dogovorili da se obustavi pobuna i da lider Vagnera ode u Belorusiju, jedan od uslova tog dogovora bio je i da se odbace sve optužbe protiv njega i svih koji su učestvovali.

Ruske vlasti su nešto kasnije i saopštile da su sve istrage prekinute, da je slučaj zatvoren, i da niko neće biti optužen za pobunu, izdaju ili bilo šta slično - ni Prigožin, ni pripadnici Vagnera koji su bili uz njega.

Međutim, juče je na ruskoj državnoj televiziji, odnosno kanalu "Rusija-1", pokrenut oštar medijski napad u kom je Prigožin nazvan "izdajicom", i gde je rečeno da je proces protiv njega i dalje u toku, prenela je "Al džazira".

AP Photo

 

Ruski poslanik Jevgenij Popov je za šefa Vagnera rekao da je "izdajica", a da je video-snimak pretresa njegove kuće zapravo dokaz toga da je u pitanju "kriminalac". 

Ovaj snimak je predstavio specijalni gost, novinar Eduard Petrov, koji je rekao da "niko nije planirao da zatvori slučaj, a istraga je i dalje u toku". Petrov je dodao i da je istraga ruskih službi utvrdila da je lažan snimak napada na Vagner bazu, koji je Prigožin koristio pred pobunu.

"Normalna osoba ne može da ima toliko pasoša. Zašto je on imao takvu moć, kao neki ozbiljni vođa kriminalne grupe? Moramo da saznamo do kraja ko je bio na čijoj strani tokom pobune, da kaznimo te ljude", rekao je Petrov.

Šta će biti sa Vagnerom?

I dok ne samo da nije jasno gde je Prigožin, nego nije jasno ni kakva će biti njegova sudbina generalno, satelitski snimci koji su napravljeni pred kraj juna pokazuju ono što izgleda kao šatori ili neki slični objekti u Belorusiji, što su verovatno delovi baze Vagner grupe.

Kao deo dogovora Prigožina sa Lukašenkom, što je morao da odobri i ruski predsednik Vladimir Putin, oni pripadnici Vagnera koji su želeli da pođu sa Prigožinom u Belorusiju, mogli su to da urade.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je, u intervjuu za Politiko, da nije mnogo njih došlo u Belorusiju, ali da "Alijansa pažljivo prati dešavanja, dok Vagner nastavlja sa operacijama u Africi, a neki pripadnici su i u Ukrajini, mada ne učestvuju u borbama".

Sam Lukašenko je rekao da bi Vagner jedinice u njegovoj zemlji mogle biti korišćene "za odbranu države", a malo bolji uvid u to kako bi mogle da budu uposlene dao je za Euronews Srbija nedavno Pavel Slunkin, koji je nekada radio u beloruskom ministarstvu spoljnih poslova, a sada je gostujući član ECFR. 

Tanjug/AP

Skidanje Vagnerovih bilborda u Sankt Peterburgu

Kako je rekao Slunkin, mali deo Vagnera bi mogao da bude pod ugovorom sa beloruskom vladom za ono što bi oni nazvali "očuvanje političke stabilnosti".

"Beloruska opozicija koja je prognana, zavetovala se ne samo na oslobođenje Ukrajine već i Belorusije. Od 2020. godine, Zapad na režim u Minsku gleda kao na nelegalan, i opozicija je rekla da, kada dođe trenutak, žele da ga oslobode", istakao Slunkin.

"Zbog toga, Lukašenko bi mogao da koristi manji deo Vagnera kao dodatni sloj zaštite za sopstveni režim, bilo da bude stvarno napadnut, bilo da samo signalizira da su Vagnerove trupe tu. Takođe mislim da bi, prema njegovoj logici, deo Vagnera mogao da odigra i važnu ulogu u slučaju da Lukašenka izdaju ljudi iz režima, jer ako plaća zaštitu Vagnera, ima još jedan sloj zaštite", naveo je Slunkin.

Komentari (0)

Evropa