Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski i Šolc pozvali na produženje sporazuma o žitu, Kremlj: Nema mnogo nade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/07/2023

-

07:44

RAT U UKRAJINI Zelenski i Šolc pozvali na produženje sporazuma o žitu, Kremlj: Nema mnogo nade
Tanjug AP/Efrem Lukatsky, Libkos, profimedia - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky, Libkos, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 495. dan rata u Ukrajini. Ukrajinska vojska je saopštila da postepno napreduje na obodima Bahmuta, dok, kako je saopštila zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar ruske trupe napreduju u četiri područja na prvoj liniji u istočnoj Ukrajini. Mir se ne nazire, a čini se da u ubrzanju pronalaženja rešenja nije uspeo ni Vatikan - papski izaslanik za ukrajinsko pitanje kardinal Mateo Zupi, koji je posetio Moskvu, a nešto ranije i Kijev kaže da Vatikan još nema plan koji bi mogao da olakša početak pregovora o Ukrajini, već je fokusiran na humanitarne inicijative i zaštitu života nevinih ljudi.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Slab odgovor Putina na pobunu, gubi kontrolu nad sopstvenim narodom
  • Sijarto: Mađarska i Kuvajt pozivaju na mirovne pregovore u Ukrajini
  • Pistorijus: Uslovi za članstvo Ukrajine u NATO tek nakon završetka rata
  • Prigožin prekinuo ćutanje, obećao "dalje pobede na frontu"
  • Kardinal Mateo Zupi: Vatikan još bez jasnog mirovnog plana
  • Zubarev: U Rusiji se gasi medijska grupa Patriot Jevgenija Prigožina
  • Poljska šalje dodatnih 500 pripadnika policije na granicu sa Belorusijom
  • Zelenski tvrdi da je u borbama u Ukrajini ubijena najmanje 21.000 boraca Vagnera

        Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.40 IAEA: Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo priključena na rezervni dalekovod

Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo je priključena na jedini raspoloživi rezervni dalekovod prvi put u četiri meseca, izvestila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Od početka marta, elektrana se oslanjala samo na jedan glavni dalekovod za spoljnu električnu energiju potrebnu za hlađenje reaktora i druge kritične funkcije nuklearne bezbednosti.  Rezervna linija je sada pod naponom i spremna za napajanje stanice ako primarni vod postane nedostupan ili oštećen, prenosi Kijev independent. Tokom sveopšteg rata, elektrana je sedam puta bila potpuno isključena sa ukrajinske električne mreže zbog ruskih napada na energetsku infrastrukturu zemlje, navodi Kijev independent.

 

23.30 Pistorijus: Ukrajina će u narednim nedeljama dobiti nekoliko desetina tenkova Leopard 1 A5

Ukrajina će u narednim nedeljama dobiti nekoliko desetina tenkova Leopard 1 A5 iz Nemačke i Danske, izjavio je danas u intervjuu poljskom listu Rečpospolita nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, koji boravi u poseti Poljskoj.

Desetine borbenih tenkova Leopard 1 A5, koje su obezbedile Nemačka i Danska, stići će u Ukrajinu u narednim nedeljama, rekao je on, prenosi TASS.

Pistorijus je naveo da je paket vojne pomoći Kijevu od 2,7 milijardi evra pripremljen u maju, a uključuje i drugo hitno potrebno oružje, kao i dodatne sisteme protivvazdušne odbrane.

21.48 Zelenski: Ukrajina nema dovoljan broj sistema protivvazdušne odbrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina još nema dovoljan broj sistema protivvazdušne odbrane da zaštiti celu svoju teritoriju i obori sve neprijateljske ciljeve, a neprijatelj to koristi.

„Naša država, nažalost, još nema dovoljno kvalitetnih sistema PVO da zaštiti celu  teritoriju i obori sve neprijateljske ciljeve. Neprijatelj to koristi, kao i danas kada je izvršio još jedan teroristički napad na grad Sumi iranskim dronom, pogađajući stambene zgrade i zgradu Službe bezbednosti Ukrajine", rekao je Zelenski u video poruci, prenosi Ukrinform.

On je naveo da usled ovih udara ima ranjenih i poginulih.

20.40 Ruski mediji objavljuju fotografije navodnih kampova Vagnera u Belorusiji

Na društvenim mrežama mrežama su objavljene fotografije koje navodno prikazuju vojni kamp u Belorusiji u kojem bi trebalo da budu smešteni plaćenici iz grupe Vagner Jevgenija Prigožina, objavio je nezavisni ruski medij Sirena. Sirena piše da se kampovi grade u okrugu Asipoviči, u centralnom delu Belorusije i na jugozapadu Mogiljovske oblasti.

Beloruska grupa za praćenje vojne aktivnosti Beloruski Hajun objavila je da je izbrojala oko 298 šatora na satelitskim snimkama kampa i da svaki šator može primiti do 30 ljudi.

"S obzirom na činjenicu da neki od šatora imaju komunalne namene, možemo reći da kamp može primiti oko 8.000 ljudi", piše Beloruski Hajun.

Ranije je „Verstka“ izvestila o izgradnji kampa za plaćenike u Mogiljovskoj oblasti, dok je satelitske snimke objavila beloruska redakcija „Radio Sloboda“. Prema njihovim podacima, u kampu ima 303 šatora, a  svaki od njih može da primi od 20 do 50 ljudi. Ukupan kapacitet je oko 15.000 ljudi, prenosi Nexta njihove navode.

U utorak je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da Belorusija ne gradi kampove za Vagner, ali da će pomoći sa smeštajem ako bude potrebno.

 

 

19.44 Zelenski i Šolc pozvali na produženje sporazuma o žitu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su danas telefonom i pozvali na produženje sporazuma o žitu, saopštio je portparol nemačke vlade, prenosi Rojters. Sporazum, koji omogućava siguran izvoz žitarica i đubrica iz tri ukrajinske crnomorske luke, ističe 18. jula.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "nema mnogo nade" da će sporazum biti produžen. On je istakao da i dalje nije ispunjen deo sporazuma koji se odnosi na priključenje podružnice "Roseljhozbanke" sistemu Svift.
 

19.20 Prigožin prekinuo ćutanje, obećao "dalje pobede na frontu"

U svojoj prvoj glasovnoj poruci od 26. juna, osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je da očekuje „dalje pobede na frontu“, ne iznoseći detalje. Poruka je objavljena na Telegram kanalu Siva zona, povezanom sa privatnom plaćeničkom vojnom grupom Vagner, prenosi Kijev independent.

„I mislim da smo uspeli u velikom delu“, dodao je Prigožin.

Iz poruke se ne može zaključiti kada je video snimljen, niti je osnivač Vagnera naveo gde se trenutno nalazi, o čemu se spekuliše i priča od okončanja njegove pobune protiv ruskog vojnog vrha 24. juna.

18.07 Sijarto: Mađarska i Kuvajt pozivaju na mirovne pregovore u Ukrajini

I Mađarska i Kuvajt zalažu se za hitne mirovne pregovore u Ukrajini, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle razgovora sa kuvajtskim kolegom Salemom Abdulahom Al-Džaberom Al-Sabahomu Budimpešti, napominjući da se sukob može rešiti samo diplomatskim putem.

Prema njegovim rečima, i Kuvajt i Mađarska smatraju da nema rešenja za ovaj rat na bojnom polju, već da ima jedino žrtava kojih je svakim danom sve više. 

„Ovaj rat se može rešiti samo diplomatskim putem, samo pregovorima", dodao je mađarski ministar, prenosi MTI.
Sijarto je naglasio da ni Mađarska ni Kuvajt nisu isporučivali oružje za rat, već samo humanitarnu pomoć. To se neće promeniti, rekao je on, upozoravajući da su isporuke oružja produžile sukob i izazvale još više smrtnih slučajeva.

18.06 Pistorijus: Uslovi za članstvo Ukrajine u NATO tek nakon završetka rata

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da bi preduslovi za ulazak Ukrajine u NATO mogli da budu definisani tek nakon završetka rata. 

"Za Ukrajinu je najvažnije da pobedi. Uslove za okončanje agresorskog rata, koji je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, mogu da odrede samo Ukrajinci. Podržavaćemo Ukrajinu sve dok bude bilo potrebno da se brani od brutalnog ruskog napada", rekao je Pistorijus u intervjuu za poljski list "Rečpospolita".

17.56 Rusija: Ambasadorka SAD posetila novinara Evana Gerškoviča u zatvoru

Ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi posetila je danas zatvorenog novinara "Vol strit džurnala" Evana Gerškoviča, što je druga takva poseta od kada je on u istražnom pritvoru u Moskvi od marta zbog optužbi za špijunažu. "Vol strit džurnal" nije izneo detalje o sastanku Trejsi sa Gerškovičem. Trejsi se prethodno srela sa Gerškovičem u aprilu nakon što je on uhapšen 29. marta, preneo je Rojters. Sudija je 22. juna odbio zahtev Gerškoviča (31) da bude pušten iz moskovskog zatvora dok čeka početak suđenja.
Rusija je saopštila da je Gerškovič uhvaćen u pokušaju da dobije vojne tajne dok je bio na putovanju u ruski grad Jekaterinburg. "Vol strit džurnal" i Gerškovič negiraju te optužbe. 

17.39 Zelenski: Slab odgovor Putina na pobunu, gubi kontrolu nad sopstvenim narodom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da je odgovor Vladimira Putina na oružanu pobunu Vagnera bio slab i da predsednik Rusije gubi kontrolu nad sopstvenim narodom.

"Sva ta vertikala moći, koju je nekada imao, sada se samo urušava", rekao je Zelenski u intervjuu za CNN.

On je naveo da izveštaji ukrajinske obaveštajne službe pokazuju da Kremlj meri podršku koju ima šef Vagnera Jevgenij Prigožin, dodavši da polovina Rusije podržava pobunu te privatne vojne grupe. Kada je reč o rusko-ukrajinskom sukobu, Zelenski je istakao da je krajnji cilj Kijeva oslobađanje Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

"Ne možemo da zamislimo Ukrajinu bez Krima. I dok je Krim pod ruskom okupacijom, to znači samo jedno: rat još nije završen", poručio je on.

Na pitanje da li postoji scenario po kojem bi moglo da dođe do primirja, bez povratka Krima, Zelenski je rekao: "To onda neće biti pobeda".

15.15 Ukrajina podigla optužnica za izdaju protiv bivšeg šefa bezbednosne službe

Ukrajinske vlasti podigle su optužnicu za izdaju protiv bivšeg visokog bezbednosnog zvaničnika Oleha Kuliniča, saopšteno je danas iz ukrajinske obaveštajne agencije.

Kako navodi Rojters, Kulinič, koji je obavljao funkciju načelnika Uprave za Krim unutar Ukrajinske službe bezbednosti (SBU), uhapšen je prošlog jula zbog optužbi da je po nalogu Moskve regrutovao operativce podobne za Rusiju, i da je optužnica podignuta u okviru nastojanja da se uklone ruski špijuni u službi.

14.55 Rojters: Ukrajina povratila 37,4 kilometra kvadratna teritorije prošle nedelje

Ukrajina je tokom prethodne nedelje povratila kontrolu nad 37,4 kvadratna kilometar teritorije koju je okupirala Rusija, prenosi Rojters. Agencija podseća i da je zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Malijar, rekla da trupe napreduju u pravcu Bahmuta.

Na istočnom forntu, kako je malijar rekla, ukrajinska vojska povratila je kontrolu nad devet kvadratnih kilometara teritorije "kao rezultat unapređenje operativnih taktičkih pozicija i prilagođavanja liniji fronta". 

14.25 Mađarska traži da EU produži izuzeće MOL-u iz sankcija protiv Rusije

Mađarska će tražiti od EU da produži izuzeće nacionalnog proizvođača nafte MOL iz sankcija protiv Rusije za još godinu dana, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Vlahovskim, rekao da je MOL-u potrebno godinu dana da završi ulaganja u svoju slovačku podružnicu Slovnaft, koja trenutno izvozi derivate ruske nafte u Češku, prenosi Rojters.

14.24 Bauer: Rusija je ''u modricama'', ali nikako nije poražena

Ruske oružane snage su ''u modricama'', ali nikako nisu poražene u ratu u Ukrajini, izjavio je danas visoki oficir NATO, admiral Rob Bauer. On je najavio najveću rekonstrukciju vojnih planova Alijanse još od Hladnog rata, u slučaju da Moskva, kako je rekao, proširi sukob.

''Nikada ne smemo potceniti Ruse i njihovu sposobnost da se oporave. Ono što generalno vidimo jeste da su Rusi oprezni oko NATO-a. Oni nisu za traženje sukoba sa NATO-om. Mislim da je to znak da su veoma, veoma zauzeti. U kopnenom domenu, ne mislim da imaju puno snaga na raspolaganju da bilo šta urade bilo kome drugom'', rekao je Bauer.

Dodao je da se procenjuje da je oko 94 odsto ruskih kopnenih snaga angažovano u ratu u Ukrajini.

13.03 Šojgu: Destabilizacija Rusije propala zbog odanosti vojnog osoblja

"Planovi za destabilizaciju situacije u Rusiji krajem juna propali su prvenstveno zahvaljujući posvećenosti ruskog vojnog osoblja svojim dužnostima", poručio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Ne mogu, a da se ne dotaknem još jednog pitanja, na koje je sveobuhvatne odgovore dao naš vrhovni komandant. Radi se o pokušaju destabilizacije situacije u Rusiji, koji je učinjen između 23. i 25. juna. Ti planovi su propali pre svega zato što je osoblje Oružanih snaga Rusije pokazalo privrženost zakletvi i dužnosti", rekao je Šojgu tokom sastanka sa višim štabom Oružanih snaga Rusije, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, "provokacije nisu uticale na aktivnosti ruskih borbenih grupa, pa vojnici nastavljaju da hrabro i predano obavljaju svoje misije".

12.40 Zelenski: Napredujemo u kontraofanzivi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u ponedeljak da ukrajinske snage napreduju u kontraofanzivi za ponovno zauzimanje teritorije koju je Rusija okupirala. 

"Prošla nedelja je donela teške borbe, ali napredujemo. Idemo napred, korak po korak. Zahvaljujem svima koji brane Ukrajinu, svima koji vode ovaj rat do ukrajinske pobede", napisao je Zelenski na Telegramu.

12.34 Ukrajinsko ministarstvo odbrane: Jedan civil poginuo u napadu na Sumi 

Jedna osoba je poginula u napadu dronom na stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Sumi, saopštilo je ministarstvo odbrane zemlje. Ministarstvo je na Tviteru objavilo da je civil poginuo nakon napada ruskih dronova.

12.12 Blumberg: Izvoz ruske nafte u Indiju obara rekorde deseti mesec zaredom

Dnevne isporuke nafte iz Rusije u Indiju porasle su na 2,2 miliona barela dnevno tokom prošlog meseca i tako oborile rekord deseti mesec zaredom, saopštila je analitičarska firma "Kpler".

Indijski uvoz nafte iz Rusije je sada veći nego uvoz iz Saudijske Arabije i Iraka zajedno, prenosi Blumberg.

Izvoz nafte Urals iz Rusije u Indiju je u junu oborio još jedan rekord - 1,5 miliona barela dnevno.
Najveći kupci ruske nafte u Indiji su u protekla dva meseca bili indijska državna kompanija "Indian Oil corp", i najveći holding u zemlji, dodaje agencija "Kpler".

09.20 FSB: Sprečen atentat na Aksjonova, priveden ruski državljanin

Snage bezbednosti sprečile su atentat na ruskog lidera Krima kog je postavila Moskva, Sergeja Aksjonova, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).

Kako se dodaje u saopštenju, priveden je državljanin Rusije, rođen 1988. godine, "koga je vrbovala Služba bezbednosti Ukrajine i koji je na teritoriji Ukrajine prošao obuku za izviđačke i subverzivne aktivnosti, uključujući i za mine i eksplozive", prenose RIA Novosti.

Navodno, planirao je da digne u vazduh auto Aksjonova, ali je uhapšen dok je uzimao bombu iz skrovišta.

08.33 Malijar: Teške borbe na istoku

Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu u pravcu Bahmut, Melitopolja i Berdjanska i ima uspeha, dok ruske snage pokušavaju da pruže otpor, čak su udvostručile granatiranje na istoku, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar. Ona je na Telegramu napisala da se na istoku se nastavljaju i ofanzivne i odbrambene operacije.

"Krećemo se u pravcu Bahmuta, a neprijatelj nastavlja ofanzivu u pravcu Limana, Avdejevke i Marinke. Neprijatelj pokušava da istera naše trupe sa položaja, ali pružamo dostojan otpor", navela je Malijar, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ona je istakla da se tamo sada vode teške borbe i dodala da su ruske snage udvostručile granatiranje tokom nedelje protekle nedelje. Malijar je rekla da na jugu zemlje ukrajinska vojska nastavlja ofanzivne operacije u pravcu Melitopolja i Berdjanska i da beleži uspehe.

08.30 Sirene za vazdušnu opasnost u nekoliko oblasti

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u nekoliko ukrajinskih oblasti, mahom na jugu i istoku zemlje. Tu spadaju Dnjepropetrovska, Hersonska, Harkovska i Sumska oblast.

08.20 Ukrajinska spisateljica 13. žrtva napada na Kramatorsk

Nagrađivana ukrajinska spisateljica Viktorija Amelina preminula je od zadobijenih povreda nakon što je ruski projektil pogodio piceriju u istočnom gradu Kramatorsku prošle nedelje.

Amelina je 13. osoba koja je poginula u napadu. Udruženje pisaca PEN Ukrajine saopštilo je da su lekari "učinili sve što su mogli da joj spasu život, ali je, nažalost, rana bila smrtonosna". Aktivisti za ljudska prava su napad nazvali ratnim zločinom.

Wikimedia/Osabadash

 

07.50 U Hagu osnovana Međunarodna kancelarija za istragu protiv Rusije

Međunarodna kancelarija za istragu protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu biće otvorena u ponedeljak u Hagu, kao prvi korak ka mogućem tribunalu za rukovodstvo Moskve.

Kako prenosi AFP, Međunarodni centar za krivično gonjenje zločina agresije (ICPA) ima tužioce iz Kijeva, EU, SAD i međunarodnog krivičnog suda.

Istražiće i prikupiti dokaze u potezu koji se smatra privremenim korakom pre stvaranja specijalnog tribunala koji bi zvaničnike Kremlja mogao da procesuira zbog pokretanja rata u Ukrajini.

07.25 Gatilov: Nema osnova da se održi "status kvo" Crnomorske inicijative

Ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi rekao je da nema osnova da se održi "status kvo" ugovora o izvozu žita Crnim morem koji ističe 18. jula, prenela je ruska novinska agencija Izvestija u ponedeljak.

Rojters prenosi da je izaslanik Genadij Gatilov rekao agenciji da je implementacija ruskih uslova za produženje sporazuma "zakočena". Ti uslovi su uključivali ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke na platni sistem SWIFT, dodao je on.

07.00 Moskva: Iz Ukrajine u Rusiju izmešteno 700.000 dece

Rusija je na svoju teritoriju dovela 700.000 dece iz konfliktnih zona Ukrajine, izjavio je Grigorij Karasin, šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta.

"Poslednjih godina, 700.000 dece je našlo utočište kod nas, bežeći od bombardovanja i granatiranja iz konfliktnih područja u Ukrajini", naveo je on na Telegramu.

Rojters takođe prenosi da Moskva kaže kako njen program dovođenja dece iz Ukrajine na teritoriju Rusije služi da zaštiti siročad i decu napuštenu u zonama sukoba.

Međutim, Ukrajina kaže da su mnoga deca ilegalno deportovana, a iz SAD upozoravaju da je hiljade dece nasilno odvedeno iz svojih domova. Najveći deo premeštanja dece i odraslih dogodio se u prvih nekoliko meseci rata, koji je počeo u februaru 2022.

06.55 Papin izaslanik: Vatikan još nema plan za mirovne pregovore

Vatikan još nema plan koji bi mogao da olakša početak pregovora o Ukrajini, već je fokusiran na humanitarne inicijative i zaštitu života nevinih ljudi, izjavio je juče papski izaslanik za ukrajinsko pitanje kardinal Mateo Zupi, koji je ove nedelje posetio Moskvu, a nešto ranije i Kijev.

"Narednih dana ćemo sa papom Franjom razmotriti ono što smo čuli u Moskvi i zbog toga još nemamo plan koji bi mogao da olakša početak pregovora. Veoma smo zainteresovani za humanitarna pitanja i za zaštitu života nevinih ljudi", rekao je Zupi, objavio je portal Il Resto del Karlino, prenosi Tass.

06.54 Eksplozija u blizini vojne baze u Rusiji, vlasti ispituju snimke

Velika eksplozija potresla je okrug Krasnodar na jugu Rusije, u blizini vojne vazdušne baze, javljaju mediji. Slike na društvenim mrežama pokazuju veliki krater u gradu Primorsko-Akhtarsk i stup dima.

Vlasti južne Krasnodarske oblasti u Rusiji ispituju navode na društvenim mrežama o eksploziji u gradu Primorsko-Ahtarsk, izjavio je danas gubernator regiona Venijamin Kondratjev. On je napisao na Telegramu da povređenih nema i da nije prijavljena šteta.

06.40 Zubarev: U Rusiji se gasi medijska grupa Patriot Jevgenija Prigožina

Medijska grupa Patriot vođe privatne vojne kompanije Vagner Jevgenija Prigožina se gasi, izjavio je direktor jednog od njenih izdanja RIA FAN, Jevgenij Zubarev. Prema dogovoru koji je zaustavio pobunu, Prigožinu je dozvoljeno je da ode u izgnanstvo u Belorusiju, a njegovim borcima je dat izbor da mu se pridruže, da budu integrisani u ruske oružane snage ili se vrate kući, preneo je Rojters.

"Objavljujem našu odluku da se zatvorimo i napustimo informacioni prostor zemlje", rekao je direktor RIA FAN Jevgenij Zubarev u video klipu objavljenom na nalozima na društvenim mrežama te medijske grupe.

06.15 Poljska šalje dodatnih 500 pripadnika policije na granicu sa Belorusijom

Poljska će poslati 500 pripadnika antiterorističke jedinice policije na svoju granicu sa Belorusijom, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski. Poljska granična straža je saopštila juče da je 187 ljudi pokušalo u subotu da ilegalno pređe u Poljsku iz Belorusije, prenosi AP.

"Zbog napete situacije na granici sa Belorusijom odlučili smo da pojačamo naše snage sa 500 poljskih pripadnika policijske antiterorističke jedinice. Oni će se pridružiti kontingentu koji čuva našu granicu, a čine ga 5.000 graničara i 2.000 vojnika", objavio je na svom Tviter nalogu Kaminski.

06.00 Zelenski tvrdi da je u borbama u Ukrajini ubijena najmanje 21.000 boraca Vagnera

Najmanje 21.000 pripadnika privatne ruske vojne kompanije Vagner ubijena je u borbama na istoku Ukrajine, izjavio je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. Ukrajinski lider tvrdi da je Vagner pretrpeo ogromne gubitke, naročito na istoku Ukrajine, prenosi CNN.

"Samo na istoku Ukrajine naše trupe su ubile 21.000 vagnerovaca", rekao je Zelenski juče u Kijevu iznoseći i procenu da je 80.000 pripadnika Vagnera ranjeno. Zelenski je rekao da su Vagnerovi borci motivisani i da su to uglavnom osuđenici koji "nisu imali ništa da izgube".

Komentari (0)

Evropa